Pereiti į pagrindinį turinį

Senyvas lenkas mėgina trečiąkart perplaukti Atlanto vandenyną baidare

2016-05-30 08:04
BNS inf.

Vienas anūkų turintis lenkas sekmadienį išplaukė iš Niujorko, pradėdamas savo trečią savarankišką kelionę per Atlanto vandenyną baidare, planuodamas pasiekti Portugaliją iki rugsėjo, kai jam sukaks 70 metų.

Aleksandras Doba nusiyrė nuo Manhatano prieplaukos po to, kai davė interviu ir nusifotografavo asmenukėms su maždaug 100 smalsių žiūrovų.

Šis keliautojas, jau anksčiau išgarsėjęs Lenkijoje, sulaukė tarptautinio susidomėjimo, kai žurnalas „National Geographic“ pernai išrinko jį metų nuotykių ieškotoju.

Tuo metu jis jai buvo dukart perplaukęs Atlanto vandenyną vienviete baidare.

Pirmojo žygio, trukusio nuo 2010-ųjų spalio iki 2011-ųjų vasario, maršrutas vedė per siauriausią vandenyno vietą: nuo Senagalo sostinės Dakaro iki Brazilijos miesto Akarau.

„Per tą ekspediciją mane dukart užpuolė banditai; iš manęs atėmė beveik viską“, – vyras skundėsi savo tinklalapyje.

Per antrą žygį A.Doba išplaukė iš Lisabonos 2013-ųjų spalį, o kitų metų balandį pasiekė Floridą, įveikęs dideles vandenyno bangas ir audras.

Sekmadienį lenkas pradėjo, anot jo, „sunkiausią“ žygį: 6 000 km kelionę per audringus ir šaltus Atlanto vandenyno šiaurinės dalies vandenis.

„Žinau, kad šis (žygis) bus sunkiausias iš trijų“, – pripažino A.Doba, kalbėdamas per vertėją.

„Vanduo šaltas. Ten prognozuojama daug daugiau srovių ir audrų – bus įdomu, – pridūrė jis. – Tikiuosi, kad dabar grumsiuosi tik su gamta. Žinau, kaip elgtis su gamta ir ko iš jos tikėtis.“

Jo baltos ir geltonos spalvos 7 m ilgio baidarėje „Olo“ yra du dideli bagažo skyriai, kuriuose sukrautos maisto atsargos keliems mėnesiams, įvairi įranga ir saulės elementai, kurie tiekia srovę vandens gėlinimo įrenginio siurbliui. Baidarė sveria 120 kg, o jos bendras svoris su kroviniu – didesnis negu 600 kilogramų, nurodė Lenkijos naujienų televizija TVN24.

A.Doba sakė TVN24, kad svarbiausia įranga laiko irklus, kurių jis iš viso turi tris. Keliautojas taip pat naudojasi navigacijos ir ryšio įranga: kompasu, palydovinės navigacijos imtuvu, kursą koreguojančiu autopilotu, palydovinio ryšio telefonu, palydovine sistema SPOT, kas 10 minučių siunčiančia jo koordinates, radaru ir ultratrumpųjų bangų radijo stotele.

Kad ir kokios būtų kliūtys, A.Doba, kuris taip pat yra entuziastingas alpinistas, parašiutininkas, sklandytuvo pilotas ir jachtos kapitonas, yra pasiryžęs pasiekti Portugalijos sostinę iki savo 70-ojo gimtadienio rugsėjo 9 dieną.

„Iš pat pradžių planavau apsukti ratą“, – aiškino A.Doba, prisimindamas, kaip jis planavo savo žygį nuo Europos arba Afrikos į Pietų Ameriką, o iš ten – į Jungtines Valstijas ir atgal į Europą.

„Mano svajonė – tai užbaigti“, – pridūrė jis.

A.Doba sakė, kad „Olo“ buvo pagaminta daugiausiai pagal jo brėžinius.

Amžius tėra skaičius

Lenkas planuoja kiekvieną dieną irkluoti 8–12 valandų – jo žygis tikrai neatitinka įsivaizdavimo, kad tokio amžiaus žmogui labiau dera snausti supamojoje kėdėje.

A.Doba nusiteikęs neleisti, kad amžius sukliudytų jam išpildyti savo svajonę.

„Jaučiuosi gerai. Nenoriu galvoti esantis senas“, – sakė keliautojas, užsiželdęs ilgą žilą barzdą.

„Jaučiuosi jaunas ir nenoriu apsimetinėti esantis senas“, – pridūrė jis.

A.Doba taip pat nesureikšmino kelionėje tykosiančių pavojų.

„Kai žmonės manęs klausia apie tokios kelionės pavojus, aš jų paklausiu: iš kur jūs atsikėlėte? Iš lovos? Ar žinot, kad 95 proc. žmonių miršta lovose? Taigi, kodėl gulatės į lovą?“ – sakė jis.

„Kas bus po to? – Pamatysim“, – šypsodamasis pridūrė nuotykių ieškotojas.

A.Doba sakė plaukiantis baidare „daugiausiai dėl savęs, bet jeigu tai suteikia laimės ir padrąsinimą kitiems – kodėl gi ne?“

Lenko aistra ekstremaliems užsiėmimams ne visada palankiai vertinama jo šeimoje, pripažino jo rūpestinga žmona Gabriela, taip pat kalbėjusi per vertėją.

„Niekada tam nepritariau, bet vienu metu kelio atgal nebebuvo. Taigi, buvau didžiausia jo rėmėja per pirmąsias dvi ekspedicijas“, – sakė ji.

„Tokiai energingai ir ryžtingai asmenybės neįmanoma sutrukdyti daryti to, ką jis iš tikrųjų nori daryti“, – pridūrė žmona.

A.Doba baidare jau yra nuplaukęs 96 tūkst. km ir sakė norintis, kad „mano skaitliukas viršytų 100 tūkst. km ribą“ šiais metais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų