Be vitamino M ir gyvenimas, ir maistas – prėski

Jau beveik 20 metų restorano "Medžiotojų užeiga" vadovas Ričardas Mačiulaitis bičiuliaujasi su Kauno Šv.apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos administratoriumi kunigu Evaldu Vitulskiu. Pasimatyti ir pasveikinti vienas kitą švenčių išvakarėse jiems tapo tradicija.

"Jei nėra vitamino M, ir gyvenimas, ir maistas neskanus, – paslaptingai šypsosi R.Mačiulaitis. – Medžiotojo laimikis – Velykų stalo pagrindas, kurį vitamino M nestokojanti šeimininkė pavers išskirtinio skonio valgiais. Kas tas vitaminas M? Meilė. Ji geriausias prieskonis ir gyvenimo kasdienybei, ir patiekalams pagardinti. Suruošėme savotišką Velykų stalo repeticiją. Šį kartą – patiekalai iš šernienos: kepti šonkauliukai, kiaušiniai maltos mėsos apvalkale, keksiukai ant cinamono iešmelių, nugarinė su žolelių plutele ir pagrindinis vaišių akcentas – glazūruoti mentės suktinukai. Visus šiuos gardumynus galima paruošti ir iš kiaulienos, veršienos, avienos, kalakutienos."

Keptas kumpis, purus mielinis pyragas su sviestu, druska ir ašaras spaudžiantys krienai, kad blizgėtų, aliejumi apglostyti margučiai – Velykų stalo tradicijos nesikeičia. Kunigas E.Vitulskis puikiai prisimena šios šventės laukimą vaikystėje: namai pilni gardžių aromatų, močiutės užraugta salstelėjusi duonos gira su razinomis, kiečiausio margučio rinkimai, negausios, bet visada labai laukiamos Velykų bobutės dovanos, emocijas aitrinančios margučių ritinėjimo varžytuvės kieme. Įsimintinas prieššventinis ritualas – kasmetis margučių dažymas drauge su mama ir močiute.

"Marginti kiaušinius man patikdavo: dažniausiai, apdėlioję žolelėmis, virdavome svogūnų lukštuose, mamos padedamas, baigiau marginimo vašku kursus, vienu metu neprastai skutinėjau. Įsivaizdavau, kad marginimo gudrybes išmanau tobulai ir nestokoju fantazijos, kol baigęs seminariją nepradėjau klebonauti Čekiškėje. Ten pamačiau, kokius meno kūrinius, margindami kiaušinius, kuria nagingi žmonės, nusivyliau savimi ir nusprendžiau – užtenka. Jau seniai kiaušinių nemarginu", – prisipažįsta arkikatedros bazilikos administratorius.

Kita vertus, nebūtų ir kada: nuo ketvirtadienio prasidėjęs Didysis Velykų tridienis į arkikatedrą baziliką sutraukia didžiulį tikinčiųjų srautą, išpažinčių metas, be to, prieš šventę – daug organizacinių darbų ir rūpesčių. Velykų pusryčių stalas – administratoriaus pareiga. Klebonijoje prie jo susėda apie 20 žmonių – vyskupai, kunigai, seminarijos auklėtiniai.

"Turime nuostabiai skaniai gaminančią šeimininkę, ji ir pasirūpina patiekalais. Be margučių ir kepto kumpio, ant stalo – kepta višta, antis, silkutė. Kad ir kaip smagu pabūti kartu, užsisėdėti nepavyksta – po valandos ar pusantros vėl skubame pas tikinčiuosius", – sako kunigas, tik jau gerokai po pietų randantis laiko aplankyti mamą, pasveikinti su šventėmis po gimtųjų namų stogu susirinkusius artimuosius.

R.Mačiulaičio šeimoje gyvuoja tradicija Velykas sutikti Meteliuose. Ten gyveno Ričardo seneliai, dabar – jo mamos sesuo. Šventės proga čia suvažiuoja visi artimieji, tad Velykos prilygsta plačios giminės suvažiavimui. Kiekviena šeima atsiveža kraitelę su išdailintais margučiais, firminį patiekalą. Tetulė, nors ir garbaus amžiaus, ugnelės nestokoja – ir vaišes suruošia, ir kiekvienai šeimai lauktuvių įdeda bent po pusę didžiulio puraus mielinio pyrago. O pyragų prikepti, kad užtektų ir vaišėms, ir lauktuvėms 30 žmonių kompanijai, reikia nemažai! Pareigą ruošti šventinio stalo akcentą – sultingą kepsnį – ji jau senokai perdavė R.Mačiulaičiui, dabar mėsa – jo rūpestis.

"Tenka pasistengti. Puikiai prisimenu, kokius pasakiškus kumpelius kepdavo teta. Kelios dienos prieš Velykas jį lengvai parūkydavo mėsą – dūmelis kepsniui suteikdavo ypatingą kvapą ir skonį, pamiršti sunku, – tikina restorano "Medžiotojų užeiga" vadovas. – Tokiems, kaip aš, kurie dirba maitinimo srityje, prie vaišių stalo labai sunku – nėra lengva mus nustebinti. Visada renkuosi ir pirma ragauju patiekalus, kurie, mano manymu, pagaminti su įkvėpimu, polėkiu, kuriuos gaminant, matau – įdėta daug nuoširdaus darbo. Juose visada labai daug vitamino M. Šilto ir gražaus pavasario, linksmų Velykų ir meilės tiek, kad niekad niekam nepristigtumėte!"

Šernų šonkauliai su serbentų padažu

500 g šernų šonkaulių,

druskos,

kvepiančiųjų pipirų,

laurų lapelių,

kadagio uogų,

česnakų.

Šonkaulius įtrinkite prieskoniais, sutraiškytais česnakais ir palikite marinuotis šaldytuve per naktį. Šonkaulius įsukite į foliją ir kepkite apie 1 val. 180 °C temperatūroje.

Serbentų padažui

100 g serbentų,

30 g garstyčių,

20 g pomidorų padažo,

druskos,

pipirų,

5 g Kajeno paprikų,

česnakų,

10 g Vusterio padažo.

Visus ingredientus sudėkite į puodą ir virkite ant silpnos ugnies apie 30 min.

Kiaušinis šernienos apvalkale

2 kiaušiniai,

150 g šerno mentės,

druskos,

pipirų,

čiobrelių,

15 g džiūvėsėlių,

200 g aliejus kepti.

Kietai išvirkite kiaušinį, atvėsinkite ir nulupkite. Paruoškite faršą: šernieną sumalkite, suberkite prieskonius, gerai viską išmaišykite. Kiaušinį dėkite ant išploto faršo lakšto, apspauskite mėsa ir suformuokite apvalų pusgaminį. Jį apvoliokite miltuose, pamirkykite išplaktame kiaušinyje, paskui – džiūvėsėliuose ir vėl pamerkite į kiaušinį. Gaminį iš visų pusių apkepkite aliejuje, įdėkite į kepimo indą ir dar 5 min. kepkite orkaitėje 200 °C temperatūroje.

Šernienos keksiukai ant cinamono iešmelių

120 g šernų mentės,

1 kiaušinis,

20 g bandelės,

smulkintų petražolių,

druskos,

pipirų,

bazilikų,

cinamono lazdelių,

kriaušės skiltelės.

Mėsą sumalkite su piene išmirkyta bandele, suberkite ir išmaišykite prieskonius. Iš faršo formuokite ovalo formos mėsos rutuliukus, į kiekvieną "keksiuką" įsmeikite po cinamono lazdelę, papuoškite kriaušės skiltele. Kepkite orkaitėje apie 25 min. 160° C temperatūroje.

Suktinukas su kriaušėmis

1,2 kg šernų mentės,

50 ml vyno,

druskos,

pipirų,

šviežių rozmarinų,

šviežių čiobrelių,

150 g kriaušių.

Mėsą lengvai išmuškite, įtrinkite prieskoniais, šviežiomis žolelėmis, vynu ir palikite marinuotis apie 6 val. Ant marinuotos išklotos mėsos sudėliokite kriaušių skilteles, viską susukite į foliją ir kepkite 170° C temperatūroje apie 1.45 val.

Nugarinė su žolelių plutele

800 g šernienos nugarinės,

50 g vyno,

50 g aliejaus,

druskos,

pipirų,

kadagio uogų,

laurų lapelių,

česnakų,

šviežių čiobrelių,

šviežio rozmarinų.

Mėsą įtrinkite prieskoniais, pašlakstykite vynu, aliejumi, žolelėmis, sutrintu česnaku ir palikite marinuotis per naktį. Įsukite į foliją ir kepkite 40 min. 170° C temperatūroje. Iškepusį kepsnį patepkite garstyčiomis ir pavoliokite džiūvėsėliuose.

Žaliems džiūvėsėliams

6 g šviežių rozmarinų,

100 g petražolių,

100 g džiovintos bandelės,

druskos,

pipirų.

Viską susmulkinkite elektriniu smulkintuvu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marina

Marina portretas
Šaunuolis Evaldas Vitulskis,labai šaunus klebonas.

Anonimas

Anonimas portretas
O GAL TAI VITAMINAS MIGRACIJA

Petras

Petras portretas
Šaunuolis Evaldas Vitulskis. Kad daugiau būtų tokių kunigų.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių