Pereiti į pagrindinį turinį

Sinoptikai: sugrįžusi šiluma – dar ne bobų vasara

2012-09-11 13:49
Sinoptikai: sugrįžusi šiluma – dar ne bobų vasara
Sinoptikai: sugrįžusi šiluma – dar ne bobų vasara / Vytauto Petriko nuotr.

Savaitės pradžioje sugrįžusi vasariška šiluma nuteikė ne tik maloniai, bet ir sukėlė nerimą, kad jau prasidėjo vadinamoji bobų vasara, kuri labai greitai baigsis.

Sinoptikai prognozavo, kad jau trečiadienį sugrįš rudeniški lietūs, o termometro stulpeliai pakils tik vos aukščiau nei 10 laipsnių šilumos.

„Mes šitos bobų vasaros neužskaitome ir tikimės, kad ji mus pradžiugins jai priklausančiu laiku – rugsėjo pabaigoje arba spalio pradžioje“, – vylėsi Lietuvos hidrometeorologijos Klimatologijos skyriaus vedėja Audronė Galvonaitė.

Anot jos, įprastai bobų vasara prasideda po Praninių, kurios minimos spalio 4 dieną. Tuomet grįžta vasariški orai, kuriuos lemia nuo Azoro salyno Afrikoje atkeliavęs anticiklonas. Nors per bobų vasarą naktys būna šaltos, formuojasi rūkas, dienomis džiugina saulė ir maloni šiluma.

„Šias dvi dienas vasarišką orą taip pat lemia nuo Azoro salyno atslinkęs anticiklonas. Tačiau tai tik viena sąlygų, kad užskaitytume bobų vasarą. Ji būna tik po šalnų, o jų dar nepasitaikė. Be to, bobų vasara tęsiasi apie savaitę, o dabar šilta bus tik dvi dienas“, – A.Galvonaitė aiškino, kodėl dar yra vilties, kad šį rudenį sulauksime bent savaitę truksiančių gražių orų.

Reiškinys, kai rudenį sugrįžta šiltas ir saulėtas oras, bobų vasara vadinamas dėl to, kad anksčiau, kai grįždavo šiluma, žmonės eidavo užbaigti lauko darbų ir moterys ryšėdavo labai gražias, ryškias, spalvotas skareles.

Be to, medžių lapai po šalnų taip pat nusidažo įvairiomis spalvomis ir yra panašūs į tas moterų ryškias skareles.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų