Pereiti į pagrindinį turinį

Būsenų kaita tapybos paviršiuose

2016-03-24 19:03

Ramybės, euforijos, visa apimančios aistros ar gilaus ilgesio būsenos ir jų kaita atsispindi skulptoriaus Marijaus Petrausko parodoje "Būsenos", eksponuojamoje galerijoje "Balta". Kamerinėje tapybos kūrinių ekspozicijoje menininkas kuria laisvą atmosferą, nuskaidrintą ryškių spalvų, ekspresyvių potėpių ir vidinės energijos.

Pasirinkdamas gana plačią, kontrastingą ir apgalvotos vizualinės raiškos reikalaujančią tematiką – būsenas, M.Petrauskas ją išreiškia trapių, vitališkų, troškimuose skendinčių, svajonių pakylėtų moterų įvaizdžiais, kurie kiekvienoje drobėje yra sudėliojami iš skirtingų detalių tarsi maži etiudai, inspiruoti kasdienybės, tačiau perkelti į kitokią – paslaptingą, spalvingą erdvę, nieko bendra neturinčią su dienų monotonija, bėgančio laiko skaičiavimu, neišsipildžiusiais lūkesčiais.

Kiekviena moteris, įkūnijanti skirtingas būsenas, išsiskiria vis kitokiu tipažu, kontrastuojančiu su atspindima būsena. Apsinuoginusios, plastiškai paveikslo erdvėje judančios moterys, savo esybėmis išreiškia akimirkos būvį, nuotaiką, troškimą. Menininkas pakylėja vaizduojamas moteris, suteikdamas jų įvaizdžiams jėgos, drąsos, beatodairiško polėkio ir galios valdyti būsenas. Nė viena M.Petrausko kūrinių herojė neatrodo silpna ar pažeidžiama. Net ilgesį išgyvenanti ("Nostalgija") ar į begalinę laukimo akimirką panirusi ("Lietaus belaukiant") herojė neprimena gležnos būtybės.

Jėgos būsenai suvaldyti, su ja susigyventi ar ją pakylėti moterims suteikia ekspresyvi kūrinių vizualinė raiška: platūs teptukų viražai paveikslų paviršiuose, ryškios, gyvybingumu pulsuojančios spalvos, vietomis pastoziškai išsiliejančios drobėse, dinamiškos kompozicijos. Realistiškai nutapyti moterų kūnai kiek atsiskiria nuo abstrahuotos aplinkos, švelniai kontrastuodami, sukurdami dvi matymo perspektyvas: vienoje – realius vaizdinius, kitoje – apmąstymų erdvę, uždarą bet kokiems išoriniams dirgikliams, ribotiems įvardijimams ar apibrėžimams.

Graikų filosofas Ezopas yra užrašęs mintį: "Ugnis, moteris ir jūra – trys nelaimės." Moters sugretinimas su stichijomis pabrėžia jos stiprybę, pridengtą įvairuojančių būsenų atspindžiais, sužimbančiais skirtingose kasdienybės akimirkose. M.Petrauskas, surinkdamas atspindžius, kuria atskirus naratyvus, apibūdinančius įvairią moters būtį.


Kas? M.Petrausko paroda "Būsenos".

Kur? galerijoje "Balta".

Kada? veikia iki kovo 31 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų