Kauno dramos teatre be garsiosios šeimininkės Gražinos Balandytės, kulinariniais sugebėjimais išsiskyrė ir kita aktorė – Nijolė Narmontaitė. "Visi mano draugai yra ragavę "Karališkąjį kepsnį" ir dar nebuvo svečio, kuriam jis nepatiktų.
Tikiuosi, šis neįmantrus, skanus ir sultingas kepsnys patiks ir "Kauno dienos" skaitytojams", – sakė aktorė. Beje, ji paaiškino, kad kepsnys vadinasi "karališkas" todėl, kad galima kaip karaliui pasikviesti į svečius nemažą būrį bičiulių, padėjus ant stalo visą kepsnį kepimo skardelėje.
1 kg veršienos ar kiaulienos nugarinės (galima po 0,5 kg abiejų),
4 didelės ropelės svogūnų,
neriebaus lietuviško majonezo,
įvairių mėgstamų mėsos prieskonių, žalumynų, druskos,
beveik 1 kg "Tilžės", "Germanto" ir bet kurio fermentinio sūrio.
Skardinę kepimo formą iškloti supjaustytų svogūnų griežinėliais, ant viršaus dėti sluoksnį stipriai išmuštos mėsos (pjaustyti plonai) gabaliukus, pabarstyti mėgstamais prieskoniais, druska (N.Narmontaitė ypač vertina raudonėlį ir šafraną). Tokiu būdu sluoksniuojamas visas kepsnys. Viršutinis mėsos sluoksnis užtepamas neriebiu majonezu, o ant jo užberiamas maždaug centimetro storio tarkuotų sūrių mišinys. Šį sluoksniuotą kepsnį pabarstyti ne tik prieskoniais, bet ir gausiai – žalumynais. Kepama iki 120 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 50–60 minučių (iki sūris įgaus rusvą atspalvį).
Kepsnį į stalą reiktų patiekti kepimo skardelėje (ją galima padėti, pavyzdžiui, ant medinės pjaustymo lentelės).
Naujausi komentarai