Ekologijos pamokos – ne tik moksleiviams

  • Teksto dydis:

Gamtos taršos ir ekologijos problemos – visiems aktuali tema. Joms neabejingi ir moksleiviai, šiemet pateikę daugiausia ir įdomiausių pasiūlymų, kaip spręsti aplinkosaugines problemas.

Moksleiviai savo entuziazmu užkrėtė ir mokytojus, ir tėvelius.

Susirūpinimas ekologinėmis ir aplinkosauginėmis problemomis šį pavasarį vėl sukvietė Lietuvos švietimo įstaigas diskutuoti apie tai, kad ne pasyvi meilė reikalinga mus supančiai aplinkai, o sąmoningumas, vartotojiškumo mažinimas, už savo elgesį aplinkai atsakingų vaikų ugdymas. Ryžtas išsaugoti mus supančią aplinką praėjusią savaitę apjungė tiek priešmokyklinukus, tiek  seimūnus, susirinkusius į nacionalinę pamoką „EKO idėjos Lietuvai 2017“. Ją tradiciškai organizavo prezidento Valdo Adamkaus gimnazija - Lietuvos EKO mokyklų tinklo įkūrėja ir koordinatorė bei pirmoji įstaiga Lietuvoje, pasirinkusi įgyvendinti ekologijos ir aplinkos technologijų ugdymo sampratą.

Renginio metu vyresniųjų klasių gimnazistai pristatė savo pačių sukurtas ir išleistas knygas, maišė sveikuoliškus kokteilius, aptarinėjo vaistinius augalus. Tuo tarpu pradinukai renginio svečiams: Švietimo ir mokslo ministerijos kancleriui  Tomui Daukantui, aplinkos viceministrui Martynui Norbutui, Seimo nariui Mindaugui Puidokui, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro direktoriui Romualdui Sabaliauskui, VĮ „Ekoagros“ kokybės vadovui Tomui Demeikiui su užsidegimu pasakojo apie lapinių kopūstų, moliūgų ir morkų traškučius, alijošiaus naudą žmogaus sveikatai, vaistinės arbatos privalumus ir magiškas gydomąsias savybes. Renginio metu pasisemti gerosios patirties eko idėjų mugėje, eko produktų dirbtuvėse, pranešimų sekcijose  galėjo daugiau nei penki šimtai renginio dalyvių.

Nacionalinėse pamokose „EKO idėjos Lietuvai 2017“ metu įvyko antrasis Lietuvos EKO mokyklų tinklo suvažiavimas, kurio metu įstaigos susitarė dėl bendro aplinkosauginių veiklų plano įgyvendinimo, numatė tolimesnes veiklos gaires. Prezidento V. Adamkaus gimnazijos direktorė Rita Rasikienė išsakė viltį, kad besiplečiantis Lietuvos EKO mokyklų tinklas taps svaria jėga, atkreipiančia visuomenės dėmesį į ekologines grėsmes ir siekiančia neabejotinai realių  bei teigiamų pokyčių įvairiose gamtosaugos srityse.

Daug teigiamų emocijų dalyviams suteikė apsilankymas „Augalų mainų mugėje“, kurios idėją renginio šeimininkai pristatė ir pilietinių iniciatyvų konkursui „Kuriame Lietuvą!“. Augalais dalijosi ne tik renginio organizatoriai, bet ir svečiai iš visos Lietuvos, o drąsiausi turėjo galimybę pasitikrinti savo žinias sudalyvaujant viktorinoje  ir laimint  labiausiai patikusį augalą. Lankytojai pripažino, kad augalų mainai – tai ne tik galimybė atnaujinti interjerą ar namų aplinką, pagilinti žinias, bet ir dalijimasis pozityvumu, džiugia pavasario nuotaika.

Nutilus mugės šurmuliui renginio dalyviai turėjo galimybę  apsilankyti EKO dirbtuvėse, kurių buvo pasiūlyta net dešimt. Jas organizavo ne tik renginio šeimininkai, bet ir svečiai iš Kauno Moksleivių aplinkotyros centro, Ukmergės rajono Veprių pagrindinės mokyklos, Kauno Maironio universitetinės gimnazijos ir kt.  Šiemet, kaip ir tikėtasi, didžiausio susidomėjimo sulaukė praktinės veiklos, susijusios su taisyklinga augalų priežiūra, florariumų kūrimu ir, be abejonės, visų laukta ekologiškų grožio produktų, kuriuos galima pasigaminti tiesiog iš to, ką randame virtuvėje, gamyba. 

Renginio svečiai ir dalyviai Švietimo ir mokslo ministerijos, Seimo, Viešosios įstaigos „Ekoagros“, Ugdymo plėtotės centro paragino imtis naujų ekologinio ugdymo, aplinkos išsaugojimo ir sveikatos puoselėjimo iniciatyvų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių