Kaune – renginių gausa bei įvairove viliojančios „Skandinavijos dienos“

Pirmadienį prasideda ir iki pat sekmadienio vakaro Kaune vyks „Skandinavijos dienos“, kurių visi renginiai - nemokami ir skirti tiems, kam įdomios Šiaurės šalys, jų tradicijos, kultūra, mokslas, verslas ar gyvenimo būdas.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Užsienio ryšių skyriaus vedėjos pavaduotoja Lina Duobaitė priminė, kad iš daugelyje valstybių esančių 27-ių savivaldybės bendradarbiavimo partnerių 6 miestai partneriai yra Skandinavijos šalyse. Tai - Tamperė (Suomija), Vaxjo ir Linkoping (Švedija), Verstfoldo or Hordalando apskritys (Norvegija), Odensė (Danija). Taip pat labai artimai Kaunas bendrauja su užsienio šalių ambasadomis, konsulatais.

„Norime parodyti kauniečiams ir miesto svečiams, kiek daug Skandinavijos yra aplink mus, mūsų mieste, kaip susijusios mūsų šalių kultūros ir istorijos. Kauno miesto savivaldybė kasmet po vieną ar du renginių ciklus skiria savo partneriams užsienyje. Stengiamės, kad kauniečiai bei miesto svečiai geriau su jais susipažintų, žinotų apie tų šalių ar regionų kultūrą, matytų, kas nuveikta, pasiekta bendradarbiaujant ir panašiai. Pavyzdžiui, 2017 metais surengėme ciklą „Atrask Italiją Kaune“, mūsų mieste kasmet vyksta Frankofonijos mėnesio renginiai. Šiemet nutarėme paskirti savaitės renginių ciklą Skandinavijai“, - sakė L. Duobaitė.

Anot jos, pirmą kartą ciklas „Scandays“ buvo organizuotas 1998-aisiais, paskui buvo ilga pertrauka. Dabar tikimasi, kad visi, kas pabuvos savaitę truksiančiuose „Skandinavijos dienų“ renginiuose, tikrai liks patenkinti ne tik tuo, ką pamatys ar išgirs. Įdomių dalykų čia atras ir pedagogai, ir verslininkai, ir menininkai, vaikai, muzikos mylėtojai, gurmanai. Tikėtina, per tas dienas žmonės užmegs naujų pažinčių, susiburs į aktyvią grupę besidominčių Skandinavija ar ten gyvenančių, dirbančių, besimokančių, o gal dažnai besilankančių darbo reikalais. Ir ateityje patys talkins organizuojant Skandinavijai skirtus renginius.

Šį kartą dalyvauti „Skandinavijos dienose“ renginiuose pakviesta nemažai svečių. „Tarp jų, žinoma, bus mūsų miestų partnerių vadovai ar kiti vietos valdžios atstovai. Kai kurie jų Kaune/Lietuvoje lankosi jau nuo 1990 metų, dalyvavo įvairiuose projektuose ir puikiai matė visos šalies pasikeitimą per šiuos beveik 30 metų. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, skandinavai Lietuvai teikdavo daug labdaros, rengdavo projektus, skirtus demokratijai pažinti ir plėtoti bei panašiai, o dabar jau ne vienas jų sako: ko gero, ir mano šalis galėtų mokytis iš lietuvių“, - žurnalistams pasakojo Kauno miesto savivaldybės Užsienio ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Maždaug nuo 1997 metų norvegai kasmet dalyvauja Kauno kalėdinės eglutės įžiebimo šventėje. Iš pradžių bent kelerius metus norvegai Kaunui eglutę dovanodavo. Paskui dėl muitų ir panašių dalykų šito buvo atsisakyta, bet ir vėliau jie kasmet prisidėdavo prie šventės tai eglutės papuošimu, tai šventėje dalyvaujančiais atlikėjais.

O dabar, pasak L. Duobaitės, Vestfoldo atstovai „Skandinavijos dienose“ dalyvauja kaip svečiai. Taip pat pakviesta įvairių šalių mokslininkų, dėstytojų, meno atstovų - muzikantų, rašytojų, performansų kūrėjų. Tai - Vaxjo miesto jaunieji muzikantai Julia Blomstrom ir Samuel Romstrom, muzikos atlikėjai iš Norvegijos - Dag Einar Eilertsen ir Marius Noss Gundersen. Iš tos pačios šalies atvyksiantys garso ir vaizdo perfomanso kūrėjai Aleksanderas Haugenas bei Paulas Takahashi.

Kaune svečiuosis ir Skandinavijoje bei už jos ribų garsi muzikantė Ida Elina, kuri liaudies instrumentu kantele puikiai atlieka M. Jacksono, Adelės ir kitų pasaulinių žvaigždžių kūrinius. „Skandinavijos dienų“ programoje jos koncertas, kartu su Kauno bigbendu, numatytas šeštadienio vakarą Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje salėje.

„Kaunui labai malonu „Skandinavijos dienų“ proga priimti ir Vaxjo merą Bo Franką - vienintelį mūsų miesto partnerio vadovą, kuris pas mus lankėsi dar 1990-aisiais. Taip pat dėkingi esame ir Helsinkio profesoriui Arto Kallioniemi, sutikusiam su kauniečiais pedagogais pasidalinti savo patirtimi švietimo srityje bei pristatyti Suomijos vaikų ir jaunimo lavinimo mokyklose sistemą. Jo kolega - Danijos technikos universiteto docentas Thomas Bolanderis KTU Santakos slėnyje dalyvaus diskusijoje apie dirbtinio intelekto ateitį bei iššūkius. Penktadienį Kauno miesto savivaldybėje vyks net du verslo forumai - „Tvarus turizmas“ bei „Verslo kūrimas Švedijoje“ (į šiuos renginius būtina registruotis iš anksto)“, - paaiškino Savivaldybės Užsienio ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja L. Duobaitė.

ELTA primena, kad Skandinavijos šalis bei Kauno ryšius su jomis populiarinančių renginių ciklas prasideda pirmadienį Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje garsinio skaitymo valandėle bei filmuku „Troliai Mumiai. Stebuklinga skrybėlė“. Jis pasibaigs taip pat filmu - sekmadienio popietę Kauno kino centro „Romuva“ laikinojoje salėje bus pademonstruota Švedijos bei Danijos menininkų sukurta kino juosta „Astridos Lindgren jaunystė“ (kvietimus galima gauti „Romuvos“ kasoje nuo antradienio 16 val.).

Tarp šių dviejų renginių bus dar keliasdešimt kitokių. Jie vyks Kauno miesto bei Maironio lietuvių literatūros muziejuose, Kauno valstybinėje filharmonijoje, Menininkų namuose, Kauno Kazio Griniaus progimnazijoje, Pedagogų kvalifikacijos centre, 1 - ojoje muzikos mokykloje, salone „Skandinavijos interjerai“, Santakos parke ar Nemuno saloje.

Surengti ciklą Kauno miesto savivaldybei padėjo Skandinavijos šalių ambasados, konsulatai, Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, Vytauto Didžiojo universitetas, užsienio miestų savivaldybės bei kiti partneriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių