Šančių moterų savanorių sambūris "Juozapinė" iki šiol nedaug laiko skyrė kulinarijai, nes pagrindinis jų veiklos tikslas – prižiūrėti sunkiai sergančiuosius. Tačiau šiomis dienomis "Juozapinės" moterys pasikvietė į svečius žinomą sveikos gyvensenos ir mitybos propaguotoją, Žolinčių akademijos vadovę Danutę Kunčienę, kuri papasakojo susirinkusiosioms apie moliūgą ir vaišino čia pat pagamintais valgiais.
Meksikos gyventojams moliūgas buvo žinomas ne vieną tūkstantį metų prieš Kristų, o Europą pasiekė Kolumbui atradus Ameriką. Moliūgą pagal botaninius požymius reiktų laikyti uoga. Jei taip, tai ji yra pati didžiausia pasaulyje. Mat šiltuosiuose kraštuose ši "uoga" pasiekia iki 200 kg svorį. Lietuvoje rekordinis moliūgo svoris viršijo 80 kg.
Kadangi moliūgai turi daug organinių rūgščių ir ląstelienos, todėl juos patariama valgyti sergant virškinamojo trakto ligomis, ateroskleroze. Moliūgai šalina iš organizmo cholesteriną, yra nekaloringi ir todėl itin tinka nutukusiems žmonėms. Ypač yra vertingos moliūgų sėklos – vieno biochemiko apskaičiavimu, jos yra 144700 kartų naudingesnės organizmui nei šokoladas.
Iš visų renginyje skanautų patiekalų dalyvėms labiausiai patiko plovas su moliūgu, pagamintas pagal Vytauto Mikalausko knygelėje "Viskas apie moliūgus" siūlomą receptą.
Žiemos receptas
Šį receptą sukūrė pati sveikuolė Danutė Kunčienė.
300 g moliūgo minkštimo,
100 g moliūgo sėklų,
3–4 šaukštai spanguolių uogų,
3–4 šaukštai pienių ar paprasto medaus (galima ir klevų sirupo, kurio jau yra parduotuvėse).
Supjaustyti moliūgą (gražiau – figūriniu peiliu), sudėti likusius produktus, sumaišyti ir palikti nakčiai. Rytą galima mėgautis nuostabaus skonio desertu.
Naujausi komentarai