Jaunieji kūrėjai reaguoja į „vėliavų karus“: visi pirmiausia norime būti žmonės

  • Teksto dydis:

Tapatybė ir identitetas – viena iš tų temų, kuri pastaruoju metu kelia ypač aštrias diskusijas viešojoje erdvėje. Pasisakymai šia tema neretai įgauna negatyvų atspalvį, ypač kai naudojami žeminantys stereotipai. 

Į tai sureagavo jaunieji kūrėjai iš Kauno, kurie kartu su organizacijos „Kaunas Europos Kultūros Sostinė 2022“ iniciatyva „Daugiau Tempo“ pristato instaliaciją „Atspindžiai“. Joje, pasitelkus realių žmonių grįžtamąjį ryšį, atspindima, kaip smarkiai skiriasi tai, kuo laikome save patys, o kaip mus mato kiti žmonės.

Visame Vakarų pasaulyje didėja priešprieša tarp tradicines ir progresyviąsias vertybes propaguojančių žmonių. Vieni jų nori matyti visuomenę tokią, kokia ji buvo iki šiol, – su aiškiai apibrėžtais lyčių ir bendruomenės narių vaidmenimis, o kiti pasisako už laisvę eksperimentuoti ir tyrinėti. Abi šios pusės turi svarių argumentų, tačiau menininkų grupė ADA pastebi, jog aktyviame komunikacijos kare asmuo tampa vis labiau nužmoginamas.

Organizatorių nuotr.

„Mes esame linkę priskirti žmonėms jų ryškiausius bruožus atitinkančius apibūdinimus, ir tai natūralu“, – sako Kaja Elena Brilė, grupės ADA įkūrėja ir instaliacijos bendraautorė. – „Tačiau kai iš žmogaus, jo sudėtingos ir įvairialypės istorijos lieka tik „gėjus“, „boomer‘is”, ar net ir „senmergė“, kyla klausimas, kokia iš viso tos kovos už žmogaus gėrį prasmė? Mūsų nuomone, agresyvus šablonų ir stereotipų naudojimas yra viena iš priežasčių, kodėl tarp skirtingų pusių nesusikalbėjimas tik gilėja.“

Kai iš žmogaus, jo sudėtingos ir įvairialypės istorijos lieka tik „gėjus“, „boomer‘is”, ar net ir „senmergė“, kyla klausimas, kokia iš viso tos kovos už žmogaus gėrį prasmė?

ADA nariai neslepia, jog instaliacijos tematiką įkvėpė Vilniaus perėjoje jau nebe pirmą savaitę vykstantys „vėliavų karai“. Grupės nuomone, tai geras pavyzdys, kai kur kas svarbesnis tampa savo principų demonstravimas, bet ne sąmoningas siekis suprasti kitokį požiūrį bei ieškoti kompromisų.

„Pasaulio, o taip pat ir žmonių skirstymas į juoda ir balta visiškai nepalieka vietos jų elgesio, požiūrio priežastims ar istorijai suprasti. Savo instaliacija mes norime parodyti, kad, nepaisant individualių skirtumų, visi esame bendruomenė, kuri privalo išmokti gyventi harmonijoje.“

Grupė ADA atkreipia dėmesį, jog tarp instaliacijai pateiktų atsakymų, labai dažnai kartojasi įvardijimas „Aš esu žmogus“. Jų nuomone, tai įrodo, jog kiekvienas norime būti pastebėtas kaip unikalus, įvairialypis asmuo, o ne apibūdinimas, kurį greitai ir nesvarstydami gali suteikti aplinkiniai.

Instaliaciją galima pamatyti Tempo erdvėje Kaune (M. Daukšos g. 34), birželio 14–22 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas

kaunas  portretas
Aciu Dievui ,kad ...apie" laisvai eksperimentuojancius ..tyrinetojus iseinamoje angoje fekalijas [[-sexso avangardas taip???]] " tie jaunieji kurejai Kauno uzkampyje knaisiojasi,;Tolyn uzkrata nuo musu VAIKU,!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių