Kasmetinėje „Kvapų naktyje“ – gausybė pramogų: nuo poezijos iki podiumo

Liepos 17 dieną į Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodą plūdo minios – vyko įspūdinga ir jau Botanikos sodo tradicija tapusi „Kvapų naktis“. Beveik visą dieną be pertraukų trukusi programa lankytojus supažindino ne tik su augalais, jų galiomis bei kvapais, bet ir su VDU Botanikos sodo istorija, tarpukario knygomis, įvairiais kūrėjų darbais.

 

Ekskursijos ir istorija

Karštą penktadienio popietę žmonės rinkosi ne pliažus, o visapusiškai turtingą VDU Botanikos sodo šventę. Lankytojus prie vartų pasitiko „Kvapų naktyje“ savanoriaujantys jaunuoliai, kurie įteikė balsavimui skirtas vėliavėles, o už vartų laukė pasakiško grožio sodas, pripildytas įvairiausiomis gėlėmis, apsuptas medžių, tvenkinių bei juose plūduriuojančių gulbių bei ančių.

Renginio metu Botanikos sodas lankytojams siūlė įvairiausias veiklas: teritorija buvo perpildyta kioskais, palapinėmis bei kitomis erdvėmis, kuriose žmonės galėjo daug ką sužinoti, įsigyti ar net sudalyvauti.

„Apžiūrėjau visas vietas, kur žmonės kažkuo prekiauja ar kažką rodo. Man labai patiko. Aš čia ne pirmi metai ir kiekvienais metais būna šiek tiek kitaip“, – savo įspūdžiais dalijosi dalyvė Orinta.

Per šventę dalyviai turėjo galimybę susipažinti su Botanikos sodo teritorija: vyko ekskursijos, kuriose buvo pristatomi kvapnieji augalai, aprodoma reta, itin saugoma Lietuvos augalija. Taip pat vyko pažintis su oranžerijos egzotika.

„Kol kas buvau tik ekskursijoje apie kvapias žoleles ir ji buvo labai gera“, – susižavėjimo neslėpė renginio dalyvė Vilma.

Su turtinga Aukštosios Fredos dvaro, Kauno tvirtovės ir VDU Botanikos sodo istorija lankytojus supažindino gidas Jonas Oškinis. Buvo pasakojama apie dvaro savininką, jo dvaro statybinius bei architektūrinius sprendimus, o lankytojams buvo aprodomas pats dvaras, tvenkinys, arklidės.

„Viena iš svarbiausių priežasčių, kodėl čia buvo statomas šis dvaras, buvo tai, jog čia būta aukščiausios vietovės apylinkėse, o pats dvaras buvo vadinamas „Vasaros rezidencija““, – pasakojo gidas.

Per ekskursijas dėmesys taip pat buvo skirtas įvairioms reikmėms naudojamai Kauno tvirtovei, sukarinto Botanikos sodo laikams. Renginyje tarpukario istoriją menančių knygų ekspoziciją pateikė ir Kauno apskrities viešoji biblioteka, kurios metu pasitelkus uoslę buvo galima persikelti į senuosius laikus.

Daugiausia dėmesio sulaukė podiumas

Daugybę smalsių akių pritraukė rūbų bei aksesuarų kolekcijų pristatymas, „Kvapų naktyje“ vykstantis jau antruosius metus iš eilės. „Labai džiaugiuosi, kad atvykote į gražiausią kūrybos ir grožio šventę – „Kūrybos podiumą““, – taip žiūrovus pasveikino renginio vedėja.

Per pristatymą buvo parodyta net dešimt įvairiausių kolekcijų: odinių, šilkinių, lininių, veltinių, vaikiškų, kasdieninių bei proginių lietuvių dizainerių kurtų rūbų. Pristatymo metu dizainerės pačios žengė podiumu, buvo galima pamatyti ir floristikos aksesuarų, tautinių šokių, baltų ženklų.

„Aš pati kuriu, bet šiemet atostogavau, todėl kolekcijos nepristačiau. Jeigu apie patį „Kūrybos podiumą“, man tai yra lyg įkvėpimas, tuo pačiu ir lietuviškų kūrėjų palaikymas. Vaikams – susipažinimas gamtoje su kūryba bei muzika“, – pasakojo dalyvė Andra.

„Kūrybos podiume“ su savo kolekcija debiutavo ir dainininkė Daina Bilevičiūtė, o renginį užbaigė ypatingoji vestuvinių suknelių kolekcija. „Pats madų šou labai patiko. Buvo įspūdinga“, – savo įspūdžiais dalijosi žiūrovė Lina.

Kvapų buvo daugybė

„Kvapų nakties“ temą labiausiai atitinkanti buvo kvapų ateljė, kur buvo kuriamas VDU Botanikos sodo kvapas. Per dirbtuves dalyviai galėjo sužinoti apie gėlių komponavimo metodus, susipažinti su pačia floristika ir padalyvauti kavos degustacijoje.

„Laikinosios sostinės kultūros erdvė: kvapas“ pristatinėjo Lietuvos kosmetikos ir parfumerijos įmones, veikusias tarpukariu Kaune. Taip pat vyko natūraliais augalais kvepiančių knygų skirtukų dirbtuvės.

Buvo galima pasidaryti makiažą, laikiną tatuiruotę, dalyvauti fotosesijoje. Dalyviai taip pat aktyviai fotografavosi prie elegantiškų suknelių stendų, kruopščiai iš augalų susuktų rėmelių ir buvo galimybė įsiamžinti su legendine Volto Disnėjaus heroje Pelyte Mine.

Baltose palapinėse buvo pardavinėjami įvairūs papuošalai, veltiniai, žolelės, kvapai, natūralus medus bei daug kitų gerybių, kurios ištisą vakarą traukė žmones. Renginyje netrūko ir maisto bei gėrimų, o danguje buvo galima išvysti oro balionus bei S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo įvairiomis formomis skraidančius lėktuvus.

Dalyvavo ir gyvūnai

Vyko nenutrūkstančios paskaitos, kuriose buvo galima išgirsti apie imuninės sistemos stiprinimą, vertingąsias uogų savybes, biostimuliatorius ir jų naudojimą, mėtas bei kitus vertingus dalykus.

Lankytojai taip pat grožėjosi įvairiomis parodomis, tarp kurių buvo kvapiųjų pelargonijų ir dailininkės bei dizainerės Giedrės Sunklodaitės paveikslų parodos. „Paveikslai buvo labai gražūs, tikrai labai gražūs“, – stebėjosi dalyvė Vilma.

„Kvapų naktyje“ buvo galima pamatyti ir iš prekybos centro „Mega“ atvežtus „ZooPark“ gyvūnėlius, taip pat įdomiuosius Lietuvos zoologijos sodo vabzdžius. Renginyje dalyvavo ir VŠĮ „Rodeo Klubo“ Marvelės žirgynas su programa bei proga pajodinėti.

Vyko „Poetų pievelės“ atidarymas, kurio metu buvo pristatyta VDU Botanikos sodo lyrinių tekstų ir fotografijų knyga „Stebuklingo sodo istorijos“, vyko poezijos skaitymas ir grojo gyva muzika. Poetas Povilas Venta Kuprys perskaitė savo „Poetų pievelės“ prakalbą ir taip buvo pradėta poezijos skaitymo tradicija, VDU Botanikos sode vyksianti kiekvieną mėnesį.

Buvo ir minusų

Didžiausias šventės minusas buvo tai, jog lankytojams buvo sudėtinga surasti, kurioje vietoje kokia programos dalis vyksta: „Su drauge radom renginį, kuriame norėjome dalyvauti, bet nežinau, kur dabar eiti, ar jis vyks vienoj arenoj, ar kitoj, – skundėsi dalyvė Raimonda, – Pažiūrėjau internete, kad vyksta, bet kur – neparašyta“, – teigė ji. Sode buvo kelios rodyklės, tačiau žmonėms trūko aiškaus žemėlapio su programomis bei laikais.

Renginio pabaigą vainikavo kamerinis muzikinis spektaklis „Sofijos Tyzenhauzaitės jausmų atspindžiai“, kurio stebėti vėlų vakarą susirinko šimtai žmonių. Daugelis sėdėjo pievoje ar turėjo savo kėdes, palei sceną romantiškai pleveno liepsnojanti deglų ugnis.

Visos šventės metu lankytojai tradiciškai buvo skatinami balsuoti už kvapiausią augalą smeigiant spalvotas vėliavėles šalia savo favoritų. Žmonės visur aktyviai dalyvavo – lankėsi dirbtuvėse, degustacijose, smalsiai klausė įvairiausių paskaitų, pasakojimų ir pasiėmė daug vertingų žinių.

„Apžiūrėjau absoliučiai viską. Stebėjau kūrybos podiumą, buvau „Poetų pievelės“ atidaryme, ekskursijoje, – pasakojo dalyvė Orinta, – Turbūt labiausiai man čia patinka šurmulys ir tai, jog yra parkas, kuris iš tiesų tarnauja žmonėms ir yra galimybė romantiškai, laisvai leisti laiką. Tai yra graži, laisva šventė“, – džiaugėsi ji.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

dądą

dądą portretas
į botanikos sodą vien dėl geros "auros" gražios aplinkos gėlių , norisi eit , šventė Ypatingai spektaklis PUIKU nuostabus vakaras

zampolitas

zampolitas portretas
pas mane kambary galima rengt kvapu nakti ypac kai tingiu vakare kojines issiskalbt

Anonimas

Anonimas portretas
Ir nepigi...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių