J. Zikaro namai atveria duris

  • Teksto dydis:

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus padalinys J.Zikaro namai-muziejus (J.Zikaro g. 3, Kaune) dovanoja lankytojams unikalią galimybę apsilankyti juose po rekonstrukcijos, kol dar neatkeliavo daiktai ir baldai.

Pamatyti jį tokį, koks pasitiko šeimą 1932 m., – namo išdėstymą, autentiškas detales, netikėtus atradimus, kurie atsiskleidė 2020–2021 m. namo restauracijos metu. Tarptautinę muziejų dieną – gegužės 18 d. – namas atveria duris ir kviečia iki gegužės 29 d. patyrinėti tarpukario architektūrą ir interjero ypatumus.

Muziejus, skirtas profesionaliosios skulptūros pradininkui Juozui Zikarui (1881–1944), nepriklausomos Lietuvos simbolių-skulptūrų "Laisvė", "Knygnešys", pirmųjų lietuviškų monetų, žymių žmonių (Jono Basanavičiaus, Simono Daukanto, Vinco Kudirkos, Antano Smetonos, Jono Šliūpo) portretinių biustų ir bareljefų kūrėjui, atidarytas 2001 m. lapkričio 18 d. menininko 120-ųjų metinių proga.

1959 m. dukra Alytė Zikaraitė pirmame namo aukšte, tėvo dirbtuvėje, įrengė nedidelį pusiau slaptą muziejų, skirtą tėvo darbams. Vėliau namas su jame esančiais kūriniais atiteko Nacionaliniam M.K.Čiurlionio dailės muziejui, ir šiame name buvo įrengta J.Zikaro darbų ekspozicija.

Muziejaus lankytojus kviečiame atkreipti dėmesį į atnaujintas ir dar labiau išryškintas autentiškas detales: langines, langų elementus, rankenėles, į sieną įleistas stumdomas duris, restauruotas krosnis, ornamentuotas ventiliacijos angas.

Svetainėje ir Anelės Zikarienės kambaryje žvilgsnis turėtų krypti į bene vienintelę Lietuvoje išlikusią grindų dangą – unikalų XX a. 4 deš. art deco stiliaus linoleumą. Ši reta grindų danga, ją restauravus, buvo prikelta antram gyvenimui.

Jaukiame, savitame Žaliakalnio name apstu autentiškų detalių. (Organizatorių nuotr.)

Nuo "Bučinių terasos" atsiveria nuostabi Senamiesčio panorama. Terasoje dienos metu buvo valgoma, bendraujama su draugais, mokomasi, o sutemus dalijami slapti bučiniai.

Leidžiantis žemyn, į J.Zikaro dirbtuvę, pasitinka dar viena unikali namo vieta – vyno rūsys. Toks sprendimas buvo įkvėptas Birželių dvaro pastato, kuriame J.Zikaras sutiko savo pirmą meilę, pradėjo profesionalaus menininko karjerą. Tokia namo ypatybė leidžia medinuką vadinti dvaru ar net pilimi, kaip buvo priimta iki XX a. pr.

Skalbyklos patalpoje išliko ne tik krosnis ir didelis ketaus katilas skalbiniams virinti, bet ir sienų dekoro bandymai – trafaretiniai ornamentai, buvę madingi tarpukario interjeruose.

Šiais metais minėsime dvi svarbias sukaktis: rugsėjo 21 d. – skulptūros "Laisvė" šimtmetį, o lapkričio 18 d. – 140-ąjį J.Zikaro gimtadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas kaunas

kaunas kaunas portretas
GRAZU,labai GRAZU
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių