Kauno kultūros centre – kriminalais dvelkiantis bliuzas

  • Teksto dydis:

Gruodžio 12 d. Kauno kultūros centre nuskambės stilingai makabriška bliuzo versija. Žmogaus orkestras Broras Gunnaras Janssonas stebins savo vokalu, gebėjimu groti elektrinėmis gitaromis, būgnais, mušamaisiais ir sintezatoriumi tuo pat metu. Be to, jis įtraukia saksofoną, zurną, bandžą, švilpynes, lazdeles, narvus ir grandines į savo muzikines išdaigas bei siaubo istorijas.

Netikėta dainų tematika pritrenkiantis švedas B. G. Janssonas pateikia klausytojams švediškų kriminalų suvestinę kurdamas muzikos hibridą iš stiprias šaknis turinčio bliuzo, amerikietiško folko bei roko, grunge ir rokenrolo.

Meistriškas dainininkas, pasakotojas ir muzikantas kuria lengvai įtraukiančią atmosferą ir tuo pat metu šiaurietiškai niūrią bei komišką nuotaiką. Įdomu stebėti jo vaidybiškus pasirodymus, kūrybingus klipus, žavingą, trikdančią ir tuo pat metu fantastišką manierą.

Hipnotizuojančiai makabriškas atlikėjas gali būti tamsus, įtaigus, šiurkštus, neapdorotas bei kartu stilingas, poetiškas, glostyti švelniu aksominiu prisilietimu. Jo ryškūs, įtikinantys pasirodymai yra tarsi cirkas, o muzika – visa visata, į kurią verta patekti.

Atlikėjas savo balsu ir skambesiu lyginamas su legendiniu Johnu Lee Hookeriu, yra pavadintas net piktuoju Johnny'o Casho dvyniu. Tamsaus bliuzo interpretuotojų viršūnėje esantis kūrėjas įkvepia daugybės siaubo filmų scenarijus. Jo muzika yra įtraukta į kelių televizijos serialų bei dokumentinio kino garso takelius.

Naujausias B. G. Janssono albumas „They Found My Body In A Bag“ (2019 m.) yra vadinamas tikriausia kriminaline muzika. Didelė dalis jo dainų remiasi žinomais nusikaltimais, daugiausiai įvykusiais Švedijoje. Kriminalinės temos atlikėjui yra būdas susigyventi su šiuo pasauliu ir bandymas suprasti, kodėl kai kurie žmonės tampa blogi ir iš kur visa tai kyla. Tarp temų ryški vyrų smurto prieš moteris aktualija, kurią B. G. Janssonas kviečia visus drauge spręsti.

Rašydamas dainas, B. G. Janssonas naudoja tam tikrus personažus kaip metodą jų tonui ir istorijai nusakyti. Tarp svarbiausių jo dainų personažų – ir apsišaukėlis pranašas bei šaltakraujiškas žmogžudys Edvardas Youngas, ir išprotėjusi fanatiška krikščionė Marry Lee Dean bei jos sūnus žmogžudys, žmogėdra Williamas Josephas „Billy“ Deanas, nerimastingos praeities turintis boksininkas Butch. Atlikėjas dainose panaudoja žinutes iš realių kriminalinių tyrimų ar jas perfrazuoja, įsijausdamas į auką, jos mintis, originaliai perteikia vaizdą nusikaltėlio žvilgsniu.

B. G. Janssonas yra ketvirtos kartos muzikantas, žinomo bosisto, grojusio su džiazo legendomis Chet Baker, Toots Thielemans ir Dexter Gordon, sūnus. Atlikėjas didžiąją savo jaunystės dalį praleido džiazo klube „Nefertiti“, kuriame tapo toks savas, kad ne tik pažinojo ten grojančius muzikantus, darbuotojus, bet ir dalis jų manė, kad jaunasis kūrėjas čia dirba.

Po studijų B. G. Janssonas pradėjo savo, kaip nepriklausomo muzikanto, kelią. 2012 m. išleido solinį albumą, o už dvejų metų – riboto limito 8 colių rankų darbo EP, kuris buvo išparduotos vos per vieną dieną. Vėliau pasirašė kontraktą su prancūzų leiblu „Normandeep Blues“, išleidusiu antrąjį ir daug sėkmingesnį „Moan Snake Moan“. Albumas buvo išrinktas savaitės įrašu televizijos kanalo „Canal +“ programoje „Album de la semaine“, organizacija „Academie Charles Cros“ jam suteikė „Coup de Coeur 2014/15“ vardą, o prancūzų kultūros žurnalas „Les Inrockuptibles“ atlikėją įvardijo „Metų apreiškimu“ (2014 m.).

2017 m. B. G. Janssonas išleido EP ir pilną albumą pavadinimu „And The Great Unknown“ (1 ir 2 dalis), kurie maloniai nustebino sėkmingais pardavimais bei kritikų atsiliepimais. Antroji dalis kurį laiką buvo tarp geriausiai perkamų džiazo / bliuzo albumų Prancūzijoje – vos per tris savaites parduota daugiau nei 5 tūkst. kopijų, jam buvo įteiktas Švedijos indie muzikos apdovanojimas „Manifest“. Šiuo metu kūrėjas yra išleidęs vienuolika albumų bei singlų.

Koncertas vyks gruodžio 12 d. 19 val. Kauno kultūros centre (Tautos namai).



NAUJAUSI KOMENTARAI

peredastija

peredastija portretas
krynymalas
Anonimas portretas
Tai kur kriminalas? Seilėjimęsi apie žudikus?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių