Prancūzijos karalienės kurpaitė parduota už beveik 44 tūkst. eurų

Elegantiška iš šilko ir ožkos odos pasiūta balta kurpaitė, kadaise priklausiusi paskutinei iki 1789-ųjų revoliucijos Prancūzijos karalienei Marie Antoinette (Marijai Antuanetei), sekmadienį aukcione parduota už 43 750 eurų, pranešė pranešė varžytinių rengėjai.

Pasak aukcionų namų „Osenat“, keturiais kaspinais papuošta 22,5 centimetro ilgio kurpaitė yra gerai išsilaikiusi, tik šilkas šiek tiek susidėvėjęs. Jos dydis atitinka dabartinį 36 moteriškos avalynės dydį.

Tarptautiniams kolekcininkams parodžius didžiulį susidomėjimą, kurpaitės kaina greitai pakilo nuo pradinių 8 tūkst. iki 10 tūkst. eurų.

Kurpaitę įsigijo neįvardijamas pirkėjas. 

Aukcionas vyko į vakarus nuo Paryžiaus esančiame Versalyje, į kurį būdama 15-os atvyko Marie Antoinette. 

Prancūzijos revoliucijos sūkuryje kurpaitė atiteko artimai karalienės vyriausiosios kambarinės draugei Marie Emilie Leschevin, kurios vyras vėliau buvo giljotinuotas.

Prabėgus 227 metams nuo M. E. Leschevin mirties, ištisų jos giminės kartų išsaugota kurpaitė atkeliavo į aukcioną.

Austrijoje gimusi Marie Antoinette ir jos sutuoktinis karalius Liudvikas XVI, nuverstas nuo sosto 1789 metais, 1793-aisiais buvo giljotinuoti.

Kartais teigiama, kad kai karalienei buvo pranešta, kad valstiečiai badauja, nes nebeturi duonos, ji atsakiusi: „Tuomet lai valgo pyragą“. 

Vis dėlto Prancūzija nesiliauja žavėtis Marie Antoinette.

Pernai Konsjeržeri rūmuose – buvusiame Paryžiaus kalėjime, kuriame Marie Antoinette buvo įkalinta prieš egzekuciją, surengta paroda atsekė, kaip per paveikslus, japoniškus komiksus (mangas), kino filmus ir net lėles Barbie kito paskutinės Prancūzijos karalienės vaizdavimas.

Šių metų gegužę aukcionui pateikta Marie Antoinette priklausiusi kelioninė skrynia ir siuvinėta servetėlė, kurią ji turėjo per karūnaciją 1775-aisias, susilaukė didelio pirkėjų susidomėjimo.

Versalio rūmai, įskaitant Veidrodžių galeriją, tebėra turistų traukos centras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne nu

Ne nu portretas
tikrai nuostabu kai per šimtmečius toks daiktinis liudijimas pasiekia dabartinius laikus. Tik įsivaizduokit - šį ,,batą"avėjo karalienė!Visada senovės istorija man kėlė neįprastus ir didelius jausmus..

Anonimas

Anonimas portretas
Yra muziejaus liudininku kurie mate kaip tokiu ,,karalienes kurpaiciu,, visa konteineri isveze i savartyna sukurenti. Cha cha cha .... smagu liberastams durinti internetinius zombius.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių