Pereiti į pagrindinį turinį

Pasaulio įdomybės: netrukus mokslininkai sugebės pavėlinti žilimo procesą

T. Lukšio/ BFL nuotr.

Mokslininkai atrado geną, atsakingą už žilus plaukus. Jau spėliojama, kad atradimas galės padėti išrasti metodus, kaip būtų galima pavėlinti šį natūralų senėjimo procesą. Genas, nulemiantis žilimą, slepiasi šeštoje žmogaus chromosomoje, tačiau tyrėjai neabejoja, kad jų yra ir kitose chromosomose. Kaip teigia Londono universiteto mokslininkai, atradę šį geną, paskutinė surasta informacija – pirmas svarbus žingsnis žilumo geno tyrinėjimuose. Šie mokslininkai taip pat atrado genus, nulemiančius plaukų formą ir tankumą.

Didelio susidomėjimo ir pirkėjų antplūdžio sulaukia neseniai Danijoje atidaryta parduotuvė, kurioje visi produktai yra tokie, kuriuos kiti prekybos centrai išmestų į šiukšlių konteinerius. Nevyriausybinės organizacijos atstovai, įkūrę parduotuvę „WeFood“, teigia, kad ji skirta ne tik neturtingiems žmonėms, bet visiems, kuriems rūpi maisto švaistymo problema. Ir ji rūpi ne tik daugeliui danų, bet ir pačiai Danijos princesei. Per metus danai, išmetantys apie 700 tūkst. tonų maisto, nuosekliai stengiasi šį kiekį mažinti ir per pastaruosiuos penkerius metus maisto švaistymą sumažino ketvirtadaliu.

***

Kovo 2-ąją pagausėjo karališkoji Švedijos šeima – iš karališkųjų rūmų atėjo žinia, kad titulo paveldėtoja princesė Victoria susilaukė antrosios atžalos – 3,5 kg sveriančio berniuko. Karalius Carlas XVI Gustafas paskelbė, kad anūko vardas Oskaras Carlas Olofas, ir jis taps pietryčių Švedijos regiono Skonės kunigaikščiu.

***

Aplinkosaugininkai nerimauja, kad „Facebookas“ tapo rinka ir kone internetine parduotuve nykstantiems gyvūnams įsigyti. Laukinės gamtos stebėjimo organizacija „Traffic“ „Facebooke“ atrado susikūrusias grupes, kurios siūlo įsigyti šimtus saugotinų gyvūnų, tokių kaip gibonai, malajiniai lokiai, binturongai. Aplinkosaugininkai teigia, kad tokia tendencija visame pasaulyje vis auga. Pasak tyrėjų, iš visų Azijos šalių tuo intensyviausiai užsiima grupės iš Malaizijos. „Facebooko“ atstovai teigia pasirūpinsiantys, kad atrastos grupės, per kurias vykdoma nelegali prekyba nykstančiais gyvūnais, būtų ištrintos. Tyrimą pradeda ir Malaizijos pareigūnai.

***

Po beveik metus trukusios misijos kosmose JAV ir Rusijos astronautai Scottas Kelly ir Michailas Kornienko grįžo į Žemę ir nusileido Kazachstano stepėse. Pasak NASA, svarbiausias misijos tikslas – praktika, tyrimai ir pasiruošimas, kurio prireiks, norint žmones nugabenti dar toliau nuo Žemės, į Marsą, į kurį misija planuojama 2030 m. Maždaug 350 kosmose praleistų dienų gali sutrikdyti žmogaus regą bei pakenkti kaulų struktūrai. Tad nusileidę astronautai buvo tuoj pat nugabenti nuodugniems patikrinimams.

***

Žurnalas „Forbes“ skelbia, kad prieš metus per Valentino dieną mirusio italų šokolado magnato Michele`io Ferrero našlė Maria Franca Fissolo – turtingiausia italė pasaulyje. 98 metų moteris ne tik turtingiausias italų asmuo, bet ir yra 30-oje vietoje tarp visų pasaulio turtingiausių žmonių. Žurnalas „Forbes“ jos turtą vertina maždaug 20 mlrd. dolerių. M. Ferrero pradėjo kuklų verslą dar per Antrąjį pasaulinį karą, o didžiausią sėkmę jam atnešė trintų lazdyno riešutų ir šokolado užtepas bei šokoladiniai kiaušiniai su staigmena.

***

Iki šiol Bobo Dylano gerbėjai ir jo kūrybą analizuojantys mokslininkai girdėjo tik gandus apie mažytę kelių žmonių matytą užrašų knygutę, kurioje muzikantas dėliojo vieno garsiausių 1975 m. albumo „Blood on the Tracks“ dainų tekstus. Pasirodo, mitu paversta užrašų knygutė ne viena – jų yra trys, be to, yra ir didžiulis B. Dylano archyvas. B. Dylanas kaupė didžiulį archyvą savo darbų nuo pačių ankstyviausiųjų kūrybos metų. Dainų tekstus, laiškus, įrašus, filmus, nuotraukas – iš viso 6 tūkst. egzempliorių šią savaitę įsigijo privačių institucijų grupė Oklahomoje. Archyvo vertė gali būti apie 20 mln. dolerių. Viešumoje pasirodžiusi kolekcija bus skirta moksliniams tyrinėjimams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų