Atrankos į baletą dalyvė: nepatikėsit, kaip aš noriu šokti

Kauno valstybinis muzikinis teatras. Pirmadienio popietė. Saulės nutviekstoje baleto salėje sukasi septynios merginos ir vaikinas. Štai jau ir devyni – ką tik į salę įbėgo viena pavėlavusi mergina ir iš karto atsistojo į poziciją. "Grand plie", – griežtai sako vyresnė balerina. Nežinau, kas ji, bet iš eisenos, balso, žvilgsnio ir kažko spinduliuojančio aplinkui atrodo, kad turėtų būti labai svarbi. Bent jau aš klausyčiau be kalbų. Jaunuoliai atėjo pamatę darbo skelbimą, bet ieško ne pinigų. Ieško būdų įgyvendinti savo svajonę – šokti baletą.

Šią savaitę Kauno valstybinis muzikinis teatras pradėjo šokėjų į baleto trupę atranką, bet kuo ji baigsis, ar bent vienas norintysis pateks į trupę, kol kas nežino nei šokėjai, nei teatro vadovai.

Atrankos komisijos ir teatro baleto trupės vadovas Aleksandras Jankauskas kandidatus po vieną kviečiasi pokalbio. Pirmoji nubėga Aušrinė. Mergina grįžta jau už pusantros minutės. Vienintelis kylantis klausimas: "Tai nepatekai?" "Ne, viskas gerai, tiesiog norėjo pažiūrėti į mane. Vis tiek viskas dar tik spręsis", – šypsojosi mergina.

Komisijai kviečiant kandidatus pokalbio, atsirado laiko pakalbėti su galbūt būsimomis balerinomis ir baleto artistu.

Kęstas – vienintelis vaikinas, tądien atėjęs į atranką. Dalyvauti jį prikalbino draugas, kuris pats į atranką taip ir neatėjo. Paklaustas, kaip mano, ar, būdamas vienintelis vyras per atranką, jau laiko laimingą bilietą rankoje, vaikinas nusišypsojo. "Gal ir lengviau man, bet vis tiek viskas spręsis, kaip pavyks pasirodyti per šokius", – sakė jis.

Greta – italė Marija. Baleto mergina mokėsi Anglijoje ir Baltarusijoje. Keliaudama pamilo Vilnių, o būdama visur, kur tik gali, išsiuntinėjo CV. Nebaisu jai ir tai, kad atlyginimas karjerą pradedančiam šokėjui Lietuvoje – juokingas pagal Vakarų standartus, vos 500 eurų. "Tikrai užteks tų pinigų – nepatikėsi, kaip aš noriu šokti", – šypsojosi italė.

Panašios ir kitų merginų istorijos. Visas jas vienija didelis noras šokti baletą ir tai, kad niekada nedrįso eiti į jokias atrankas. Tiesa, pastarųjų daug ir nebūdavo – juk paprastai į teatrus atkeliauja Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos absolventai. Tačiau šiemet Kaune – viskas kitaip. Ir to iniciatorius – A.Jankauskas.

Į baleto salę grįžta komisija. Jos narių rankose – lentelė, kurioje  kiekvienas kandidatas įvertinamas pagal vienuolika punktų: koordinacija, lankstumas, atmintis, raumenų tonusas, šoklumas, minkštumas, muzikalumas, artistiškumas... Vietos palikta atskiriems klasikinio ir šiuolaikinio šokio bei improvizacijos pažymiams.

"Tikėjausi geresnio vaizdo, nes CV labai jau gražiai buvo surašyti, o ir beveik pusė kandidatų neatėjo", – kalbėjo A.Jankauskas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Sakysit "sorry" ? Jau ir Kaune pasidavet ....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių