Apdovanojimuose M.A.M.A – nauja tradicinės popmuzikos nominacija

  • Teksto dydis:

Prestižinių Lietuvos muzikos apdovanojimų M.A.M.A organizatoriai kitų metų sausį Kauno „Žalgirio“ arenoje surengs ceremoniją, kupiną naujovių. Kiek anksčiau buvo pranešta, kad šalies geriausių atlikėjų ir grupių pagerbimo vakarą susijungs metų atlikėjo ir atlikėjos nominacijos bei atsiras nauja – „urban“ kategorija. Šiandien skelbiama dar viena naujiena – bus įvertinta ir tradicinė popmuzika.

Pasauliniai pavyzdžiai rodo, kad į „urban“ nominaciją gali pretenduoti ir roko, ir hiphopo, ir regio, ir net popmuzikos žanrai. Bet kuris artistas gali kurti „urban“ – muziką, kuri nėra provinciali savo pačiomis ištakomis.

Tačiau lygiagrečiai naujiesiems žanrams ir požanriams Lietuvoje stiprias pozicijas išlaiko tradicinė popmuzika ar kitaip – lengvosios muzikos atšaka, kuri ėmė formuotis dar tarpukariu. Tai – melodingi pramoginiai kūriniai lengvai įsimenamais tekstais.

Pasauliniu mastu į tokią kategoriją galėtų pretenduoti superhito „Despacito“ kūrėjai. Lietuvos pop muzikoje gausu savų lengvosios, tradicinės popmuzikos vėliavnešių. Tai „Yva“, „Pikaso“, „Patruliai“, „Du Donatai“, Romas Dambrauskas, Žilvinas Žvagulis, Valdas Lacko, „69 Danguje“, Katažina Zvonkuvienė ir visa serija kitų grupių bei atlikėjų, kurių hitus minos gerbėjų moka mintinai, tačiau pastaraisiais metais jie nebūtinai patekdavo į M.A.M.A nominantų sąrašus.

Iniciatyvos keisti situaciją ėmėsi Lietuvos regioninių radijo stočių asociacija, vienijanti 10 narių. Tai – didžiųjų Lietuvos miestų radijo stotys: „Saulės radijas“ (Šiauliai), „Tau“ (Kaunas), „FM99“ (Alytus, Druskininkai), „Mažeikių aidas“ (Mažeikiai), „Kapsai“ (Marijampolė), „Mažeikiai FM“ (Mažeikiai), „Pulsas“ (Panevėžys, Biržai), „RS2“ (Šiauliai), „Spindulys“ (Plungė), „Tauragės radijas“ (Tauragė). Savo transliacijų aprėptimi šios stotys beveik dengia visą Lietuvą ir regionuose yra arčiausiai žmonių.

Įvykus diskusijai apie tai, kad regioninio radijo grojama pramoginė muzika kai kuriais atvejais skiriasi nuo nacionalinių kanalų transliuojamos muzikos, buvo nutarta įsteigti papildomą M.A.M.A nominaciją.

„Ir anksčiau esame girdėję pastabų, kad koncentruojame dėmesį į daugmaž dviejų didmiesčių popmuzikos kultūrą ir ignoruojame tai, kas svarbu ir populiaru periferijoje. Yra toks tradicinės populiariosios muzikos žanras rinkoje, jo galia nenuginčijama ir šio žanro atstovai šįkart taip pat turės galimybę konkuruoti M.A.M.A apdovanojimuose“, – pakomentavo ceremonijos rengėjai.

Šios kategorijos nominantų penketukas bus sudarys M.A.M.A visuotinio narių susirinkimo metu, bendradarbiaujant su regioninių radijo stočių asociacija. Bus remiamasi tradiciniais kriterijais: ar buvo išleistas / prodiusuotas originalios muzikos pilnas albumas, atliktas bent vienas originalus kūrinys, kuris sulaukė didelio atgarsio visuomenėje (arba grojamą stilistiką atitinkančiame klausytojų rate), ar jis užėmė pirmas vietas radijo stočių bendruose ar specializuotose topuose skaitmeninėje erdvėje arba Asociacijų LATGA ir AGATA duomenimis buvo tarp 6 dažniausiai viešai atliekamų kūrinių.

Šansus laimėti didina ir sukurtas televizinę kokybę atitinkantis vaizdo klipas, surengtas koncertinis turas (ne mažiau 7 koncertų serija), autorinis koncertas, kuriame dalyvavo daugiau nei 2000 žiūrovų bei atstovavimas Lietuvai tarptautiniame muzikos renginyje ar konkurse, jei jame buvo sulaukta didelio dėmesio bei pripažinimo.

Nominacijos nugalėtoją vėliau rinks asocijuotos regioninės radijo stotys ir visos Lietuvos žmonės – bus sudaryta galimybė balsuoti specialioje platformoje viename didžiausių nacionalinių portalų.

„Šį susitarimą vertinu labai teigiamai, nes muzikos pasaulis yra įvairialypis, ir kuo daugiau jo sudedamųjų dalių bus atspindėta M.A.M.A apdovanojimuose, tuo platesnę mūsų Lietuvos muzikos paletę pažins klausytojai ir tuo mažiau bus atlikėjų, manančių, kad jie liko nepastebėti. Mano nuomone, M.A.M.A yra stambiausias ir vienintelis tokio lygio apdovanojimų renginys, todėl muzikinės paletės praplėtimas jam – tik į naudą“, – teigė Lietuvos regioninių stočių asociacijos vadovas Liudas Ramanauskas.

Lietuvos muzikos apdovanojimai M.A.M.A 2019 įvyks kitų metų sausio 31 d. Kauno „Žalgirio“ arenoje. Pozicijų neužleidžiantis renginys organizuojamas 9-ąjį kartą. Bilietai jau prekyboje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių