„Koriui“ – įvertinimas už aktyvų kūrybingumą

  • Teksto dydis:

Tradicija tapę Europos bendruomenių apdovanojimai "Bendros kūrybos ir supratimo link" ("Co-create & comprehend") šiemet įteikti virtualiai. Kūrybiškos Europos projekto "Stebuklingi kilimai" ("Magic Carpets") teikiamas piniginis prizas atiteko keturioms bendruomenėms, tarp kurių – ir negalią turinčių asmenų centras "Korys" iš Kauno.

Nuo Romos iki Kaukazo

"Stebuklingi kilimai" – tai "Kūrybiškos Europos" iš dalies finansuojamas keturmetis projektas (2017–2021), kurį vykdo Kauno bienalė kartu su keturiolika organizacijų ir partnerių iš skirtingų ES bei kandidačių šalių. Projektas kasmet aktyviai įtraukia unikalias vietos bendruomenes ir įgalina jas kartu dalytis savo autentiškomis istorijomis su visa Europa. Nors karantino padiktuotos sąlygos apribojo gyvus susitikimus, bendruomenės vis tiek aktyviai ieškojo būdų dalytis patirtimi ir bendra kūryba.

Be kauniečių, už veiklą 2020 m. apdovanojimai skirti ir Romos priemiesčio Trullo moterų iniciatyvinei grupei, Tbilisio fotografijos festivalio suburtiems konfliktų kamuojamų Pietų Kaukazo menininkams bei Novo Naselje rajono iš Serbijos bendruomenei.

"Europos bendruomenių 3 000 eurų prizas yra išdalijamas ne kultūros organizacijoms ar menininkams, o konkrečioms vietos bendruomenėms, kad jos galėtų tęsti pradėtus darbus. Džiugu, kad "Stebuklingų kilimų" platforma į bendras menines veiklas aktyviai įtraukia skirtingas vietos bendruomenes, kurios kartu formuoja unikalią terpę emocinei, tarpkultūrinei ir socialinei aplinkai kurti. Apdovanojimai yra skiriami iniciatyvoms, kurios pastebi svarbiausias spragas ir išryškina itin reikalingą indėlį į bendrą vietos kultūrinę bei socialinę aplinką", – pasakoja projekto vadovė Neringa Kulik.

Šokis stipriau už negalią

Šiemet "Stebuklingų kilimų" tarptautinių kuratorių favoritu tapo choreografų ir šokėjų Manto Stabačinsko bei Vasaros Visockaitės inicijuota kūrybinė judesio laboratorija, orientuota į negalią turinčių asmenų centro "Korys" bendruomenę.

"Pastebima, kad dažniausiai daugelis socialinių ir edukacinių projektų būna skiriami vaikams, jaunimui arba senjorams, o šis kūrybinis projektas įvertintas už sugebėjimą per šokio prizmę aktyviai įtraukti dažnai pamirštą suaugusiųjų neįgaliųjų bendruomenę. Svarbu keisti visuomenės požiūrį į neįgaliuosius", – komentuoja N.Kulik.

Projektas įvertintas už sugebėjimą per šokio prizmę aktyviai įtraukti dažnai pamirštą suaugusiųjų neįgaliųjų bendruomenę.

Ši judesio laboratorija skatina socialinio šokio Lietuvoje plėtrą – profesionalūs šokėjai padeda įtraukti neįgaliųjų bendruomenės narius į judesio lauką, per meninės raiškos pamokas ir įvairius kūrybinius judesio užsiėmimus, ugdo jų kūrybiškumą bei pasitikėjimą savimi. Skirtas piniginis prizas padės plėsti "Korio" bendruomenės kūrybines veiklas, bendradarbiavimą su profesionaliais menininkais, organizuoti veiklas, pritaikant jas prie karantino sąlygų, organizuojant virtualiuosius užsiėmimus.

Tradicijos ir pokyčiai

"Latitudo" meno centro iš Romos projektas, kurio tikslas remti meno ir švietimo projektų realizavimą, populiarinimą bei sklaidą, taip pat sulaukė įvertinimo. Meninėmis veiklomis siekiama atgaivinti pamirštus Romos priemiesčius: Trullo ir Corviale. Į šį projektą aktyviai įsitraukė trys menininkai: italai Sara Basta ir John Cascone bei lietuvis fotografas Mykolas Juodelė. Labiausiai įvertintas S.Basta indėlis į bendruomenės subūrimą.

"S.Basta kūrybinės dirbtuvės tęsėsi tris mėnesius – buvo siekiama suburti dvi skirtingas kartas, atgaivinti pamirštą Romos rajoną ir išmokyti jaunąją kartą reikšti mintis, naudojantis adata ir siūlu. Šis projektas siekia išryškinti meną per tekstilę ir atgaivinti senąsias tradicijas, naudojantis vietiniais produktais bei žaliavomis", – projekto svarbą komentavo kuratorė iš Romos Giulia Pardini.

Europos bendruomenės piniginis prizas atiteko Tbilisio fotografijos festivaliui. Dokumentinės fotografijos galia "Subtropinės kultūros" projekte naudojama kaip socialinių ir kultūrinių pokyčių katalizatorius. "Rezidencijos programa "Subtropinės kultūros" sukūrė platformą, per kurią nuo 1993 m. karo pabaigos menininkai iš Tbilisio ir Sukhumio pirmą kartą bendradarbiavo kartu. Menas buvo naudojamas kaip priemonė transformuoti nepasitikėjimą į tarpkultūrinį dialogą tarp dviejų pusių", – įvertinimu džiaugėsi Tbilisio fotografijos festivalio kuratorė Elina Valaitė.

Trečią kartą platformos "Stebuklingi kilimai" apdovanojimu įvertinta Novo Naselje rajono bendruomenė. Šįkart – už kultūros centro Novo Kulturno Naselje inicijuotą ekologijos projektą #NewCheapNature, kuriuo siekia priminti apie tradicinį požiūrį į gamtą moderniais laikais.

Bendruomenė karantino metu susitelkė į nuotolines kūrybines dirbtuves, kuriose buvo naudojamos medžiagos, randamos namuose. Galutinis rezultatas – pandemijos sąlygomis sukurtos lauko instaliacijos miesto parke, kurios perteikė reikšmingas temas: bendruomenę, viešą erdvę, ekologiją, COVID-19 pandemiją, prisiminimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių