Į naują leidinį sudėtos įdomios Kauno žydų gyvenimo istorijos

Šimtai įdomių istorinių faktų, kasdienybėje neretai dengiamų storais atminties dažų sluoksniais, atskleidžiami naujoje knygoje „Kauno žydai“. Projekto „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos „Atminties biuras“ inicijuotas, autorių kolektyvo parengtas leidinys jau išleistas lietuvių ir anglų kalbomis.

„Esu įsitikinusi, kad norint gerai papasakoti istoriją, nepakanka faktų, datų ir vardų. Kad iš tiesų suprastume, kuo gyveno žmonės prieš 50 ar 150 metų, reikia žinoti, kaip jie mąstė, jautėsi, kaip jie matė pasaulį. Todėl didelį vaidmenį pasakojime skyrėme istorinių šaltinių citatoms ir prisiminimams. Šie intarpai – laiko liudininkai. Jie suteikia istorijai gyvybę, kvėpavimą, spalvas“, – naująjį leidinį pristato menotyrininkė dr. Daiva Citvarienė, „Kaunas 2022“ programos „Atminties biuras“ vadovė, knygą „Kauno žydai“ sudariusi drauge su istoriku Arvydu Pakštaliu.

ELTA primena, jog „Atminties biuras“ per kelerius veiklos metus taip pat inicijavo Istorijų festivalį Kaune, keletą gatvės meno piešinių bei kitų žydišką atmintį aktualizuojančių projektų.

Leidinį „Kauno žydai“, kurį sudaro įvairias epochas ir gyvenimo sritis tyrinėjantys straipsniai, gausiai iliustruoja ne tik dokumentai, fotografijos, kita dažnam dar nematyta archyvinė medžiaga, bet ir unikalios iliustracijos, kurių autorius – dizaineris Darius Petreikis.

Penki šimtai metų žydų istorijos knygoje „Kauno žydai“ telpa į vos porą šimtų puslapių. Juose primenami svarbiausi čia gyvenusių ir kūrusių kauniečių vardai, jų indėlis į švietimo, kultūros, medicinos, pramonės, verslo ir kitas gyvenimo sritis, nenutylėti ir skaudūs istorijos puslapiai.

Pasak projekto „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ atstovės Indrės Sekevičienės, neabejojama, kad ši knyga taps aktualiu suvenyru kitąmet „Kaunas 2022“ renginius – tokius, kaip Pasaulio litvakų kongresas, lankysiantiems, šaknų Lietuvoje turintiems Europos kultūros sostinės svečiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

atsibodot

atsibodot portretas
užknisot, kiek galima naglai lysti į akis ?

nei kiek

nei kiek portretas
neidomu tas lindimas i zydu subine...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių