Pereiti į pagrindinį turinį

Tarpukario Kauno kronika: Miestiečių ydos maitino ūkininkus

2009-03-23 09:00
DMN inf.

Konkursai dėl svarbaus objekto statybų, naminės degtinės varyklos, žūtis kelyje, sukčiautojai gatvėse, tragiški meilės trikampiai, viešųjų darbų bumas – regis, pavasarėjantis Kaunas dešimtmečiais gyveno tomis pačiomis problemomis.

Tik kario Prano Eimučio žūtis ir incidentas "Inkaro" fabrike pažymi, jog pastaroji kronika – iš gilios istorijos. Tarpukario Kauno aktualijas iš to meto laikraščių parinko istorikęs Jonas Palys visus kauniečius, turinčiuosius nuotraukų, įamžinusių mūsų miesto praeitį, kviečia skambinti tel. 8 628 44 630. Kronikos kalba netaisyta.

LIETUVA

1919 III 20

Pranas Eimutis mokomosios kamandos eilinis kareivis, jam bestovint garbės sargyboje pas „Metropolito“ viešbutį, kur apsigyveno Amerikos Maisto Komisija, 1919 m. kovo 18 d. apie 4 v. po pietų buvo nušautas vieno vokiečių kariškio, norėjusio įsiveržti „Metropolito“ viešbutin.

1927 III 15

Aleksoto tiltui per Nemuną Kaune pastatyti paruoštų projektų vieša paroda. Susisiekimo Ministerija praneša, kad „Tarptautinio konkurso pastovios konstrukcijos Aleksoto tilto per Nemuną Kaune projektui paruošti“ išdavoms paaiškėjus, gautiems konkursiniams projektams nuo š.m. kovo mėn. 20 d. atidaroma vieša paroda geležinkelių valdyboj (Kanto g-vė 17 Nr., Susisiekimo Ministerijos rūmų antras aukštas, 31 kamb.). Projektus galima matyti darbo dienomis nuo 11-14 val.

LIETUVOS ŽINIOS

1938 III 18

Vaisinga „medžioklė“. Vien tik per praeitą mėnesį A.Panemunės policija to pat valsčiaus įvairiuose vietose likvidavo vienuolika naminės degtinės „bravūrų“ vietomis su degtine ir penkiose vietose vien naminės degtinės. Kaip girdėti, naminės gamintojai savo gaminiui turi neblogą vardą A.Panemunės mst. ir net Kauno gyventojų tarpe. Charakteringa, kad tuo amatu užsiima pasiturį ūkininkai.

1938 III 21

Vakar naktį, Kaune, Ukm. pl. prie 19 nr. vienas Viešojo atsisk. įst. Ir įmonių inspekcijos valdininkas važiuodamas lengva mašina mirtinai suvažinėjo – kioskininkę Adelę Benesevičiūtę, 34 metų amžiaus. Moteris ėjus Ukm. pl. dešine puse į kalną, kuriame nėra šaligatvio, čia ji pateko po automobiliu, kelis metrus buvo velkama, sulaužyta koja, sudaužyta galva.

1938 III 22

„Inkaro“ fab. sugedo katilas. Teko patirti, kad šią naktį kaliošų fab. „Inkaras“ sugedo katilas. Viduje katilo sprogęs vamzdis. Atvykusiems į darbą darbininkams buvo pareikšta, kad šiandien fabrikas neveiksiąs. Darbininkai pageidauja, kad speciali komisija nuodugniai visa ištirtų.

1940 III 16

Gatvėje reikia saugotis nepažįstamų panelių. Pil. L.Vaitkevičius išėjęs iš restorano Vytauto prosp. Sutiko nepažįstamą merginą, kuri prie Vaitkevičiaus pradėjo lįsti su įvairiais pasiūlymais. Nedaug laiko praėjo, kai Vaitkevičius pasigedo 250 Lt. Vagilė buvo tuojau įtarta, ir policija pas ją surado pavogtus pinigus. Paaiškėjo, kad tai yra Teklė Vasiliauskaitė, jau trissyk bausta už vagystes. Apygardos teismas ją pripažino kalta ir nubaudė pusantrų metų sunk. darbų kalėjimu.

1940 III 18

Nusižudė Daukšienės nužudytojas. Praeitą savaitę mūsų spaudoje buvo pranešta, kad Muravos km. Rasta nužudyta Veronika Stasiūnaitė – Daukšienė, 21 metų. Kvotos daviniais nustatyta, kad ji tarnavo viename restorane, kaip padavėja, gyveno su vyru ir turėjo du mažu vaiku. Tuo reikalu krim. policija darė kvotą ir ieškojo nusikaltėlio. Tos žmogžudystės kaltininku buvo įtartas kauniškis Teofentas Ivanovas. Anos savaitės gale policija užtiko Ivanovą Rotušės aikštėj esančiame „Prieplaukos“ restorane begirtaujant. Norint jį suimti, Teofanas Ivanovas peilio smūgiu į krūtinę nusižudė. Nugabentas Kauno m. ligoninėn su silpnomis gyvybės žymėmis, Ivanovas mirė. Jo lavonas pervežtas į teismo medicinos institutą laikyti Kauno IV apyl. tardytojo žinioje. Iš privačių šaltinių teko sužinoti, kad Veronika Daukšienė, gyvendama su savo vyru, slapčiomis palaikė artimus santykius su nevedusiu šoferiu Teofeniu Ivanovu. Paskutiniu metu Daukšienė susiprato negerai elgiantisi ir nebenorėjo su Ivanovu bendrauti. Tačiau užtai Ivanovas, kaip nuviltas jos meilužis, nužudė. Vėliau, jis, matyt, suprato savo nusikaltimo didumą ir jo nervai neišlaikė – save nusižudė.

1940 III 21

Rengiami kilnojamieji barakai darbininkams. Jau baigiama statyti 12 kilnojamų barakų gyventi darbininkams, dirbantiems prie viešųjų darbų. Tuose barakuose galės gyventi 1.200-1.400 darbininkų. Prie barakų bus įrengtos ir virtuvės, iš kurių darbininkai galės gauti valgio. Yra numatoma vėliau padirbinti dar 12 kilnojamų barakų darbininkams. Be to, yra susirūpinta įsigyti darbininkams ir tam tikrą skaičių palapinių, kurios bus galima naudoti vasaros metu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų