Pereiti į pagrindinį turinį

Svaigina pamaryje pražydusios magnolijos

2013-04-25 10:44
Svaigina pamaryje pražydusios magnolijos
Svaigina pamaryje pražydusios magnolijos / Aldonos Aleksėjūnienės nuotr.

Pavasariniai saulės spinduliai pažadino įspūdingais žiedais garsėjančias magnolijas. Pamaryje gyvenanti žinoma magnolijų augintoja Eugenija Juraškaitė-Murauskienė aiškino, kad šiemetė žiema šiems augalams nebuvo itin nuožmi.

„Niekas negali nuspėti, koks bus pavasaris. Magnolijos pražysta tada, kai tam ateina laikas. Yra buvę tokių metų, kai jos pražysdavo dar balandžio 1-ąją, tačiau buvo ir tokių, kai jos nežydėdavo ir gegužę“, – pasakojo šilutiškė E.Juraškaitė-Murauskienė.

Šiais metais, pasak pašnekovės, nebuvo itin staigių atlydžių, todėl medžiai nenukentėjo.

„Magnolijos nėra itin reiklios, jų priežiūra nesudėtinga. Svarbiausia, kad tik arti nebūtų klevų ir ąžuolų. Juk pažiūrėjus į žolę po klevais matyti, kad jos net spalva blyškesnė. Klevai ir ąžuolai sunaudoja daug dirvožemio maisto medžių“, – aiškino augintoja.

E.Juraškaitės-Murauskienės tėvas Liudvikas Juraška kone prieš penkiasdešimt metų įminė magnolijų sėklų sudaiginimo mįslę.

„Tėvo užrašuose radau pažymėta, kad magnolijų negalima mulčiuoti ąžuolų lapų kompostu. Nežinau, kaip jis tai išsiaiškino, tačiau aš to laikausi“, – pasakojo moteris.

Šilutiškė prieš trejus metus buvo padovanojusi magnoliją prezidentūros sodeliui.

„Pati dalyvavau ją sodinant, mačiau, jog viską padarėme teisingai. Tačiau sužinojau, kad mano magnolija neišgyveno. O štai prie prezidento rezidencijos Turniškėse mano dovanotos trys magnolijos puikiai laikosi“, – pasakojo šilutiškė.

Moteris suko galvą, kas galėjo nutikti jos magnolijoms sostinėje.

„Paskambinau ir paklausiau, ar prezidentūros kieme kur netoliese neauga klevas ar ąžuolas. Išgirdusi teigiamą atsakymą, supratau, kas nutiko. Patirtis ateina tik su metais“, – kalbėjo moteris.

Žinomos magnolijų augintojos dovanoti septyni daigai netrukus bus pasodinti ir Šilutės medelių skverelyje, kuris bus skirtas šio krašto olimpiečiams pagerbti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų