Pereiti į pagrindinį turinį

Tualetas – nesantaikos šaltinis

2009-04-02 09:00
DMN inf.
Tualetas – nesantaikos šaltinis
Tualetas – nesantaikos šaltinis / "Reuters" nuotr. Atstumtasis: G.Padalka (kairėje) negali naudotis amerikiečių tualetu ir treniruokliais.

Tarptautinėje kosminėje stotyje padvelkė šaltuoju karu. Rusijos kosmonautas Genadijus Padalka pasiskundė, kad jam neleidžiama naudotis patogiu amerikiečių astronautų tualetu ir treniruokliais.

Dar prieš skrisdamas į Tarptautinę kosminę stotį G.Padalka laikraščiui "Novaja gazeta" skundėsi, kad paklausęs, ar gali naudotis amerikiečių treniruokliu, gavo neigiamą atsakymą. Pasak kosmonauto, tokios griežtos taisyklės buvo nustatytos dar 2005 m., kai kosminės misijos tapo komercinės.

G.Padalka prisipažino, kad Rusija pati pradėjo imti mokesčius iš kitų kosmoso agentūrų 2003 m., ir jų partneriai ėmė elgtis taip pat. Tačiau praėjusį šeštadienį į orbitą atvykęs Rusijos kosmonautas buvo įsitikinęs, kad visiems Tarptautinės kosminės stoties gyventojams pavyks susitarti.

"Esame suaugę, mąstantys, išsilavinę ir išauklėti žmonės ir galėsime sukurti kosmose deramą aplinką. Nors ir ką ten nutartų valdininkai, kosmonautai yra aukščiau vaidų", – kalbėjo G.Padalka.

Dar prieš skrydį iš pradžių amerikiečiai žadėjo viskuo dalytis, bet dabar sako "Ne".

Pirmaisiais bendradarbiavimo metais Rusijos ir JAV astronautai buvo puikūs partneriai. Jie dalijosi beveik viskuo – maistu, įranga, patogumais. Tačiau dabar, kai buvo įvestos naujos taisyklės, orbitoje jau gyvenama atskirai. Vadovybė rusų kosmonautams uždraudė dalytis netgi maistu.

Komanda, kurią sudaro rusų kosmonautas G.Padalka, amerikiečių astronautas Michaelas Barrattas ir japonų astronautas Koichi Wakata, orbitoje dirbs pusę metų. Būtent jie bus ir išplėstos Tarptautinės kosminės stoties įgulos branduolys, kai į ją gegužę atskris dar trys žmonės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų