Pereiti į pagrindinį turinį

Pietums – garsų valgiai ir arbata

2010-10-07 23:59

Tik įėjus į garso korį Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje pasijutau esąs kitoje erdvėje. Aplinkui tvyrojo visiška ramybė, kurioje maloniai ausis kuteno menininko Andriaus Rugio skleidžiami garsai. Eklektiškų skambesių jūra plukdė mane per garsų pasaulį, kuriame buvo ir žiogo svirpimo, ir laikrodžio rodyklės tiksėjimo kuriamos muzikos.

Daugiau nei 10 metų renkantis įvairiausius garsus A.Rugys pasakojo, kad garsai jį pakerėjo savo galimybėmis greitai kurti naują erdvę: „Garso įrašai pulsuoja gyvybe. Tai sugauta erdvė, gyvastis. Ją maišydamas gali sukurti naują gyvastį.“

Idėja sukurti garsų korį menininkui kilo maždaug prieš metus. Pasak A.Rugio, garso korys pirmiausia yra muzikinių garsų archyvas, o bičių korys jam atspindi patį gyviausią archyvą, koks tik gali būti. „Kažkada rinkdamas garsus pagalvojau, kad renku tuos garsus kaip bitės žiedadulkes. Taip pat su garsais – susirenki ir verdi garsų arbatą. Vėliau ragauji garso patiekalą“, – pridūrė menininkas.

„Biblioteką pasirinkau kaip pradinį mano garso korio tašką, nes ji pati irgi yra milžiniškas archyvas, todėl mano tema – muzikos, garso archyvas ir biblioteka labai susisieja“, – pasakojo menininkas.

Jaukioje atmosferoje prie puodelio arbatos garso korio autorius pirmiausiai stengiasi pažinti savo klausytojus ir parinkti jiems tinkamus garsus. „Brandesnio amžiaus žmonėms leidžiu daugiau gamtos garsų, o jaunimui galiu parinkti visiškai kitus, pvz., labiau industrinius, tarkime, gamyklų garsus. Net ir iš tų pačių gamyklų sklindančius garsus galima taip sulieti, kad jie bus panašūs į jūros ošimą“, – tęsė autorius. A.Rugys pastebi, kad garsų parinkimui įtakos turi viskas – ir giedra diena ar jo paties nuotaika.

Kūrybingas kaunietis pasakoja, kad labai džiaugiasi, jei jo kambarį žmonės pavadina meditaciniu. Jis stengėsi sukurti kuo jaukesnę ir ramesnę atmosfera, norėjo, kad čia užsukęs žmogus galėtų pailsėti, užsimiršti. „Galima sulieti labai daug garsų, kol pradedi nebegalvoti, kas juos skleidžia. Garsai atsiskiria nuo jų skleidimo šaltinių ir visa tai tampa garsų jūra“, – užbaigė A.Rugys. Su savo mobiliuoju garso koriu menininkas ketina keliauti ir po kitus miestus bei apskritis.


Kas? Projektas "Garso korys".

Kur? Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2) 403 kambaryje.

Kada? Iki spalio 16 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų