Pereiti į pagrindinį turinį

Pasaulio įdomybės: Meksike uždrausta šeštadieniais važinėti automobiliu

Scanpix nuotr.

Meksikos sostinės Meksiko valdžia laikinai įsakė visiems vairuotojams vieną dieną per savaitę, šeštadienį, nesinaudoti automobiliu. Tokių priemonių imtasi dėl didžiulio nuolatinio smogo. Pastaroji situacija laikoma didžiausia dešimtmečio oro kokybės krize. Iki šiol automobiliais, kurių išmetamųjų dujų kiekis neviršija tam tikrų limitų ir kurie yra specialiai pažymėti, dar buvo galima važinėti šeštadieniais, tačiau nuo šiol nauja tvarka visiems automobilių savininkams galios iki birželio pabaigos. Meksikos sostinėje su priemiesčiais gyvena 20 mln. gyventojų.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ skelbia, kad pasaulio futbolo čempionato Katare stadionai statomi išnaudojant darbo jėgą ir grubiai pažeidžiant žmogaus teises. Organizacijos tyrimas parodė, kad didžioji dalis darbininkų gyvena skurdžiomis sąlygomis, atlyginimai vėluoja arba konfiskuojami, už įdarbinimą renkama nelegali rinkliava. Darbuotojams dažnai grasinama ir neleidžiama išvykti iš Kataro.

Daugelis darbininkų, statančių 2022 m. vyksiančių pasaulio futbolo čempionato stadionus ir kitus reikalingus pastatus, atvyko iš Pietų Azijos. „Amnesty International“ taip pat kaltina pasaulio futbolo federaciją FIFA, jog ši visiškai nieko nedaro, kad pasaulinė futbolo šventė nebūtų statoma ant grubių žmogaus teisių pažeidimų pamatų. Kataro valdžia teigia apsvarstysianti įtarimus.

***

Mokslininkai išsiaiškino, kaip atrodo Zikos viruso struktūra, kas teikia vilčių intensyviai ieškant būdų, kaip pažaboti viruso plitimą ar net gydyti mikrocefalijos sindromą. Dabar artimiausias mokslininkų tikslas – iki galo sužinoti, kaip virusas užkrečia ląsteles. Iki šiol Zikos virusas buvo nustatytas daugiau nei 30 šalių, dažniausiai – Pietų Amerikoje. Daugiausia ligos atvejų nustatyta Brazilijoje – iš viso per 900 atvejų. Kaip spėjama, virusą, sukeliantį mikrocefalijos sindromą, kuris lemia neurologinius naujagimių pakitimus, perneša uodai.

***

Naujausi tyrimai rodo, kad ledas Antarktidoje tirpsta daug greičiau, nei manyta iki šiol. Straipsnyje, išspausdintame žurnale „Nature“, skaičiuojama, kad iki amžiaus pabaigos vandenyno lygis pakils dvigubai. Pasak mokslininkų, jei klimato tarša nebus pristabdyta, vandenyno lygis per metus pakils ne milimetrais kaip iki šiol, o centimetrais, kas reiškia ne užtvarų statymą, o visišką pasitraukimą iš pakrančių. Dėl vandens lygio kilimo ateityje gali būti užlieti ir turtingi miestai, tokie kaip Majamis, Bostonas, Nagoja, Niujorkas, ir miestai skurdžiose šalyse, pavyzdžiui, Vietname, Bangladeše, Dramblio Kaulo Krante.

***

Nauji archeologų atradimai atskleidė, kad vikingai buvo pasiekę daug tolimesnes Šiaurės Amerikos teritorijas, nei iki šiol manyta. Iki šiol buvo manoma, kad vikingai pasiekė tik žemyno krantus, o ar keliavo toliau, nebuvo žinoma. Tačiau palydovinės nuotraukos ir archeologiniai atradimai tyrinėtojams leidžia teigti, kad vikingai Amerikoje galėjo būti apsistoję ilgiau ir gyvenvietes, kaip spėjama, kūrė rytinėje Kanados teritorijoje ir Naujojoje Anglijoje už Niujorko ribų.

Vikingai daugiausia buvo apgyvendinę Švedijos, Danijos, Norvegijos teritorijas, o pažangūs navigaciniai įgūdžiai jūroje padėjo jiems išsiplėsti po visą pasaulį. Vikingai užkariavo Normandiją Prancūzijoje, kai kurias teritorijas Italijoje, atrado Dubliną, ir nusitiesė jūrų kelią į Angliją per šiaurinio Atlanto salas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų