Pereiti į pagrindinį turinį

Šią savaitę būtina išnaikinti pavojingus Sosnovskio barščius

2010-07-22 12:04
Šią savaitę būtina išnaikinti pavojingus Sosnovskio barščius
Šią savaitę būtina išnaikinti pavojingus Sosnovskio barščius / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Paskutinės liepos dienos – pats geriausias metas kilti į kovą su žmogui itin pavojingais Sosnovskio barščiais, kurių Kaune ir miesto apylinkėse – apstu. Po savaitės šie augalai pradės mėtyti sėklas, todėl Žemės ūkio ministerijos specialistai naikinti jį rekomenduojama nedelsiant.

Vienintelės augalų rūšies Lietuvoje, nuo 2001 m. įtrauktos į Kenksmingų ir naikintinų laukinių augalų ir grybų rūšių sąrašą, atstovai šiuo metų laiku naikintini mechaniniu būdu. Augalus galima nupjauti, tačiau vienąkart nupjauti neužteks, nes atžėlę jie vėl gali sužydėti. Barščiams išaugus iki 50 cm, juos teks pjauti dar kartą.

Sosnovskio barščių negalima pjauti benzininiu pjūklu ne tik dėl techninių priežasčių, bet ir dėl to, kad šis augalas išskiria daug nuodingo skysčio. Augalus galima naikinti kapojant jų šaknis kastuvu. Tai geriausia daryti ankstyvą pavasarį, kai pradeda augti pirmieji lapai, tačiau tinka pakartoti ir vasaros viduryje. Šaknis reikia nukirsti 10 cm gylyje. Kaip veiksminga naikinimo priemonė tinka gilusis arimas (iki 24 cm gylio), nes tokiame gylyje sėklos negali sudygti. Iškirstas šaknis reikia sunaikinti.

Naikinant Sosnovskio barščius reikia vilkėti neperšlampamus drabužius, dėvėti pirštines, akinius. Patekusias ant odos augalo sultis būtina nedelsiant nuplauti vandeniu su muilu, esant reikalui, kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

Žemdirbystės instituto darbuotojai primena, kad su Sosnovskio barščiais galima kovoti ir herbicidais, tačiau šių nuodų negalima naudoti vandens telkinių pakrantėse, gyvenamosiose vietovėse ir kitose teisės aktais saugomose ir draudžiamose zonose. Be to, jie neveiksmingi, jeigu augalai jau išaugę apie 50 cm aukščio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų