Babtuose atidengtas paminklas Holokausto aukoms

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 23-iąją, minint Holokausto aukų dieną, Babtų šile, šalia greitkelio Kaunas–Klaipėda, atidengtas memorialas Antrojo pasaulinio karo metais nužudytiems žydų tautybės žmonėms.

Žuvusieji buvo pagerbti tylos minute. Kauno žydų religinės bendruomenės vadovas Mauša Bairakas kartu su kitais bendruomenės nariais sukalbėjo maldą, o Vandžiogalos ir Babtų gimnazijų moksleiviai prie paminklo padėjo po akmenėlį – amžinybės simbolį. Keletą kūrinių atliko Babtų pučiamųjų orkestras „Algupys“.

Holokausto aukų atminimą saugo Babtų ir Vandžiogalos seniūnai Gediminas Pupinis ir Jurgis Bukauskas, vietos gimnazistai, nuošalyje nelieka ir kiti bendruomenės nariai: Linas Adomaitis iš metalo nukaldino menoras ir tvorelę, jam talkino Žilvinas Bartkus.

Žuvusiųjų atminimas, dalyvaujant vietos bendruomenės atstovams, gimnazistams, buvo pagerbtas ir Vandžiogaloje.

1941 m. liepos 8 d. Vandžiogalos žydai – jauni ir seni, vyrai, moterys ir vaikai buvo sušaudyti. Daugiau kaip 30 brutaliai nužudyti čia pat, žydų kapinių prieigose, kiti – Babtų šile. Liudytojų tvirtinimu, buvo sunaikinta apie 400 Babtų ir Vandžiogalos žydų.

Visos septynios Kauno rajone esančios Holokausto aukų vietos ir šešerios žydų kapinės yra įtrauktos į Lietuvos Respublikos nekilnojamojo kultūros paveldo vertybių registrą ir kruopščiai prižiūrimos.

Kauno rajono savivaldybės pastangomis įrengtas Jaučakių memorialas. Kartu su Kauno žydų religine bendruomene ir Kultūros ministerija vyksta Čekiškės sinagogos atnaujinimo darbai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kada bus tvarka lietuvoje,kur mastymas,

kada  bus tvarka  lietuvoje,kur mastymas, portretas
Kur paminklai zmoniu kurie buvo isvesti i lagerius seimomis,zydams pristate o savus pamirso,kur pavardes seimu kurie nuzudyti ,kur pavardes kur kalejimose nuzude ir kieme uzkase kunus KGB kur visi sitie nuzudyti pamineti,o ne vien zydai ant kiekvieno kampo,ka musu zmones neverti pagarbos ,kad nera paminklu,tik rusu kareiviams ,zydams,ogi jie visi ejo pries lietuva,kur paminklai kalejime ,kur buvo uzkasti kunai,ar jau visai proto aptemimas jums su tais zydais,,

Anonimas

Anonimas portretas
Kam jus leidziat straipsni jeigu neleidziat ivertinti, kodel nera plius - minus,ir tas jau udzrausta,

Anonimas

Anonimas portretas
...ne Lietuvoje ,o Vokietijoje turetu buti statomi atminimo-priminimo!! paminklai ,,kad vokietukai atmintu apie savo seneliu PIKTADARYBES. ir melstu Viespati atleidimo,,,Nes ta zveriu kariauna nusiaube visa Europa xxamz. Maitvanagiu kariaunos ,prakeiktieji Ten Vokietijoje turi buti atminties paminklai apie nukankintus nekaltus zmones
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių