Žiemos receptas
Iš Žemaitijos kilusiai Ingridai Spalinskaitei Kauno simfoniniame orkestre patikėta mušamųjų instrumentų grupė, kurioje iki šiol karaliaudavo vien vyrai. Dabar Ingrida siekia antro diplomo Muzikos akademijos mušamųjų klasėje ir svajoja apie mamos gaminamą lydeką drebučiuose, kurios ji paragauja grįžusi į Klaipėdą. Spalinskų šeimoje šis patiekalas ruošiamas dažnai, nes Ingridos tėtis – aistringas žvejys.
1 kg lydekos,
2 morkos,
1 svogūnas,
1 citrina,
2 virti kiaušiniai,
3 dideli šaukštai želatinos,
druskos, žuvies prieskonių, lauro lapų, pipirų, petražolių lapelių, žalių krapų.
Išvirti morkas ir kiaušinius. Paruošti sultinį: užvirinti puode 2 l vandens, įdėti nuluptą svogūną, tris lauro lapus, tris pipirų žirnelius, įberti druskos pagal skonį. Po 5 min. sudėti švariai nuplautus ir supjaustytus lydekos gabalėlius. Pavirti apie 10 min. Tuomet išimti iš vandens lydekos gabalėlius ir palaukti, kol atvės.
Neužmirškime, kad labai svarbu papuošti indo, kuriame ruošime lydeką drebučiuose, dugną, nes į stalą tieksime patiekalą, išverstą iš indo dugnu į viršų – tuomet matysis visa jo puošyba. Kol puošiamas dugnas, užpilame želatiną, kad išbrinktų.
Indo dugną puošiame pjaustytomis morkomis, gražiai išpjaustytais virtais kiaušiniais, o šonus – plonų citrinos griežinėlių puselėmis. Pagražiname petražolių lapeliais ir krapų šakelėmis.
Kai papuošime indo dugną, ant jo sudėkime lydekos gabalėlius be ašakų. Tuomet atidžiai perkoškime per tinklelį sultinį, paragaukime, ar tinkamas jo skonis, įberkime žuvies prieskonių ir statykime puodą ant ugnies. Kai sultinys užvirs, supilkime ištirpintą želatiną ir viską išmaišykime. Tuomet nukelkime sultinį nuo ugnies, atvėsinkime ir užpilkime ant indo dugne gulinčių lydekos gabaliukų. Taip paruoštą lydeką dedame į šaldytuvą. Kai drebučiai sustings, indą apverskime.
Naujausi komentarai