Pereiti į pagrindinį turinį

Auksinis kuklaus kolektyvo spindesys

2015-10-02 18:00
"Kamertonas"
"Kamertonas" / Choro nuotr.

Neseniai Lietuvoje dominavo krepšinio aistros, kitas gyvenimo sferas daugeliui palikę šešėlyje. Triukšmingų sidabrinės rinktinės sutiktuvių fone iš Barselonos tyliai sugrįžo Kauno kultūros centro "Tautos namai" mišrus choras "Kamertonas" (vadovas Kęstutis Jakeliūnas), parveždamas į Kauną auksinius laimėjimus.

Pastebėtas ir įvertintas

Net jei ir nebūtų visa užgožiančios sportinės dominantės, vargu ar choro iškovotas auksas būtų pastebėtas ir tinkamai įvertintas, nes chorinė veikla Lietuvoje dar nesulaukia deramo dėmesio. Mėgėjų chorų pergalės tarptautiniuose konkursuose reikalauja nė kiek ne mažiau kruopštaus pasiruošimo, atkaklumo, meistriškumo ir ištvermės bei asmeninių išlaidų, nes į tarptautinius konkursus skinti pergalių paprastai vykstama pačių choristų lėšomis, kurios tik kartais papildomos vos apčiuopiama rėmėjų parama.

"Kamertonui" aukso diplomai ir medaliai – ne naujiena. Jo laimėjimai tarptautinėje chorų arenoje prieš kelerius metus jau buvo įvertinti Auksinės paukštės apdovanojimu "Tarptautinio spindesio žvaigždės" nominacijoje. Pasiekimus tarp stipriausių Lietuvos mėgėjų chorų įtvirtino ir pernykštis aukso medalis VIII pasaulio chorų žaidynėse Rygoje.

Aplenkti net profesionalai

Chorų pergalės konkursuose – ne tik pasiekto meistriškumo įrodymas. Dalyvavimą konkursuose skatina ir galimybė laimėti piniginius prizus, kurie menkai remiamiems chorams – nemaža paspirtis. Tiesa, tokių konkursų nėra daug. Į vieną jų, vykstantį Barselonoje, ir buvo nusitaikyta. Ir ne veltui – auksinė pergalė lydėjo net trijose kategorijose.

Tarptautinis chorų festivalis – konkursas "Canco Mediterrania" ir jam priklausantis Pau Casalso chorų konkursas į Kosta Bravos pakrantėje esantį Ljoret de Maro miestą rugsėjo 15–19 d. įvairių šalių choristus sukvietė jau penktą kartą išbandyti jėgas penkiose kategorijose. "Kamertono" kolektyvas pristatė skirtingas programas trijose iš jų – visose laimėdamas prizines vietas ir aukso diplomus: sakralinės muzikos (93,85 balo – aukso diplomas ir antra vieta), folkloro (96 balai – aukso diplomas ir pirma vieta) ir Pau Casals kategorijoje (94,29 balai – aukso diplomas ir pirma vieta). Pastarasis laimėjimas ypač džiugus, nes kartu pelnytas 500 eurų piniginis prizas, aplenkiant profesionaliems chorams atstovavusį Vroclavo (Lenkija) muzikos akademijos chorą.

Dovana jubiliejaus proga

Dalyvavimas ir pergalės tokiuose konkursuose, pasak K.Jakeliūno, labai motyvuoja choristus. Tai ne tik troškimas pasiekti viršūnę konkurentų sąraše – mėgautis prie tobulumo priartėjusiu atlikimu, jausti malonumą dainuojant, ko gero, net svarbiau. Tai ir lemia rezultatus.

Chorų konkurencija ypatinga tuo, kad su iškovotais balais pasirodymą lydi pasitenkinimas pasiekta menine išraiška, kurią jaučia ir įvertina ne tik komisija, bet ir eilinis klausytojas. Be to, sėkmę konkurse beveik visada lydi kvietimai į kitus konkursus. Taip skatinamas meistriškumo augimas, kartu didėja ir choro atsakomybė. Pasiekti laimėjimai ne tik džiugina, bet ir įpareigoja. Juk kiti lygiuojasi į pirmose gretose žengiančiuosius.

Po tokio atsakingo "Kamertono" choro pasirodymo konkurse, kai vienąkart išėjus į sceną tenka atlikti visų kategorijų programas jaučiant įtampą ir didžiulę atsakomybę, pergalės euforija ateina ne iš karto. Tačiau laikas, ištirpdęs nuovargį, įtvirtina suvokimą apie tai, kas pasiekta.

"Kamertono" choro biografijoje, šiemet paženklintoje 20 metų sukaktimi, tokia svari triguba auksinė pergalė iškovota pirmą kartą. Jubiliejiniai metai baigiami skambant fanfaroms. Choro gerbėjus ir klausytojus dar pasieks jubiliejinis, pastaruosius laimėjimus apibendrinantis kompaktinis diskas, o kartu ir pasididžiavimas, kad Kaune gyvuoja tokio aukšto lygio mėgėjų choras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų