Pereiti į pagrindinį turinį

Tarpukario Kauno kronikos

2008-10-25 09:00

Maironio jubiliejuje – miesto elitas

Kauniečių vairuotojų kultūra – amžina problema, atrodo, užgimusi ne staiga praturtėjus 1990-aisiais, o gerokai anksčiau. Tuo įsitikinti galima paskaičius smetonišką spaudą, parengtą istoriko Jono Palio. Kalba netaisyta.

LIETUVA 1922 X 20
Kauno iždinėje stovi ištisos eilės iš kaimų atvykusių žmonių, norinčių mainyti auksinius pinigus į litus. Pasitaiko, kad paprastas kaimietis atneša pusę kojinės aukso ir laukia, kol jam išmainys į "savus pinigus". Kai kurie nesulaukdami eina keisti į privatinius bankus, kiti atsineša prisirišę ryšulius ostmarkių, kad iškeitus juos į litus. Matomas didelis liaudies susidomėjimas naujaisiais litais ir tvirtas pasitikėjimas jais.

LIETUVA 1922 X 24
Maironies sukaktuvės. Sekmadienį (spalių 22 d.) apie 60 žmonių – mokslo, literatūros atstovų ir šiaip Maironies gerbėjų – susirinko Maironies namuose pasveikinti jo 60 metų amžiaus sukaktuvių sulaukus. J.Tumas, V.Krėvė-Mickevičius, St.Šilingas ir kiti karštais žodžiais dėkojo jubiliatui už visą, ką jis savo poezija yra jaunai Lietuvai padaręs. Paskaita prisiųstieji Humanitarinių mokslų fakulteto studentų ir Pirmosios Kauno gimnazijos mokinių pasveikinimai. Mūsų operos solistės pil. Galaunienė ir Dvarionaitė padainavo iš Maironies poezijos.

LIETUVA 1923 X 23
Kauno "greitieji automobiliai". 5 ½ val. ėjau iš tarnybos husarų plentu ir prieš mane ėjo dvi švariai apsidariusios panelės. Iš priekio – žaibo greitumu lėkė automobilis: purvas tiška į visas šalis. Panelės nori bėgti nuo automobilio ir viena jų šoka per griovį; bet griovys buvo platus, peršokti nepavyko ir panelė įkrito į vandenį. Kita išsigandusi paliko stovėti vietoje. Automobilis visu smarkumu prašvilpė pro šalį ir aptaškė purvu kitą panelę nuo galvos iki kojų. Pravažiuojantieji "ponai" juokėsi net susiriesdami. Galima spręsti, kad jie tyčia šitą "šposą" iškirto vidury gatvės. Gaila, kad buvo tamsu ir negalėjau įstebėti automobilio Nr., juoba, kad jo lempa nedegė. Už tokius darbus automobilių šoferiai turėtų būti baudžiami visu smarkumu.

LIETUVA 1924 X 24
Lietuvių klubas įsigijo kino aparatą. Pirmas kino seansas bus Lietuvių klubo salėj š. m. spalių m. 25 d. 8 val. vakare. Bus parodyta Lietuvos chroniška. Įėjimas tik Lietuvių klubo nariams ir jų rekomenduotiems svečiams.

LIETUVA 1925 X 22
Kauno tiltai. Aleksoto ir Slabados tiltai yra jau tiek blogi, kad jų visai pataisyti negalima, o tik nuolatiniu remontavimu galima šiek tiek atitolinti jų griuvimo laiką. Dabar yra remontuojamas Slabados tiltas. Darbas čia yra labai sunkus. Nenorint stabdyti judėjimo, reikia beveik antrą tiltą (stelažą) pasistatyti apačioj ir juo parėmus taisyti atskiras tilto angas. Šiuo tarpu yra baigiama trečioji anga (iš Kauno pusės). Beveik 70% jos balkių reikia pakeisti, nes senieji supuvę. Toliau bus taisomos kitos angos. Šiaip sutaisius Slabados tiltą, juo dar galima bus važinėti porą metų. Beveik tas pat yra ir su Aleksoto tiltu. Ateinančiais metais manoma pradėti naujų tiltų į Aleksotą ir Slabadą tyrinėjimus.

LIETUVA 1926 X 26
Šiomis dienomis išvažiuoja užsienin, toliau meną studijuoti, Kauno men. mok. aukštąjį skyrių baigę Mikėnas – tapybą, Vizgirda – tap. Ir Stanikas – grafiką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų