Pereiti į pagrindinį turinį

Pavasario šaukliai dar neskuba

2013-02-26 07:50
Pavasario šaukliai dar neskuba
Pavasario šaukliai dar neskuba / Shutterstock nuotr.

Pirmaisiais pavasario pranašais vadinami vieversiai vėluoja sugrįžti į Lietuvą. Pernai šie sparnuočiai parskrido vasario 24-ąją, Vieversio dieną.

Senoliai manė, kad jei vieversys parskrenda iki vasario 24 d., dar ilgokai bus šalta, jei vėliau nei minėtą dieną – pavasaris bus ankstyvas.

„Pernai vieversiai parskrido laiku, o užpernai pasirodė tik kovo 1 d. Matyt, dar šaltoka, reikia laukti atšilimo“, – aiškino Ventės rago ornitologinės stoties ornitologas Vytautas Jusys.

Europoje pirmuosius parskridusius vieversius pastebėjo tik Vokietijos ornitologai.

„Manau, kad šią savaitę vieversiai turėtų parskristi ir pas mus. Kol kas jiems nebūtų kuo maitintis, reikėtų kad nors sniegas nutirptų“, – sakė V.Jusys.

Ornitologai pastebėjo, kad nemažai į šiltuosius kraštus išskrendančių paukščių šiemet buvo pasilikę žiemoti Lietuvoje.

„Pilkieji garniai pajūryje būreliais buvo pastebėti įvairiose vietose ir žiemą, todėl, išvydus juos vėl, sunku pasakyti, ar tai jau parskridę, ar čia žiemoję paukščiai“, – aiškino ornitologas.

Virš galvų pamačius varnėnus taip pat kol kas anksti džiūgauti, nes šių paukščių ir žiemą buvo apstu.

„Manyčiau, kol kas dar paukščiai neparskrido. Bet, oro temperatūrai pasiekus kelis laipsnius šilumos, išvysime ir pirmuosius grįžusius sparnuočius“, – kalbėjo V.Jusys.

Tačiau yra ir tokių sparnuočių, kurie jau daba suka lizdus, o galbūt netgi peri.

„Jūriniai ereliai jau krauna lizdus, o krankliai, spėju, jau peri kiaušinius. Paukščiai moka prisitaikyti. Krankliai žino, kad nutirpus sniegui bus galima rasti maisto ir bus lengviau išmaitinti jauniklius. Yra tokių paukščių, kurie kelias dėtis per metus išperi“, – pridūrė ornitologas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų