Pereiti į pagrindinį turinį

Vaistai nuo nepaklusnumo

2009-04-18 09:00
Vaistai nuo nepaklusnumo
Vaistai nuo nepaklusnumo / Egidijaus Brazio nuotr.

Kauno visuomenės sveikatos centro statistika teigia, kad pernai Kaune 359 šunys ir 64 katės apkandžiojo savo šeimininkus ar gerai pažįstamus žmones. Be to, kiekvienas esame matę šunų, kurie nepaisydami šeimininko draudimo dergia namuose, graužia baldus ir batus, muistosi vedami už pavadėlio.

"Kai žmonės neturi laiko nė pasišnekėti tarpusavyje, nereikia stebėtis, kad ir jų šuo, taip pat nesulaukiantis šeimininkų dėmesio, užauga laukinis", – įsitikinęs dresūros mokyklos "Reksas" dresuotojas Egidijus Brazys.

Specialistas, dirbantis su šunimis, turinčiais psichikos sutrikimų, sako, kad dresuoti būtina ne tik kambaryje, bet ir voljere laikomus šunis, eiti su jais pasivaikščioti, kad gyvūnai pabūtų tarp žmonių, su šeimininku.

"Neturėsite problemų, jei šuniuką auklėsite nuo mažens, o tiems, kurie neturi laiko net su juo pasivaikščioti, siūlau tokį žaidimą: prie ilgos lazdos pririšti 3–4 metrų ilgio virvę, o jos gale – šuns mėgstamą žaisliuką. Suktis ratu su lazda taip, kad šuo vytųsi, bet nepavytų jam skirto masalo. Šuo tikrai greit nuvargs, o jo šeimininkas sutaupys laiko, skirto vaikščioti su šunimi", – aiškino pašnekovas.

E.Brazys patarė šunis, graužiančius bute įvairius daiktus, laikyti gardelyje, tačiau tai turi tapti ne bausmės, o gyvūno žaidimų ir šėrimo vieta. Todėl negalima šuns įkurdinti gardelyje tuomet, kai jis nusikalsta. Reikia, kad šunelis norėtų pats eiti į gardelį (ten turi būti jo mėgstamų žaislų, kaulas). Išeidami iš namų palikime įjungtą radiją, o gardelyje – kokį skanėstą, žaislų. Tuomet šunelis nesijaus vienišas.

Pagal vieno geriausių JAV šunų psichologo Cezario Milano metodiką dirbantis E.Brazys yra parengęs specialią programą šunims, gyvenantiems mieste. Tai bendrojo paklusnumo programa, išmokanti šunis ramiai elgtis viešosiose erdvėse. Beje, šeimininkas turi pats atvesti neklusnų šunį į dresuotę ir joje dalyvauti. Tačiau, pabrėžia E.Brazys, vien dresuodamas paklusnumo neišmokysi – jį reikia auklėti kas dieną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų