Žiemos receptas
Reta kuri šeimininkė gali pavaišinti pačios pagamintu varškės sūriu. Kulinarijos paveldo fondo pirmininkė Birutė Imbrasienė pataria, kaip jį pagaminti.
Pirmiausia reikia labai švariai su soda (nenaudoti cheminio ploviklio!) išplauti stiklinį, emaliuotą ar molinį (su maistine glazūra) indą, į kurį supilti tik natūralų, pirktą, pavyzdžiui, pas ūkininką, o ne parduotuvėje pieną.
Tuomet indą su pienu pastatyti šiltoje patalpoje (pavyzdžiui, virtuvėje) ir palikti, ramybėje iki surūgs. Vėliau indą įstatyti į didesnį su vandeniu ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol surūgęs pienas sutirštės, tačiau dar nebus susidarę varškės gumuliukų.
Nupylus išrūgas, kaitintą masę sukrėsti į sūrmaišį (jį galima pasisiūti iš, pavyzdžiui, dvigubos marlės), užrišti ir pakabinti prie sienos nuvarvėti. Neužmirkime sienos ir sūrmaišio atskirti kokiu nors plokščiu daiktu, kad varvantis skystis nebėgtų siena. Kai sūrmaišis nebevarvės, padėti jį maždaug valandai tarp dviejų pjaustymo lentelių ir prislėgti, pavyzdžiui, stiklainiu su vandeniu ar nuplautu akmeniu.
B.Imbrasienė perspėja: jei perkaitinsime suraugintą pieną (sukrenta gumuliukais), varškė bus sausa. Iš varvančio sūrmaišio galima paimti dalį varškės ir panaudoti virtiniams ar blynams. Mažiau nuvarvėjusi varškė itin tinka padažui.
Naujausi komentarai