Pereiti į pagrindinį turinį

Prie Neringos vartų atkurtos burės

2008-04-11 09:00

Prie Neringos vartų atkurtos burės

Vartais į Neringą vadinama skulptūra „Burės“ vėl pasitiks čia atvykstančius turistus. Dalis jos jau atkurta, dalį tikimasi rekonstruoti šią vasarą.

Kuršių nerijos simbolį 1972 -aisiais sukūrė dailininkas Eduardas Jonušas, išreiškęs viltį, jog kada nors mariose vėl plaukios kuršių žvejų burvaltės. Trys burės su vėtrungėmis simbolizavo kurėną.

Netoli Neringos miesto pradžios pastatytas simbolis sovietmečiu buvo tapęs į Kuršių neriją atvykstančių aukštų svečių sutikimo vieta. Čia puikavosi iš medžio padarytas vadinamasis „parketas“ – medinėmis trinkelėmis klotas takas, šiapus ir anapus kelio pastatyti masyvūs kelmai, kurie neretai būdavo nuklojami vaišėmis.

Neringos savitumą atspindintis simbolis paskutiniaisiais metais buvo besunykstąs – viena iš burių nukrito.

Tai matydamas skulptorius Kuršių nerijos nacionalinio parko kultūrologas Albertas Danilevičius ėmėsi iniciatyvos skulptūrą prikelti antrajam gyvenimui.

Parko direkcija ir Neringos savivaldybė jo idėją palaikė, skulptūrai rekonstruoti skyrė ąžuolo ir techniką kūriniui pastatyti. A.Danilevičius trūkstamą septynių metrų ilgio burę atkūrė iš senos fotografijos, o vėtrungę suvirino juodkrantiškis Dainius Lukošius.

Prireikė visos brigados Juodkrantės girininkijos lentpjūvės vyrų, kad burė sugrįžtų į senąją vietą.

Neringos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis patikino, kad dar šiais metais vyksiančiame medžio skulptorių simpoziume bus padarytos ir kitų dviejų burių kopijos.

Vėtrunges restauruoti ėmėsi Neringos istorijos muziejus.

Artimiausiu metu ketinama restauruoti ir kitą, bene pačią garsiausią Neringos krašto tyrinėtojo ir dailininko E.Jonušo skulptūrą „Liudvikas Rėza“, kuri taip pat sovietmečiu buvo pastatyta Pervalkoje.

Per kelis dešimtmečius E.Jonušas išpuošė Neringą medinėmis bei vario skulptūromis. Jis taip pat surinko ir restauravo per 100 baigiančių sunykti kuršių antkapių paminklų – krikštus, senųjų kuršių laivų vėtrunges.

Vienas ryškiausių jo darbų – senovinio kurėno atkūrimas pagal senuosius brėžinius, atgabentus iš Vokietijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų