Atraskite tarpukario modernizmo architektūrą rajone

Kauno rajone apstu tarpukario modernizmo architektūros, kurią padėti atrasti vis platesniam žmonių ratui buvo vienas "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" (KEKS) programos užmojų.

"Kaunas tuomet buvo laikinoji sostinė, joje telkėsi visi modernizacijos procesai, todėl ir palikimas Kaune didžiausias ir ryškiausias. Aišku, tuometės tendencijos neaplenkė ir kitų Lietuvos miestų ir miestelių, – pasakojo KEKS Kauno rajono regioninių partnerysčių ir programos "Modernizmas ateičiai" kuratorė Viltė Migonytė-Petrulienė. – Matome nemažai įspūdingų modernistinių mokyklų, ligoninių pastatų, gyvenamųjų namų. Kalbant apie dabartinės Kauno rajono savivaldybės teritoriją ir modernistinio stiliaus palikimą, ryškiausias yra kurortinis mazgas. Kurortai ir poilsiavimas buvo vienas iš modernaus žmogaus temos fokusų. Tai būtų Kulautuva, Kačerginė, Lampėdžiai, Aukštoji Panemunė (dab. Panemunė)."

Į šiuos kurortus žmonės važiavo ilsėtis, juose buvo statomos elegantiškos vilos, kiti poilsiui ir pramogoms skirti didesnės ar mažesnės architektūrinės vienetai: kioskai, restoranai, prieplaukos.

Tarpukario architektūra – ne tik pastatai. Architektūra yra atspindys to, kas tuo metu vyko visuomenėje.

"Tarpukario architektūra – ne tik pastatai. Architektūra yra atspindys to, kas tuo metu vyko visuomenėje", – dėstė pašnekovė.

Ji vardijo, kad nemažai to laikotarpio vilų, medinių pastatų iki šiol yra išlikę Kačerginėje ir Kulautuvoje. Kačerginėje – "Žibutės" sanatorijos pastatai, S.Kudoko projektuota bažnyčia Pažėruose, radijo stotis Sitkūnuose ir kt. Autentiškų tarpukario struktūrų nemažai išlikę ir Vilkijoje. Daugiau modernistinių pastatų rasite Modernizmasateiciai.lt.

Vien objektų išvardijimas – menka dalis to, ko imtasi. Sukurta platforma, kurioje galėtų susitikti žmonės, kurie veikia kažką, kas susiję su tarpukario modernizmo architektūra: populiarinimu, kultūriniais projektais.

Taip KEKS atstovų, KEKS partnerių (įvairių organizacijų, iniciatyvinių grupių) surengtos ir dar laukia savo valandos ekskursijos, spektakliai, koncertai, kūrybinės dirbtuvės, parodos, susijusios su šia tematika. Originalūs bandymai supažindinti, sužadinti smalsumą tarpukario pastatais, įvairiomis modernistinėmis erdvėmis pasiteisino.

"Siekiame, kad modernistinis palikimas taptų kuo labiau žinomas ir vertinimas dėl to, koks jis yra autentiškas. Grįžtamasis ryšys rodo, kad pokyčiai iš tiesų vyksta", – džiaugėsi V.Migonytė-Petrulienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių