Jubiliejinius metus „Cantate Domino“ pradeda pergalėmis

Į solidžią kamerinio choro "Cantate Domino" apdovanojimų ir diplomų šūsnį, vos prasidėjus naujiems metams nugulė dar du. Iš Daugpilyje (Latvijoje) vykusio XII tarptautinio sakralinės muzikos festivalio "Sidabriniai varpai" ("Sudraba zvani") kauniečiai grįžo su dviem pirmos vietos diplomais liaudies ir sakralinės muzikos kategorijose.

Varžytis sakralinės muzikos kategorijoje Kauno Vytauto Didžiojo bažnyčios kameriniam chorui "Cantate Domino" įprasta, nes sakralinė muzika – kasdienė choro duona. Festivalyje choristai atliko Olos Gjeilo, Zdeneko Lukašo ir Gedimino Kalino kūrinius. Komisija pasirodymą įvertino puikiai – skyrė 89,38 balo. Pritrūko labai nedaug iki galimybės rungtis dėl aukščiausio "Grand Prix" apdovanojimo.

Dalyvauti liaudies muzikos kategorijoje chorui – tikras iššūkis. "Cantate Domino" vadovas Rolandas Daugėla tarptautinei komisijai, kurią sudarė ekspertai iš Italijos, Ukrainos, Rusijos ir Latvijos, nutarė pateikti Giedriaus Svilainio, Nijolės Sinkevičiūtės ir Roberto Varno dainų šventėms aranžuotas kompozicijas. "Cantate Domino" pasirodymas buvo sutiktas gausiomis ovacijomis, kolektyvas pagirtas už šauniai atliktą liaudišką programą, kuri tapo visos dienos 44 chorų pasirodymų finaliniu akordu.

"Dalyvavimas festivaliuose – ne tik įvertinimo ir pergalės siekis, tai kur kas daugiau. Choras – unikali bendruomenė, leidžianti patirti bendrystę per muziką. Festivaliai ir konkursai yra puikus būdas po įtemptos repeticijų rutinos tiesiog pasidžiaugti muzikavimu ir vieniems kitais. Tai savotiškas choro kompiuterio sistemos atnaujinimas", – sakė choro vadovas R.Daugėla.

Festivalis, vykęs kaimyninėje Latvijoje, turi senas tradicijas ir rengiamas kas dvejus metus. Šių metų festivalio būta išskirtinai gausaus. Jame dalyvavo daugiau kaip 80 chorų ir per 3 tūkst. chorinės muzikos atlikėjų iš Baltarusijos, Estijos, Kazachstano, Rusijos, Suomijos, Moldavijos, Ukrainos, Lietuvos ir Latvijos.

Kaip žinia, latviai gali didžiuotis ypač stipria ir aukšto lygio chorine kultūra, tad tarp festivalio dalyvių – gausybė stiprių chorų ne tik iš kitų valstybių, bet ir pačios Latvijos. "Neapsakomai džiugu, kai įdėtas be galo sunkus darbas, repetuojant be daugelio susirgusių, balsingų choristų, dėl to pastaruoju metu keičiant numatytus konkursui kūrinius ir jų interpretacijas, vis dėlto netikėtai duoda puikų rezultatą ir choras gali solidžiai atstovauti Lietuvai tarptautiniu lygiu", – sakė R.Daugėla.

Choras "Cantate Domino" šiais metais švenčia 25 metų jubiliejų. Minint šią sukaktį, gimė idėja surengti sakralinės muzikos koncertų ciklą Lietuvos bažnyčiose, kurioms, kaip ir Kauno "Vytautinei" suteiktas Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų vardas. Pirmasis šio ciklo koncertas jau įvyko Zarasuose, kur grįždami iš festivalio choristai giesmėmis džiugino parapijos tikinčiuosius. Šie dėkojo plodami net atsistoję. "Esu be galo dėkingas chorui. Klausantis šios nuostabios muzikos per kūną bėgo šiurpuliukai. Pabuvojome danguje", – sakė Zarasų bažnyčios klebonas Remigijus Kavaliauskas.


Šiame straipsnyje: Cantate Dominomuzikachoras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Šokiruota

Šokiruota portretas
Pergalės, laurai yra gerai, bet vadovas kaip koks būras į sceną auliniais purvabrydžiais įlervojęs. Gal prie šio apsivilkimo jie tiktų, tik nei apavas, nei tuomet "į ansamblį" ir sermėga - ne interjerinis, tuo labiau ne sceninis rūbelis... Sulauksi Dainų šventės - vilkis, aukis, pats tas!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių