Pereiti į pagrindinį turinį

Tarpukario Kauno kronika: Pigi degtinė ir karas keliuose

2008-10-18 09:00
DMN inf.

Datos kalendoriuje keičiasi – miesto naujienos kartojasi. Grėsmės iš Rytų, kasant griovius atrandamos kapinės, girtas vairuotojas... Šį savaitgalį – istoriko Jono Palio surinktos praėjusių dienų miestiečių bėdos ir džiaugsmai iš dienraščių "Lietuva" ir "Lietuvos žinios". Kalba netaisyta.

"Lietuva"

1921 X 18
Naujasis Burmistras. Kauno Miesto Valdybos pranešimu, naujai išrinktas Kauno Burmistras prisiekusis advokatas. P. Jonas Vileišis pradėjo eiti savo pareigas. Naujai išrinktajai Miesto burmistras yra nuskyręs priiminėti visus kreipiančiuosius į jį miesto reikalais kasdien darbo dienomis nuo 9-10 val. rytą Miesto Rotušėj.

1923 X 19
Pil.Narijausko restorane Kanto g. Nr. 3, nežinomi piktadariai pavogė 3010 litų ir 278 dolerius. Piktadariai ieškomi.

1924 X 06
Komunistai (...) naktį mieste buvo išmėtę savo proklamacijas. Jos pasirašytos Lietuvos, Latvijos ir Estijos Centr. Kom. partijos komitetų. Proklamacijose kalbama, būk Lietuvos, Latvijos ir Estijos ekonominė padėtis einanti blogyn ir esanti viena išeitis – susidėti su Tarybų Rusija.

1924 X 09
Dr. Basanavičius grįžo užvakar iš savo tėviškės Ožkabalių. Sveikata vėl žymiai pablogėjusi. Šiandien šaukiamas gydytojų konsiliumas. Netrukus gerb. svečias žada jau visai išvažiuoti į Vilnių, jei nekliudys tam sveikata.

1925 X 06
Sidabriniai litai. Anglų karališkuose monetų rūmuose, kur yra kalamos sidabrinės monetos Lietuvai, jau užbaigtas dviličių kalimas. Dabar yra kalamos penkių litų monetos, o paskui bus kalamos vienalitinės. Netrukus bus išsiųstos Lietuvon visos dviejų litų monetos ir penkličių dalis.

1926 X 06
Rasta žmogaus kaukolės. Spalių 5d. bekasant iš Ūkio banko namų kiemo griovį į Daukanto gatvę rasta trys žmogaus kaukolės ir kitų kaulų. Seniau vedant kanalizaciją Daukanto gatve taip pat tam pačiam kvartale (tarp Laisvės Alėjos ir Kęstučio g-vių) buvo rasta žmogaus kaukolių ir kitų kaulų. Be abejonės, toje vietoje seniau turėjo būti kapai. Šiuo metu tai yra viena iš tirščiausiai apgyventų miesto dalių.

"Lietuvos žinios"
1930 X 11
Iš Kauno į Klaipėdą po vagonu. Užvakar vienas Klaipėdos pilietis norėjo iš Kauno į Klaipėdą geležinkeliu nuvažiuoti be bilieto. Jis atsisėdo po vagonu ant traukinio ašies ir nuvažiavo. Bet už Dotnuvos stoties jis nukrito ir traukinys sulaužė jam koją.

1931 X 07
Originališka valgykla. Gedimino gat. 40a p. Briedikaitė vakar atidarė valgyklą, kurioje viskas lietuviška sodybiška: bliūdeliai, puodeliai, uzbonai, valgiai, baldai. Ir valgykla pavadinta "Sodyba".

1931 X 10
Skaudi automobilio katastrofa. Vakar 17 val. Parodos gatve žaibo greitumu leidosi žemyn 211nr. automobilis. Automobily važiavo pil. Juozas Pažėra ir vyr. policininkas Kr. – abu girti. Pažėra automobilį paleido 75klm. greitumu per valandą. Nulėkę žemyn, sukos į Vytauto prospektą, bet taip smarkiai einantį automobilį šoferis sulaikyti neįstengė ir davė į telefono stulpą, o paskui į mūrinių namų sieną. Šaligatviu ėjo pilietė Sofija Paleckaitė 26 metų amž. gyv. Kalnų g-vėj. 34 nr. Automobilis davė tiesiog į Paleckaitę ir ją tėškė į sieną. Nelaimingos merginos suižo galva, išsitaškė smegenos, viena koja buvo nupiauta ir tolyn numesta, antra koja sulaužyta į kelias dalis, bendrai, merginos kūnas buvo išdrabstytas, kraujo dideli klanai pasruvo ant šaligatvio. Vaizdas buvo nepaprastai skaudus. Šoferis išlėkė pro automobilio langą ir dvilinkas atsimušė į sieną. Policininkas sveikas išliko. Be to, automobilis sudaužė telefono stulpą ir nutraukė daug telefono vielų. Pažymėtina, kad tas pats automobilis prieš keltą dienų Prezidento g-vėj jau suvažinėjo vaiką. Šoferis suimtas.

1932 X 08
Piliečiai naudojasi degtinės atpiginimu. Iš visos Lietuvos ateina žinių, kad atpiginus degtinę, žmonės labai pradėję gerti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų