Kauno bienalė kviečia į nepamirštamą kelionę

  • Teksto dydis:

Nenumaldomai artėjanti 12-oji Kauno bienalė „Po išvykimo | prieš atvykstant“, tarsi tolumoje girdimas puškuojančio traukinio dundėjimas, ragins pasinerti į kelionę jau nuo šių metų birželio 7 d. iki pat rugsėjo 29 d. Dvidešimt šešių menininkų iš viso pasaulio kūriniai, tyrinėjimai ir instaliacijos Kauno geležinkelio stotyje, Kauno paveikslų galerijoje ir įvairiose kitose miesto vietose pakvies į patirčių pilną vasarą. Žemėlapius galėsite gauti informaciniuose centruose, o jūsų maršrutu pasirūpins profesionalūs gidai.

Kauno geležinkelio stotis – pilna meno

Kiek kitokiai kelionei nei įprastai, įtrauks Kauno geležinkelio stotyje ir jos prieigose eksponuojami Kauno bienalės menininkų kūriniai. Instaliacijos, vaizdo įrašai ir kiti meno darbai veiks stoties laukiamojoje salėje, prieigose, bei būtent šiai parodai pastatytuose vagonuose.

Mykolo Ridnyi, menininko iš Ukrainos, specialiai Kaunui sukurtas darbas patrauks savo masteliu ir istorija. Milžiniškų keramikinių vazų instaliacija, įkurdinta greta įėjimo į geležinkelio stoties pastatą, pro mažą akutę leis žvelgti gilyn į Kauno istoriją. Kūriniu „Žiedinis kelias“ kultūrų konfrontaciją ir sovietinį laikmetį tyrinėti kvies rusų kilmės menininkė Taus Makhacheva. Ši instaliacija iliustruoja ir kritikuoja ne tik Rusijos siekį rodyti savo galią per ambicingus projektus, bet taip pat atkreipia dėmesį į sudėtingus ir daugiasluoksnius politinius Dagestano ir Rusijos santykius.

Viename iš geležinkelio stoties peronų stovintys keturi krovininiai vagonai taip pat taps meno erdvėmis. Juose veiks naujas lietuvių fotožurnalisto Artūro Morozovo projektas apie sergimas Lietuvos geležinkelių pervažas. Britų menininko Tamu Nkiwane kūrinys „Mėlynas plastikas“ – specialiai Kaunui pritaikytas kūrinys kvies tyrinėti skirtingas kultūras per instaliaciją, susidedančią iš kasdieninių objektų. Taip pat vagonuose bus pristatyti menininkų Balint Szombathy bei Aslan Gaisumov vaizdo darbai.

Neįprastos kelionės po Kauną

Lietuvių šiuolaikinio meno kūrėjas Robertas Narkus vienoje viešų miesto erdvių planuoja įkurti netradicinę pavėsinę, pagamintą iš Vilniaus oro uosto nusileidimo tako šviesų. Vilniuje gyvenantis ir kuriantis menininkas Andrej Polukord taip pat yra ir galerijos „Uberall” meno vadovas bei direktorius. Kauno bienalės metu jis ne tik pakvies į netradicinę galeriją, įsikūrusią požeminėje perėjoje, tačiau ir pats ves ekskursijas.

Vytauto Didžiojo karo muziejuje veiks tapytojų studija. Apie 15 vietos menininkų, sukviestų slovėnų kilmės menininkės Jasminos Cibic, kurs šiuolaikinės Europos portretą. Naują kūrinį pristatanti J. Cibic, savo praktikoje gvildena nacionalinės reprezentacijos, tautinio identiteto kūrimo ir lyties lygybės klausimus mene bei architektūroje. Netikėta Vytauto Didžiojo karo muziejaus ir Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus sąveiką pratęs jame pristatomas lietuvių menininko Deimanto Narkevičiaus kūrinys „Aplankant Soliarį“.

Viena iš pagrindinių Kauno bienalės parodinių erdvių taps Kauno paveikslų galerija. Čia bus eksponuojami dešimties menininkų darbai, tarp jų – ir specialiai Kaunui naujai sukurtas vokiečių fotografės Johannos Diehl darbas. Kaune menininkė tyrinėjo ir analoginės fotografijos pagalba fiksavo mieste esančias, paskirtį pakeitusias susibūrimo vietas. Buvusių kino teatrų, sinagogų, bažnyčių ir įvairių kitų miesto dabartį ir praeitį menančių vietų detales ji sujungs bendroje instaliacijoje.

Pilna veiksmo vasara

12-os Kauno bienalės „Po išvykimo | prieš atvykstant“ atidarymo savaitgalis birželio 7 – 9 dienomis žada ne tik neįprasta parodos atidarymą, kuris drieksis nuo Kauno geležinkelio stoties iki Kauno paveikslų galerijos, tačiau ir performansus Kauno geležinkelio stotyje, Kauno paveikslų galerijoje, Kauno menininkų namuose, Vytauto Didžiojo karo muziejuje, bei ekskursijas bienalės maršrutu. Kartu su Kauno bienale bus pristatyti ir ES „Kūrybiškos Europos“ finansuojamo „Stebuklingų kilimų“ („Magic Carpets“) projekto menininkių Anos Kovačić, iš Kroatijos, ir Sonjos Jo, iš Serbijos, projektai, įsikursiantys Šančiuose, T. Ivanausko Zoologijos muziejuje, bei Obelynės parke, Akademijoje. Visą vasarą veiksianti ekspozicija kvies ne tik lankyti kūrinius, tačiau ir dalyvauti edukacinėje programoje, bei ekskursijose po parodas su profesionaliais gidais. Kauno bienalės komanda paruošė net kelias skirtingų temų ekskursijas, tad kiekvienas čia ras jį dominantį pasakojimą ar istoriją. 12-oji Kauno bienalė veiks birželio 7 – rugsėjo 29 dienomis, daugiau informacijos: www.bienale.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SAKO

SAKO portretas
KAD GALIMA IS SUDO ISSPAUST VASKA

galima

galima portretas
pratęst maršrutą ...... nuo stoties link urmo bazės , o iš ten ir gariūnus pasieksim besimelsdami .............

R

R portretas
IŠSIGIMĖ TOS BIENALĖS I TURISTINIUS NUOTYKIUS IR JAUNIMO ATRAKCIONUS.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių