Kauną drebins studentų chorų festivalis

  • Teksto dydis:

Šį savaitgalį Kaunas atveria duris jaunystei – lapkričio 18–20 d. čia vyks Lietuvos studentų chorų festivalis. Žiūrovų laukia net dvylika ypatingų chorinės sakralinės ir pasaulietinės muzikos koncertų.

Tarptautinei studentų dienai paminėti skirtame festivalyje pasirodys per 20 aukštųjų mokyklų studentų chorų – daugiau nei 1 200 dainininkų iš Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Vilniaus aukštųjų mokyklų. Jie koncertuos Kauno evangelikų liuteronų Švč. Trejybės, Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų), Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų, Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčiose, Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikoje  ir Mykolo Žilinsko dailės galerijoje.

Festivalio metu, lapkričio 19 d., 13 val. Kauno technologijos universitete (KTU) bus surengta Lietuvos mokslinė konferencija „Chorinės muzikos atlikimo menas, raida, sąveika su kitais menais“, kurioje akademikai, mokytojai, studentai, žurnalistai ir kiti muzikos srities atstovai aptars choro meno įtaką architektūrai, dailei, kinui, pažvelgs į jo ryšį su kultūra, menais, istorija, filosofija.

Baigiamajame festivalio koncerte Kauno nacionaliniame dramos teatre lapkričio 20 d. 16 val. jungtinis studentų choras atliks kompozitorės Zitos Bružaitės muzikinį epą „... nes ilgiuosi tavęs“ pagal Adomo Mickevičiaus poemą „Ponas Tadas“ – ypatingą pagarbos ir meilės Tėvynei kūrinį.

„Šis festivalis yra didelė šventė visai Lietuvos chorinei bendruomenei, kadangi į vieną vietą suplūsta daug chorinę muziką mylinčių ar jai prijaučiančių žmonių. Choristai, chorvedžiai ir kiti bendruomenės nariai turi progą praleisti daug laiko kartu ir šventiškai paminėti Tarptautinę studentų dieną“, – sakė šiųmetį festivalį organizuojančio KTU akademinio choro „Jaunystė“ vadovė Danguolė Beinarytė.

Nors choristams tenka pasirodyti skirtingose auditorijose, D. Beinarytė atskleidžia, kad dainavimas bažnyčiose labiau įpareigoja: „Įpratusiems dainuoti koncertų salėse, bažnyčių erdvės visuomet yra šioks toks iššūkis. Didelės erdvės sukuria specifinę akustiką, kurioje choro balsai skamba kitaip, todėl reikia laiko prisitaikyti. Be abejo, didelę įtaką turi ir bažnyčiose tvyranti ramuma bei rimtis, priverčianti labiau susikaupti, o muzikai suteikianti dar didesnio dvasingumo.“

Didžiausias ir jau tradicija tapęs studentų chorų festivalis Lietuvos nacionalinio kultūros centro (LNKC) iniciatyva rengiamas nuo 1998 m. Jo tikslai apima ne tik meninę koncertinę veiklą – organizatoriams svarbu, kad būtų skatinamas akademinių chorų ir chorvedžių bendradarbiavimas, nacionalinio ir užsienio chorinio meno tradicijų pažinimas bei sklaida.

Šių metų festivalio rengėjai – LNKC ir KTU. Festivalio programą rasite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių