Žiemos receptas
Anot etnologų, mūsų senolės Vieversio dieną (vasario 24-ąją) kepdavo vaikams iš rupiai girnomis sumaltų įvairių rūšių grūdų vadinamųjų Vieversio bandelių. Dabartinis tokių miltų atitikmuo – trijų ar penkių grūdų rupiai malti miltai. "Kad tas lengvas ir vitaminingas maistas su didesniu apetitu būtų sukertamas, vaikus suaugusieji paragindavo apibėgti trobą, sodybą ir, gerai pabėgiojus, pavasarėjančiu oru pakvėpuoti, – primena G.Kadžytė. – Tada, žadėdavo vaikams suaugusieji, visus metus būsite greiti, žvalūs, balsingi kaip vyturiai. Kuris vaikas to nenorėtų? Tai gal ir mums praverstų senolių patarimai?"
Kol vaikai bėgios lauke ir plaučius vėdins, iškepkime jiems Vieversio bandelių, kurių receptą sukūrė Žolinčių akademijos vadovė Danutė Kunčienė.
1 stiklinė rupaus malimo ruginių miltų,
1 stiklinė kvietinių miltų,
3 šaukštai aguonų,
druskos, mineralinio vandens.
Užminkyti vidutinio kietumo tešlą su aguonomis ir palikti kelioms valandoms, šiltai užklojus. Po to iškočioti 1,5–2 cm storio lakštą, kurį reikėtų supjaustyti įvairių formų gabalais. Itin tiktų paukščio formos gabaliukai. Virti pasūdytame vandenyje tol, kol Vieversio bandelės iškils į paviršių.
Išgriebtas valgyti su mėgstama uogiene, obuolių koše ar štai tokiu padažu: apkeptus aliejuje smulkiai supjaustytus porus ir sutarkuotas morkas gausiai pabarstyti maltais linų sėmenimis, džiovintomis mėgstamomis žolelėmis, įpilti truputį vandens ir pakaitinti, kad subrinktų linų sėmenys. Neužmiršti paskaninti druska. Svarbu gražiai, išmoningai, patiekti.
Naujausi komentarai