Pereiti į pagrindinį turinį

Pirmieji švęsti Užgavėnes Klaipėdoje pradės rusai

2010-02-12 10:28
Tradicijos: Užgavėnių šurmuliu sieksime išvaryti pabodusią žiemą.
Tradicijos: Užgavėnių šurmuliu sieksime išvaryti pabodusią žiemą. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Nors šiemet Užgavėnės sutampa su Vasario 16-ąja, klaipėdiečiai į senamiestį kviečiami žiemos išvaryti sekmadienį, o rusų folkloro ansamblis pietinėje miesto dalyje švęs jau šiandien.

Penktadienį antrą valandą šalia „Pajūrio“ pagrindinės mokyklos Laukininkų gatvėje 28 šios mokyklos folkloro studijos „Veretionce“ vadovė bei mokiniai organizuoja Užgavėnių šurmulį. Į jį kviečiami įsijungti ir klaipėdiečiai. Vežimu atvažiuos Užgavėnių boba, visi bus kviečiami žaisti rusų liaudies žaidimus, dainuoti dainas, čiuožinėti nuo kalnelio, berniukai ir vyrai – varžytis jėgos varžytuvėse. Šventės pabaigoje, sekant senaisiais papročiais, šventės dalyviai vieni kitų paprašys atleidimo.

Sekmadienį, vasario 14 dieną, trečią popiet Klaipėdos etnokultūros centras tradiciškai kviečia visus persirengėlius į Etnokultūros centro kiemą Daržų gatvėje 10. Kas nespės pasigaminti kaukės, šventės metu galės įsigyti tikrą persirengėlio detalę. Žaismingų persirengėlių būryje bus galima patiems susipjauti malkų, susimalti miltų, o jau tada paragauti blynų, klaipėdietiško šiupinio, karštos arbatos. Šventėje bus įvairių linksmybių, dainų, šokių, tautinių žaidimų ir išdykavimų, Lašininis kausis su Kanapiniu, o galiausiai artėjantį pavasarį pakvies degančios Morės liepsnos.

Tikrąją Užgavėnių dieną – antradienį šventę organizuoja Dituvos sodininkai. Čia prie turgelio vietos gyventojai ketina deginti žiemos simbolį – Morę, pasipuošę persirengėlių kaukėmis sodininkai lankys kaimynus, linksminsis, vaišinsis kareiviška koše, degins laužą. Dituvoje su šeima gyvenantis Jonas Baltokas džiaugiasi, kad drauge su soduose gyvenančiais kaimynais švenčia ne tik Užgavėnes, bet ir Jonines. Taip stiprėja kaimynystė ir mezgasi bendruomeniškumas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų