Pereiti į pagrindinį turinį

Aristokratiškai apie garbę, šlovę ir pareigą Tėvynei

2015-11-19 10:25
DMN inf.
Organizatorių nuotr.

Kaune bus pagerbtas kunigaikštis, diplomatas, kompozitorius Mykolas Kleopas Oginskis. Minint 150-ąsias jo gimimo metines, kauniečiai kviečiami pasikalbėti apie aristokratiją ir pasiklausyti kompozitoriaus darbų.

„M. K. Oginskio metai – geras laikas aktualizuoti aristokratijos temą, susimąstyti apie tinkamą kilnių idėjų raišką. Pokalbio metu bus ieškoma aristokratinės laikysenos, prakilnaus kalbėjimo, gražių gestų istorijoje ir mūsų tikrovėje. Estetizuotoje erdvėje skambės XIX amžiaus muzika“, – sako organizatoriai.

Renginyje „Aristokratiškai apie garbę, šlovę ir pareigą Tėvynei“ dalyvaus pianistė, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Muzikos akademijos lektorė Šviesė Čepliauskaitė, istorikė, profesorė Jūratė Kiaupienė, Lietuvių išeivijos instituto direktorius, profesorius Egidijus Aleksandravičius, žurnalistas, VDU Viešosios komunikacijos katedros lektorius dr. Mykolas Drunga, kūrybinė grupė „Declamationes“.

Pokalbyje-koncerte skambės M. K. Oginskio ir Frederiko Šopeno kūriniai, M. K. Oginskio „Atsiminimų“ ištraukos, Juditos Vaičiūnaitės poetiniai tekstai.

Renginys vyks lapkričio 26 d., ketvirtadienį, 17 val., VDU didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7).

M. K. Oginskis (1765-1833) buvo kompozitorius, diplomatas, kunigaikštis, politikas. Šiandien Europoje jis daugiausia žinomas kaip garsiojo polonezo „Atsisveikinimas su tėvyne“ (a-moll Nr. 13) autorius. Jis taip pat yra iki šiol populiarių mazurkų, valsų, maršų, operos „Zelida ir Valkūras, arba Bonapartas Kaire“ (1799 m.), knygos „Laiškai apie muziką“ (1828 m.) autorius. Didelio istorikų susidomėjimo vis dar sulaukia jo „Atsiminimai“, plačiai nušviečiantys 1788-1815 m. laikotarpio įvykius Europoje. M. K. Oginskis buvo ir garsus valstybės bei politikos veikėjas, žinomas diplomatas, LDK iždininkas, vienas iš 1794 m. T. Kosčiuškos sukilimo vadovų Lietuvoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų