Kauno muzikinio teatro naujasis sezonas: daugiau komforto ir pakylėjimo jausmas

Paskutinę vasaros dieną, kai oras jau alsavo rudeniška vėsa, susitikome su Kauno valstybinio muzikinio teatro (KVMT) ilgamečiu vadovu Benjaminu Želviu pasikalbėti apie artėjantį naująjį teatro sezoną.

Naujovės miestui ir teatrui

Daugelis miestiečių sutiks, kad Kauno kultūriniame ir socialiniame gyvenime Muzikinis teatras užima svarbią vietą. Jis traukia ne tik savo menine veikla – spektakliais, koncertais, renginiais, bet ir vidaus ir išorės aplinka. Įprasta sakyti, kad teatras prasideda nuo drabužinės, o KVMT atveju drąsiai galima teigti: šis teatras prasideda Miesto sode. „Šiemet atsinaujinusi muzikinio teatro sodelio infrastruktūra žiūrovams suteiks dar daugiau komforto ir pakylėjimo jausmą“, – sakė B.Želvys.

„Kaip tik mąsčiau, koks kitas teatras Lietuvoje turi tokią patrauklią infrastruktūrą pasitikdamas savo žiūrovą? Nesugalvojau. Žmonės į teatrą keliauja nauju šaligatviu, sodelyje juos pasitinka gyvybingas fontanas, patogūs suoliukai, jaukus apšvietimas. Aplink daugybė laisvalaikiu besimėgaujančių miestiečių ir šeimų su vaikais. Šalia – kavinukės, barai. Viską vainikuoja išpuoselėta žaluma. Muzikinį teatrą drąsiai galime tituluoti antrąja miesto gulbe po rotušės. Dabar, kai nebeliko statybinių užtvarų, teatro pastatas tarsi pakedentomis plunksnomis suspindo visu grožiu ir puošia Kauno centrą“, – džiaugėsi KVMT vadovas.

Teatras pasikeitė ne tik iš išorės. B.Želvys džiaugiasi teatro pavaduotojo Rimanto Lekavičiaus indėliu atnaujinant legendinio pastato vidų ir išorę.

Rugsėjį baigiami KVMT modernizavimo darbai pradėti 2017-ųjų birželį, pasitelkus ES struktūrinių investicinių fondų paramą. Būtent ES fondų parama tapo realia ir apčiuopiama investicija sprendžiant įsisenėjusias teatro infrastruktūros problemas, atnaujinant scenos konstrukcijas, jos mechanizacijos, garso ir meninio apšvietimo sistemas, įsigyjant ir sumontuojant naują teatro meninei ir edukacinei veiklai reikalingą įrangą.

Teatro visuma visiškai atitinka kolektyvo siekius rodyti turiningą repertuarą, turėti nuostabių atlikėjų ir išprususį žiūrovą.

Nauji balsai ir iššūkiai

Drauge su modernia įranga atjaunėjo ir teatro kolektyvas. „Labai ačiū Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijai, nes pagrindinis jaunų menininkų srautas, kuris keičia į pensiją išėjusius artistus, yra absolventai iš šios aukštosios įstaigos“, – pastebėjo B.Želvys.

KVMT vadovas skaičiuoja: į kolektyvą – chorą, orkestrą, solistų gretas – įsiliejo jau apie devynias dešimtis jaunų žmonių. „Jaunatviškas žmogiškasis resursas, kurį dabar turime, stipriai koreliuoja su atnaujinta teatro išvaizda“, – pastebėjo pašnekovas.

Jo žodžiais, dabartinė teatro visuma visiškai atitinka kolektyvo siekius formuoti turiningą repertuarą, turėti nuostabius atlikėjus ir išprususį žiūrovą.

„Tai ryškiai įrodėme liepos 16 d. IX forto muziejuje, Giuseppe'ės Verdi operos „Nabukas“ premjeros metu. Pliaupiant stipriam lietui, 2 tūkst. žiūrovų mūsų meninis kolektyvas nusprendė atiduoti visas jėgas, operą žūtbūt parodyti! Įgyvendinti premjerą tokiomis atšiauriomis sąlygomis buvo mūsų garbės reikalas. Be galo didžiuojuosi visa teatro komanda, kuri įrodė savo atsidavimą scenos menui“, – atviravo B.Želvys.

Pompastiškoji G.Verdi opera „Nabukas“ atidarys ir naująjį KVMT sezoną. Jau spalio 1, 2 d. šis spektaklis bus pritaikytas scenai ir žiūrovai išvys originalų režisieriaus Kęstučio Jakšto ir scenografo Artūro Šimonio sumanytą variantą. Tai paveikus kūrinys, nukeliantis į utopiją, kurioje tironiją keičia gailestingumas. Jeigu bent vienas despotas būtų pasielgęs kaip Nabukas, t.y. supratęs, ką daro ir kada reikia sustoti, pasaulis būtų kitoks – šviesesnis ir skaidresnis.

Šiuo neramiu laikotarpiu KVMT atviras ir šių dienų tironų aukoms – Ukrainos žmonėms, bėgantiems nuo karo negandų. Spalio 20 d. teatras pakvies į koncertą „Kartu už laisvę“, kuriame pasirodys Kyjivo nacionalinio operetės teatro ir KVMT artistai.

„Programoje išgirsite populiarių operų, operečių ir miuziklų arijų. Duetai, ansambliai skambės ukrainiečių ir lietuvių kalbomis, programa paįvairinta choreografinėmis kompozicijomis. Nepabijosiu pasakyti, kad koncertinis vakaras numatomas eklektiškas, bet mes to ir norime. Stengiamės į problemą atkreipti dėmesį taip, kaip mokame geriausiai. Todėl nelikite abejingi ir savo dalyvavimu pagerbkite čia dalyvausiančius nuo karo kenčiančius artistus. Prižadu, kad visi drauge praleisime laiką, kuris mus praturtins“, – sakė B.Želvys.

Gyvos istorijos pamoka

Kita itin reikšminga premjera, sujungsianti abu sezonus, – gegužės 14-ąją scenoje pristatyta Kipro Mašanausko roko opera „1972“.

„Tai kūrinys, skirtas Romo Kalantos 50-osioms žūties metinėms paminėti. Mūsų teatras nusprendė į šį žygdarbį pažiūrėti detaliau. Roko operoje iliustruojamas R.Kalantos gyvenimas iki pasiaukojimo, atskleidžiami to laikmečio jaunų žmonių portretai: kuo jie gyveno, apie ką svajojo, kokios muzikos klausėsi, kaip atrodė Kaunas ir pan. Šis kūrinys dvilypis, nes vyresnio amžiaus žiūrovai jį stebės per atminties ir sentimentalumo prizmę, o jauni turės galimybę geriau pažinti sovietmečio peripetijas“, – pasakojo B.Želvys.

Roko operos „1972“ premjeriniai spektakliai bus rodomi sezono pradžioje – spalio 6, 7 d. Puikių tiek pirmųjų žiūrovų, tiek kritikų įvertinimų sulaukęs spektaklis vadinamas muzikine forma pastatytu paminklu, įprasminančiu R.Kalantos auką.

Išskirtinė: tarp pirmųjų naujojo sezono premjerų – pavasarį pirmą kartą pristatyta R.Kalantos žūties metinėms skirta roko opera „1972“. / M. Aleksos nuotr.

Operos kūrėjai 1972-ųjų dvasią perteikia atgaivindami R.Kalantos amžininkams savotiškais maišto sprendimais buvusią ano meto muziką, įvaizdžio detales, pasakodami slogios atmosferos nepalaužtų žmonių istoriją. Ne veltui kritikai roko operą vienbalsiai vadina gilią edukacinę vertę turinčiu spektakliu, kuris ne tik atgaivina širdimi vis dar jaunų XX a. aštuntojo dešimtmečio maištininkų prisiminimus, bet ir turiningai papildo šių dienų moksleivių, jaunuolių istorijos žinių bagažą.

Stebuklų laukimas

KVMT turi puikių žinių ir mažiesiems žiūrovams, ir jų tėveliams. Spalio 29 d. teatras pakvies į baleto premjerą „Aladinas“.

Tai spalvinga, gerai žinoma istorija, kuri apipavidalinta nuotaikinga Oleksandro Rodino muzika. „Šokio spektaklis „Aladinas“ tik pernai pasirodė Kyjivo operos ir baleto teatre, bet dėl karo jo gyvavimas nutrūko, tad šį rudenį jis bus perkeltas į mūsų sceną ir, garantuoju, užims reikšmingą vietą repertuare. Šiandien mūsų teatre spektaklį stato gausi kūrybinė grupė iš Ukrainos: baletmeisteris, choreografė statytoja, scenografė, kostiumų dailininkas. Šis baletas skirtas visai šeimai, paslaptingasis Aladino džinas pasistengs išpildyti visus jūsų norus“, – būsimąja premjera džiaugėsi B.Želvys.

Kitas stebuklingas laikas – Naujųjų metų laukimas, kurį tradiciškai gruodžio 30 d. KVMT paminės su legendine, režisierės Anželikos Cholinos interpretuota G.Verdi opera „Traviata“.

„Gruodžio 31-ąją kviesime į įspūdingą Naujametį koncertą. Paskutinę metų naktį išgirsite ne tik daug naujų kūrinių, bet ir išvysite naujų veidų. Taigi, sekite naujienas ir tikimės, kad šis iškilmingas renginys sulauks didelio žiūrovų atgarsio“, – teigė teatro vadovas.

Ambicingi planai

Pavasarį pasitiksime šokiu – Anatolijaus Šenderovo baletu „Dezdemona“, kurį statys režisierė choreografė A.Cholina.

Kūrybinę bičiulystę su A.Cholina vertinantis B.Želvys priminė: choreografė KVMT yra pastačiusi du kerinčius ir žiūrovų mėgstamus spektaklius: Leo Fallo operetę „Madam Pompadur“ ir G.Verdi operą „Traviata“.

„Tai menininkė, kuri geba žmonėms įžiebti meilės teatrui kibirkštėlę. Trupės, su kuriomis ji dirba, yra labai skirtingos, bet kiekvienoje jų A.Cholina atskleidžia ypatingą subtilumą ir kerintį teatrališkumą. Manau, bus įdomu išvysti šią A.Šenderovo baleto „Dezdemona“ premjerą. Naujas spektaklis teatro šokėjams labai reikalingas, nenorime, kad baleto artistai būtų tik antraeiliai operų, operečių ar miuziklų atlikėjai. Stengsimės, kad tokio aukšto meninio lygio spektaklių baleto trupės repertuare atsirastų kuo daugiau“, – žadėjo KVMT vadovas.

Išskirtinė: tarp pirmųjų naujojo sezono premjerų – pavasarį pirmą kartą pristatyta R.Kalantos žūties metinėms skirta roko opera „1972“. / M. Aleksos nuotr.

Artėjant vasarai laukia bendras, turintis daugiau kaip dešimtmečio tradiciją, projektas su Estijos koncertine įstaiga „Promfest“. Šio bendradarbiavimo pagrindinė linija – publikai pristatyti rečiau statomus ir provokatyvius spektaklius. 2023-iųjų pavasarį KVMT pradės ruoštis Jules Massenet operos „Pelenė“ premjerai, kuri Lietuvoje bus statoma pirmą kartą. Su šiuo spektakliu kolektyvas vyks į gastroles Estijoje, Pernu ir Tartu miestuose.

„KVMT visuomet turėjo savo charizmą, mylimus atlikėjus ir pradą, kurį labai brangina. Dėl to turime puoselėti šio teatro istorijos atmintį ir nesustoti kurti naujų prisiminimų. Net ir neturėdamas nacionalinio statuso, teatras turi savo nišą ir publiką. Teatras be žiūrovų negali egzistuoti, todėl labai svarbu išlaikyti gerą chemiją tarp rodančiųjų ir žiūrinčiųjų. Mūsų teatro bendruomenė žiūrovą besąlygiškai gerbia, myli ir visada laukia. Jaučiu pasididžiavimą tokiu teatru, koks yra dabar. Taigi, susitikime atsinaujinusiame ir įvairumu trykštančiame sezone jau spalio 1 d.“, – būsimais susitikimais su žiūrovais džiaugėsi KVMT vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stebėtojas

Stebėtojas portretas
Visvaldyjoje nieko naujo...muzikiniame nieko naujo (žiūrovams, ne jedinstvai)...

dali

dali portretas
Būk drūtas, vadovauk teisingai ,kaip visada,ir nepamiršk - šunys loja , karavanas eina. Nesigrežiok atgal, tik naujas repertuaras atneša sėkmę.

...

... portretas
o kokią mašiną pirko Rimukas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių