Pereiti į pagrindinį turinį

Stovykla be kompiuterinių žaidimų ir telefonų

2009-07-17 23:59
Pamokos: kendo stovykloje mažieji kovėsi ir bambukiniais samurajų kardais.
Pamokos: kendo stovykloje mažieji kovėsi ir bambukiniais samurajų kardais. / Ričardo Žilaičio asmeninio archyvo nuotr.

Be mobiliųjų telefonų, kompiuterinių žaidimų, televizijos ir radijo. Tik sportinė apranga ir knyga. Kyumeikan kendo instruktorius kaunietis Ričardas Žilaitis negražbyliavo: savo ištverme vaikai nustebino suaugusiuosius.

Ignalinos rajone Minčiagiriuose 9 dienas vykusioje kendo vaikų stovykloje mažieji turėjo pasirinkimo laisvę. Vieną dieną vaikai net pasikeitė vietomis su savo instruktoriais bei vadovais.

"Save jie nustebino dar kartą, – teigė Ričardas. – Pripažintas jų autoritetas sugebėjo vadovauti tik trims, o jį pakeitęs tylus, ramus berniukais su akiniais – keliasdešimties vaikų būriui."

32 vaikai, tarp jų 8 merginos, mokėsi kendo praktikos, piešimo, mitybos, burnos higienos, gamtos pažinimo, pamatė apylinkes, rado Napoleono akmenį, daug sužinojo apie bites, duonos kepimą, ne vienas jų pirmą kartą gyvenime pamatė karvę, kiaulę.

"Atlikdami įvairius pratimus vaikai nustebino ištverme, – R.Žilaitis neslėpė, kad bendraujant su 5–12 metų vaikais buvo ir sunkių akimirkų. – Trečią dieną kai kurie jų norėjo namo, pasiilgo mamų, tačiau silpnumą padėjo įveikti draugai ir instruktoriai."

Paskutinės dienos išvakarėse atvykę tėvai pamatė tai, ką vaikai pasirinko: kendo treniruotę. Dešimt jų vilkėjo kendo šarvais ir apranga. Jie neseniai buvo išlaikę egzaminus pas Lietuvoje viešėjusį garsųjį kyumeikan kendo meistrą – japoną Akiro Kubo.

Paskutinę naktį vaikai ir tėvai, apsiginklavę kompasais, žemėlapiais su užuominomis, prožektoriais ieškojo lobio – paslėptų kendo šarvų.

"Vaikai juokėsi ir azartiškai stebėjo, kai pirmą kartą gyvenime kendo pabandė jų tėvai", – pasakojo R.Žilaitis.

Kendo stovykla buvo tarsi įžanga į netrukus prasidėsiančius ir bent metus truksiančius "Vaiko dienos lavinimo" studijos mokslus Kaune.

"Studijoje vaikai mokysis kūno lankstumo, estetikos, etikos, kovinės savigynos, tarp jų kendo, imtynių, karatė, taip pat jogos, gimnastikos, muzikos, susitiks su įdomiais žmonėmis, lankys baseiną, su mitybos specialiste maitinsis japoniškame restorane", – 16 metų su vaikais dirbantis Ričardas džiaugėsi ilgai brandinta ir Japonijoje susiformavusia mintimi įsteigti analogišką studiją vaikams Kaune.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų