Filme – legendinis Lietuvos pareigūnų skyrius, išguldęs lietuvišką mafiją

  • Teksto dydis:

Balandžio antroje pusėje, po daugiau nei metus trukusio kūrybinio darbo, dokumentikos ir faktų analizės, pokalbių su buvusiais legendinio 6-ojo kriminalinės policijos skyriaus pareigūnais, rašytojas Dailius Dargis pristato dokumentinį filmą „Pirmieji kovotojai su mafija“. Filmas nukels į aršiausių šalies kriminalinių grupuočių siautėjimo laikus Lietuvoje ir nė kiek nepagražintą, pavojingą pareigūnų, nusprendusių stoti į žūtbūtinę kovą su mafija, kasdienybę.

„Tai daugiau nei filmas. Tai legendinių vyrų istorija, kelias, gyvenimas, drąsa ir kasdienybė, jų dėka mūsų šalis netapo nusikaltėlių oaze ir tarptautine grėsme visai Europai. „6-ajam skyriui“, taip tuomet vadintas elitinius pareigūnus vienijęs teisėsaugos organas, turime būti dėkingi už tai, kaip toli teisėtvarkoje valstybei pavyko nueiti šiandien“, – sako unikalų filmą pristatantis septynių bestselerių autorius D. Dargis.

Anot jo, dokumentinis kino pasakojimas „Pirmieji kovotojai su mafija“ žiūrovams perteiks Lietuvos nepriklausomybės pradžią, kai užvaldyti valstybę su savo „paniatkėmis“ siekė garsiausių nusikaltėlių susivienijimai, bauginę ir drebinę ne tik eilinius gyventojus, bet ir pačius pareigūnus.

„Tuomet šalyje klestėjo reketas, nevaržomai siautėjo banditų gaujos, žudymai, grobimai, naikinimai, o masiniai žmonių dingimai buvo Lietuvos kasdienybė. Svarbiausių spaudos leidinių pagrindinės antraštės kasdien mirgėdavo baisiausiomis istorijomis. Bet vieną dieną tik kelių vyrų rankomis tam buvo uždėtas apynasris. Jie tarsi legendos, kuriuos privalome ne tik gerbti, bet ir dėkoti už tai, ką jie padarė per trumpą, bet efektingą gyvavimo laikotarpį“, – sako teisėsaugos veteranus prieš kamerą pakalbinęs filmo autorius D. Dargis.

Filme intriguojančias istorijas pasakos buvę elitinio kriminalinės policijos padalinio, 6-ojo skyriaus vadovai, eiliniai operatyvininkai bei tuomet su vaizdo fiksavimo technika dirbę asmenys, kuriems 1989–1992 metų laikotarpiu teko susidurti su milžiniškais sunkumais.


„Nuo pasakojimų apie garsiausio visų laikų Kauno kriminalinio pasaulio mohikano Henriko Daktaro ar jo artimiausios aplinkos asmenų vaikystę iki niekur neskelbtų archyvinių kadrų iš slapčiausių operatyvinių bylų. Tai tikra istorija, atskleidžianti tai, kas šokiruoja ir net verčia abejoti faktų tikrumu“, – sako D. Dargis.

Tai tikra istorija, atskleidžianti tai, kas šokiruoja ir net verčia abejoti faktų tikrumu.

„Pirmuosius kovotojus su mafija“ prodiusavo, režisavo ir scenarijų parašė kriminalinių knygų rašytojas D. Dargis, kuris septyniose savo knygose yra nemažai rašęs apie 1990-uosius. Anot rašytojo, dabartinei kartai bene įdomiausia, kas Lietuvoje vyko būtent tais laikais, kai visu pajėgumu darbavosi 6-ojo skyriaus pareigūnai.

„Kartos keičiasi, bet klausimų apie pirmuosius Lietuvos kovotojus su mafija sulaukiu beveik visuose susitikimuose. Tad šis filmas – savotiška padėka tiems, kurie tai darė“, – sako jis.

Filme atvirais pokalbiais 6-ojo skyriaus legendą perteiks net 12 pašnekovų. Išgirsime ir praeityje garsios Kauno grupuotės šulo išpažintį apie pagarbą ir baimę „šeštokams“. Žiūrovai taip pat turės galimybę išvysti išskirtinius archyvinius kadrus apie pirmųjų šalies reketininkų sulaikymus, kitas įspūdingas operacijas.

Buvusio Kauno 6-ojo skyriaus viršininko Olego Mažuikos teigimu, šiandien galbūt atrodo juokinga, bet nepriklausomybės pradžioje Kaune klestėjo tokie kasdieniai nusikaltimai, kaip automobilių vagystės ir reikalavimas už jas sumokėti išpirkas. „Vien Kaune 6-ojo skyriaus veiklos pradžioje šioje srityje aktyviai veikė trys grupuotės“, – sakė O. Mažuika.

Kito filme prašnekusio ekskomisaro žodžiais, tuo metu Lietuvoje egzistavo daugiau kaip 100 nusikalstamų grupuočių ir per tūkstantis jiems priskiriamų asmenų. Tuo tarpu pats iki gyvos galvos nuteistas H. Daktaras yra prisipažinęs, kad vien Kaune egzistavo 30-40 gaujų.

Kovos su organizuotu nusikalstamumu padalinio darbuotojų arba tiesiog „šeštokų“ veiklos (1989–1992) metais visoje Lietuvoje užregistruota 944 asmenų nužudymų, šimtai be žinios dingusių žmonių, daug sprogdinimų, vagysčių bei turto prievartavimo aktų.

„Galima tik įsivaizduoti, kokie skaičiai būtų nugulę į šalies statistiką, jei nebūtų šių vyrų“, – sako autorius.

Dokumentinis filmas „Pirmieji kovotojai su mafija“ žiūrovams bus rodomas tik keliuose šalies nekomerciniuose kino teatruose. Oficialus filmo premjeros VIP vakaras balandžio 18 dieną, 18.30 val. vyks Vilniuje, M. Mažvydo bibliotekoje. Išskirtinai filmas nuo balandžio 25 dienos bus demonstruojamas laikinoje Kauno „Romuvos“ kino teatro salėje, kur bus surengtas originalus filmo pristatymo vakarėlis 1990-ųjų stiliumi.

Faktai

„6-ojo skyriaus“ istorija prasidėjo lygiai prieš 30 metų – 1989-ųjų balandžio 11 dieną, kai oficialiai trijuose pagrindiniuose Lietuvos didmiesčiuose pradėjo veikti šie teisėsaugos padaliniai.

Už pasižymėjimą narsumu ir ištvermę ginant Lietuvos Respublikos laisvę ir nepriklausomybę ordinais, medaliais apdovanoti labiausiai pasižymėję pirmieji kovotojai su mafija – 6-ojo skyriaus padalinių pareigūnai.

Būtent Vilniaus miesto 6-ojo skyriaus pareigūnai, vėliau tapę Vilniaus organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos darbuotojais, iš tuometinio šalies prezidento Algirdo Brazausko rankų gavo medalius už žurnalisto Vito Lingio nužudymo bylos atskleidimą. Po to ir buvo sutriuškinta garsioji „Vilniaus brigada“ su Borisu ir Georgijumi Dekanidzėmis priešakyje.

1989-1992 metais Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje egzistavusio 6-ojo skyriaus darbuotojai ne tik triuškino šalies gaujas, bet ir atskleidė vagystę Gintaro muziejuje Palangoje. Šie pareigūnai daug prisidėjo prie Sausio 13-osios ir kitų Lietuvai reikšmingų bei istoriniais tapusių įvykių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visas

Visas portretas
Visas 90 metu kaunas gerai zino kad tais metais buvo dvi mafijos daktaru ir mentu mafija apie daktaru mafija filmu nereikia juos zmones gerai atsimenama bet apie mentu mafija jokios knygos jokio filmo kazkodel nera tyla o gal kasdien reklamuojamais daktarais bandoma uzdengti mentu mafija kur ji dingo is kur atsrado turtai pas atsargos policinikus ir teisejus pastatykit ir apie juos filmus

tataigi

tataigi portretas
Juozai, jokios ribos nebuvo...Užtenka pavažinėti po Lietuvą: berods, kiekviename miestelyje sutiksi žmogų, kuris galėtų parodyti teisėsaugos pareigūnų namus...Kas gali paneigti, jog tame kvartale nerasi ir nusikaltėlių namų? Kas gali paneigti, jog dydžiu jie panašūs?

Gal norėtų

Gal norėtų portretas
šie didvyriai ištirti Kubiliaus afiorą su SDT? Vistik visą valstybe permetė ant 2 milijardu litų o šiandien ton siknon kasdien mokam po 150 000Eu per dieną..Kuo ne nusikaltimo organizavimas?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių