Pereiti į pagrindinį turinį

Miesto įžymybė – katė ant pyragėlių

2009-08-27 23:59
DMN inf.

Tarpukario Kauno kronika

Ar žinojote, kad garsusis Kipras Petrauskas drebino ne tik operos skliautus, bet ir šaudymo taikinius? Maža to, jis buvo vienas geriausių Lietuvos šaulių. Gal net pats geriausias, nes 1938-aisiais atstovavo Lietuvai Pabaltijo valstybių šaudymo rungtynėse. K.Petrausko amžininkų ir garsių kolegų gastrolės Kaune tarpukariu, regis, buvo įprastas dalykas. Kaip ir infrastruktūros revoliucija, žingsnis po žingsnio gyvenimą mieste darantį vis patogesnį. Kaip nepagrįstai daug už savo paslaugas prašantys vežikai ir ant kojų stojančios Respublikos pastangos neatsilikti nuo susisiekimo technikos progreso. Įdomesnius rašinius iš senosios spaudos, netaisydamas autentiškos kalbos, parinko istorikas Jonas Palys. Visus turinčius senojo Kauno gyvenimą įamžinančių nuotraukų jis kviečia susisiekti tel. 8 628 44 630.

LIETUVA

1925 VIII 17

Kaip vežikai lupa. Rugpjūčio 9 d. 6 val. p.p. vykdamas į Petrašiūnus, pasisamdžiau vežėją. Iš stovinčių prie stoties (rodos Tunelio gatvėje) vežiku su Nr. 30 buvo sukalbėta iki Petrašiūnų miestelio 7 litai už nuvežimą. Pavėžėjęs mane su žmona apie 1 kilometrą kelio, sustojo ir pareikalavo dar pridėti 3 litus, t.y. viso 10 litų. Kadangi buvo sekmadienis ir plentu vaikščiojo daug žmonių, tad nenorėdamas su vežiku ilgai ginčytis priverstas buvau sumokėti ir dar tris litus.

1925 VIII 21

Kanalizacijos darbai. Šią savaitę yra baigiami kanalizacijos darbai Prezidento gatvėj. Sąryšy su kanalizacijos darbais daromi šulinėliai priėmimui vandens paliai šaligatvius ir praplečiama pati aikštė tarp Ukmergės plento, Lukšio ir Prezidento gatv. ir Laisvės Alėjos.

1925 VIII 21

Cementiniai šaligatviai. Šią vasarą miesto lėšomis padaryti yra platūs šaligatviai prieš miesto sodą ir Laisvės Alėjos sodelį ir Kalnų gatvėje prieš Miesto oranžerijos sklypą. Be to, padarytas didesnis šaligatvis Parodos gatvėje prie Vytauto sodo, Vytauto prospekte prieš kapinyną ir prieš visą eilę atskirų miesto namų ar sklypų.

1925 VIII 22

Gegužinė. Sekmadienį rugpjūčio 23 d. Vytauto Kalno parke dramos artistų būrelis ruošia gegužinę. Bus atlikta cirko programa, kino, šokiai. Pravažiuodama pro Kauną duos koncertą žinoma operos primadona (lirinis sopr.) Nadežda Volkonskaja.

LIETUVOS ŽINIOS

1926 VIII 19

Viešosios žydų rinkliavos. Kauno gatvėse visuomet sudaro daug mažų incidentų: rinkėjai visus kalbina rusiškai; daugelis lietuvių dėl to užsigauna ir vietoj aukos paleidžia rinkėjų adresu kartais ir labai skaudžių epitetų, siūlydami važiuoti į Maskvą, primindami, kad čia ne Bolševikija. Stebėtina, kad rinkliavų organizatoriams taip trūksta takto: į gatves turėtų leisti tik rinkėjus, kalbančius lietuviškai; tada ir daugiau aukų surinktų, ir žydai išvengtų priekaištų, kad jie esą abnegatai lietuvių kalbos mokėjime, nelojalūs lietuvių kultūrai, visur bruką Maskvos kultūrą, atkakliai ir konservatiškai laikosi tos kultūros, kada visa Lietuva atsigrįžo į vakarų kultūrą ir t.t.

LIETUVOS AIDAS

1932 VIII 10

Paskutiniai 4 garvežiai atsiųsti. Pernai geležinkelių valdyba buvo užsakiusi užsienyj 8 garvežius. Keturi prekiniai garvežiai jau seniai atsiųsti, o šiomis dienomis atsiuntė iš Čekoslovakijos ir paskutinius keturis keleivinius "IB2" tipo garvežius. Šių garvežių maksimali skuba 90 klm. per valandą. Garvežiai lygiai važiuoja į abu galu, todėl stotyse nereikės jų atgręžti. Keleiviniai garvežiai kaštuoja po 193.900 lt., o prekiniai – po 269.000 lt. Naujai atsiųstieji garvežiai užvakar buvo išbandyti ir jau imami eksploatacijon. Jie bus taikomi vietinio susisiekimo traukiniams. Pagal sutartį firma garantuoja kai kurias dalis (ratenius) 3 metams, o kitas dalis vieneriems metams nuo garvežių bandymo ir priėmimo dienos.

1932 VIII 10

Ir Kanto gatvėje greit neliks telefono stulpų. Kaune Kanto gatvėje šiomis dienomis pradėta telefono kanalizacija, t.y. telefono laidai daromi po žeme, o stulpai bus nuimami.

1932 VIII 12

Griūva skardis ir takas.Lietus labai išplovė skardį, kuriuo eina takas iš Žemaičių gatvės (pro didž. Universiteto rūmus) į Kauko gatvę. To skardžio vienoje vietoje tiek daug nugriuvę, kad net takas, buvęs šalia medinių laiptų, nuslinko ir po šiais laiptais jau atsirado pakriaušys. Matyt, kasdien šitas skardis po truputį griūva. Jei jokių priemonių tam griuvimui sustabdyti nebus imtasi, tai ten nebegalės praeiti.

1932 VIII 16

Katė ant pyragaičių muses gaudė... Vakar tarp 7-8 val. vak. Kaune Laisvės al. 43 prie M.Poliako kepyklos lango susirinko didelis būrys žmonių pasižiūrėti gana linksmo vaizdo: lange išdėlioti pyragaičiai, ant kurių sau ramiai sėdi katė ir gražiai muses gaudo... Keturi tuo vaizdu susidomėję žmonės, manydami, kad toks vaizdas, nors ir gražus, vis dėlto neleistinas, padavė Kauno m. III policijos nuovadai platų pareiškimą.

1934 VIII 13

Bokštas ant Napoleono kalno. Prie Kauno yra gražus kalnas, Napoleono kalnu vadinamas. Šį kalną ypač sekmadieniais lanko labai daug žmonių. Kas tik atvažiuoja iš užsienio ir turi progos apžiūrėti Kauno apylinkes, niekuomet neaplenkia Napoleono kalno. Dabar šis kalnas gražiai sutvarkytas. Viršuje kalno ištaisyta lygi aikštė, kuri apsodinta eglučių gyvatvorėmis, padaryti laiptai, kurie taip pat iš abiejų pusių apsodinti eglutėmis. Kalno aikštėje pastatyta keliolika suolų. Be to, dabar kalno viduryje įtaisytas 9 metrų aukštumo bokštas. Įlipus į bokštą, toli matyti Kauno ir jo puikiųjų apylinkių vaizdai. Dar numatoma aplink kalną padaryti spiralinius iš apačios į viršų vedančius takus. Kalnas yra A. Panemunės urėdijos žinioje. Pagražinimo darbus vykdo miškų administracija.

1934 VIII 16

Kai vagis ima keršyti. "Locarno" restoranan vieną vakarą įslinko Juozas Karnuševičius (žinoma, jau neblaivus). Restorane buvo daug svečių, bet nė vienas Karnuševičiaus nepakvietė prisėsti. Vienas stalas buvo laisvas. Ant jo stovėjo tušti bokalai. Karnuševičius nužiūrėjęs, kad niekas nemato, vieną bokalą įsidėjo kišenėn ir rengėsi išeiti. Pasirodo, kad kelneriai tai pastebėjo ir išeinantį vagį sulaikė. Atėmė bokalą, o jį išmetė iš restorano. Karnuševičius, įvykio sujaudintas, gatvėje susirado parankų akmenį ir juo paleido į langą. Akmuo išnešė didelį 320 litų kaštavusį lango stiklą, sudraskė lango užtiesalą ir pramušė sėdėjusiam ties langu restorano klientui B.V. galvą. Kauno apylinkės teisme Karnuševičius mėgino aiškintis, kad buvęs girtas ir nieko neatsimenąs. Tačiau tas negelbėjo. Nubaustas 7 paromis arešto.

1938 VIII 10

Vyksta į Londoną lėktuvų pargabenti. Šiomis dienomis Susisiekimo Ministerija siunčia į Angliją specialią komisiją, kuri vietoje priims ir pargabens į Lietuvą du keleivinius lėktuvus, skirtus mūsų vidaus oriniam susisiekimui. Komisijai vadovaus Orinio Susisiekimo Inspekcijos aeronautikos inžinierius Rimša. Komisiją sudaro Kauno aero stoties viršininkas lakūnas Dženkaitis, lakūnas Mockūnas, vienas vyr. mechanikas ir vienas radijo telegrafistas. Iš Londono oro keliu lėktuvai į Kauną bus pargabenti apie rugpjūčio 25 d.

1938 VIII 11

P.Kipras Petrauskas važiuos į Rygą šaudyti. Kai p. Kipras Petrauskas važiuodavo į Rygą, mes visuomet pranešdavome, kad jis ten važiuoja latvius savo dainomis žavėti. Dabar gavome žinių, kad nors vieną kartą p. Kipras važiuoja į Rygą nedainuoti. Rugpjūčio mėn. 28 d. Rygoj ruošiamos Pabaltijo valstybių šaudymo rungtynės. Lietuvą atstovauti šiose rungtynėse važiuoja p. Kipras Petrauskas, kaip vienas iš pačių geriausių Lietuvos šaulių. Be jo, į rungtynes važiuoja p. Janušauskas iš Kauno, o iš Ukmergės dr. Urbonavičius ir p. Dirmantas. Apie mūsų šaulių pasirodymą Rygoje po rungtynių tikimės girdėti tokius pačius atsiliepimus, kaip apie p.Kiprą Petrauską ten padainavusį "Lohengrine"...

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų