Pereiti į pagrindinį turinį

"Sausi" įstatymai neišlaikė egzamino

"Sausi" įstatymai neišlaikė egzamino
"Sausi" įstatymai neišlaikė egzamino / Nerijaus Jankausko nuotr. Apsimetėliai: siekdami patraukti potencialių pirkėjų dėmesį, "prekeiviai" dailiai surikiavo butelius ir iš mašinos garsiai paleido rusišką popsą.

Ar galima uždirbti iš įsigaliojusio draudimo po 22 val. parduotuvėse nebeprekiauti alkoholiniais gėrimais? Galima. Ir ne visai mažai.

Tai byloja trečiadienio vakarą Klaipėdoje žurnalistų atliktas eksperimentas. Spirituoto vyno butelį, prieš 22 val. nupirktą už bemaž 6 litus, po 22 val. galima gauti beveik 10, puslitrį alaus, kuris nekainavo nė 2,5 lito, įmanoma be vargo parduoti už 4 ar 5 litus, o už 20 litų kainavusį balzamo butelį gauti 10 litų daugiau. Žurnalistų išvada: sunkiau vėlai vakare būtų brangiau įsiūlyti suomiškos degtinės butelį, tačiau paklausus būtų lietuviškas putojantis vynas.

Tikrosios ūkinės bendrijos "Šaltinėlis" atstovais sumanę prisistatyti žurnalistai prie visą parą veikiančios parduotuvės Liepojos gatvėje durų apsistojo 22 val. Prieš tai prekybos centre buvo jaučiamas nedidelis sujudimas, ir dauguma išeinančiųjų rankose nešėsi butelius.

Ant automobilio "Nissan Micra" variklio dangčio, lyg turguje, buvo išrikiuoti alkoholiniai gėrimai. Šalia jų – lapeliai su žymikliu užrašytomis gerokai didesnėmis nei parduotuvėje kainomis.

Tik ką už 29,99 lito nupirktas degtinės "Absoliut" butelis buvo įvertintas 45, 19,99 lito vertės "Žalių devynerių" puslitris – 30, už 2,39 lito įsigytas pusės litro talpos "Švyturio" alaus butelis – 5. Už spirituoto vaisių vyno "Upokšnis" butelį, kuris parduotuvėje kainuoja 5,49 lito, nutarta prašyti 9 litų. Už "serbentovkę" – "Artojų" butelį, kainavusį 5,89 lito, – 9,5 lito.

Vos spėjus surikiuoti butelius, laukė netikėtumas. Į parduotuvę skubėjusi jauna moteris pamatė nelegalų asortimentą ir pratrūko rūstybe: "Kodėl pažeidinėjate įstatymus?" Tačiau ši klaipėdietė buvo bene vienintelė, kuri reiškė nepasitenkinimą nelegalia prekyba. Kiti buvo nuosaikesni – juokėsi ir stebėjosi, tačiau niekas nemėgino trukdyti ar priekaištauti. Vienas praeivis šypsodamasis pagyrė nelegalią iniciatyvą: "Puiki akcija."

Pasinaudoti nelegalia pasiūla buvo linkusi pusamžė moteris. Apžiūrėjusi asortimentą, ji išsirinko "Upokšnio" butelį, kurį žadėjo kaip suvenyrą parnešti vyrui. Dar po kurio laiko vienai jaunai porai pavyko įsiūlyti "Žalių devynerių" puslitrį. Už jį pora nesiderėdama buvo linkusi sumokėti net 30 litų.

Vis dėlto populiariausias buvo alus. Praeiviai jo geidė labiausiai, tačiau ketino įsigyti po vieną butelį. "Reikės namie atsigaivinti", – paaiškino vienas potencialus pirkėjas. Ir netrukus susirūpino: "O kodėl jūs alų laikote ant variklio dangčio? Gali sušilti!" Reikliausias buvo paskutinis pirkėjas, su žmona prie prekybos centro atskubėjęs 22.30 val.

Prie prekybos centro durų pastovėjus vos pusvalandį, buvo galima parduoti puslitrį "Žalių devynerių", aštuonis butelius alaus ir butelį spirituoto vyno. Niekas nesidomėjo suomiška degtine, tačiau jaunos moterys teiravosi, ar neturime putojančio vyno.

Taigi grynasis pelnas iš tokios naktinės prekybos galėjo būti 33,39 lito. Per 30 min. – tai visai nemažai. Jei prekeiviais apsimetę žurnalistai būtų turėję putojančio vyno, pelnas būtų buvęs dar didesnis.

Visi norėjusieji pirkti žinojo, kad alkoholį jie ketino įsigyti nelegaliai. Tačiau dėl tokios nelegalios prekybos į Klaipėdos policiją per tą pusvalandį buvo skambinta tris kartus: visi besiskundusieji buvo vyrai, tačiau nė vienas jų akis į akį neišdrįso perspėti tariamų prekeivių. Tai padaryti nepabijojo tik vienintelė jauna moteris.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų