Festivalis „ConTempo“ Kaunui pasiūlė dešimt scenos meno projektų

Kauno mieste ir Kauno rajone prasidėjęs šiuolaikinių scenos menų festivalis žiūrovams pristatys dešimt kūrinių. Pirmą kartą festivalis „ConTempo“ buvo surengtas 2019-aisiais, šiemetinis – jau trečiasis.

Anot „ConTempo“ vadovės Gintarės Masteikaitės, pandemijai šiek tiek sujaukus festivalio planavimą ir nuoseklumą, šiemet žiūrovams parengta labai ambicinga ir šiuolaikiška programa, trunkanti dešimt dienų.

„Ją formuojant, buvo svarbiausia, kad spektakliai nebūtų atrenkami pagal įsivaizduojamą miesto ar regiono auditorijos skonį. Šių metų festivalio programoje – puikiai visoje Europoje žinomi vardai: scenos meno virtuozas italas Claudio Stellato, cirko ir šokio pasaulyje pripažinimą pelnęs Alexanderis Vantournhoutas, cirko bei judesio konceptualistai Rhizome ir Jordi Gali, taip pat išskirtinai festivalio programai sukurti darbai. Todėl Lietuvos žiūrovams suteikta galimybė pasimėgauti scenos meno darbais, susipažinti su labai plačiai išvystytais scenos meno žanrais, naujausiomis Europos ir viso pasaulio tendencijomis, menininkais, kurie šiuo metu stebina, glumina ir kelia klausimus. Siekiame, kad festivalio programa įkvėptų ne tik žiūrovus, bet ir vietos meno bendruomenę bei patį miestą augti, eksperimentuoti, išbandyti naujus kūrybinius kelius. Neturime tikslo patikti visiems – siekiame kurti diskusiją ir dialogą per santykį tarp kūrėjo ir žiūrovo bei tos magiškos energijos apykaitos, vykstančios spektaklių metu, kai nutinka patys didžiausi stebuklai. Mes labai pasitikime žiūrovais ir esame tikri, jog tie, kurie pakliūva į festivalį planuotai arba ne, puikiai susidoros su jiems mestais iššūkiais“, – neabejoja festivalio vadovė.

Mes labai pasitikime žiūrovais ir esame tikri, jog tie, kurie pakliūva į festivalį planuotai arba ne, puikiai susidoros su jiems mestais iššūkiais.

Ji dar priduria, kad būsimi ir esami festivalio žiūrovai turėtų būti pasiruošę leistis į nuotykius, būti atviri naujoms formoms, nematytiems kūrybiniams sprendimams ir svarbiausia – kokybiškai bei gerai praleistam laikui. Ji primena, kad vienas iš programoje esančių kūrinių – italo C. Stellato spektaklis „Work“ – įtrauktas į Avinjono festivalio 10 rekomenduojamų pamatyti spektaklių sąrašą. Vinys, šiek tiek medžio, dažų, įrankių ir kasdienių veiksmų, kurie iš pažiūros nėra svarbūs, spektaklyje yra naujai reflektuojami ir transformuojami nepaprastoje statybų aikštelėje. Medžiagoms ir scenografijos elementams nuosekliai keičiantis, pradeda ryškėti tikrieji paveikslai, o žiūrovas tampa sudėtingo, nelogiško ir absurdiško meno kūrinio kūrimo liudininku.

Kvestionuoti kūno ir objekto santykius kviečia naujasis belgų kūrėjo A. Vantournhouto spektaklis „Screws“. Pasitelkę ledo batus, boulingo kamuolius ir kitus neįprastus daiktus, spektaklio šokėjai virsta būtybėmis, nepaisančiomis jokių fizikos dėsnių. Vokiečių cirko artistas Kolja Huneckas spektaklyje „CM_30“ žiūrovus kviečia į pasivaikščiojimą po spalvų pasaulį, kuriame kartu su jais kuria sinestetinę spalvų erdvę, akustiškai užpildytą Rutgerio Zuydervelto sukurtomis kompozicijomis, padedančiomis stipriai patirti visatos laikinumą ir grožį. Lietuvių kūrėjų darbai, kuriuos šiemet „ConTempo“ atstovauja išskirtinai jaunosios kartos Lietuvos režisieriai – Artūras Areima, Aleksandras Špilevojus ir teatrai „Kosmos Theater“ bei „Teatronas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių