Pereiti į pagrindinį turinį

Kur tas šuo išeina naktį?

2024-06-05 12:25

„Ąžuolyno“ bibliotekoje rašytoja Jurga Vilė pradinukus nukėlė į savo knygų pasaulį. Šįkart ji kauniečiams pristatė knygą „Šuo, kuris išeina naktį“.

Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų. Įrankis: rašytojai J. Vitei knygos padeda kalbėti apie daugybę svarbių dalykų.

Verčia kambarius ar knygas?

Prisistatydama ir kitą savo veiklos sritį – vertėjos darbą, J. Vilė sukėlė nemažai šypsenų. „Ar žinote, ką daro vertėja? Verčia kambarius, daro betvarkę“, – juokavo kūrėja, baigusi studijas Prancūzijoje, po to Vilniaus universitete, vėliau septynerius metus gyvenusi Ispanijoje.

Rašytoja daugiausia kūrinių skiria vaikams, paaugliams. J. Vilės knyga „Sibiro haiku“ ne tik pelnė daugybę apdovanojimų, bet ir yra išleista prancūzų, italų, anglų, latvių, rumunų, vokiečių, rusų, ukrainiečių, estų, japonų, lenkų, čekų, ispanų kalbomis.

Šįkart ji pristatė knygą „Šuo, kuris išeina naktį“, kuri yra apdovanota Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) premija už geriausią 2023 m. paveikslėlių knygą vaikams. Knygą iliustravo Valentina Černiauskaitė.

„Nesutikčiau, kad knyga yra tik vaikams. Paveikslėlių knygas skiriu ir vaikams, ir suaugusiems. Tokias knygas gali skaityti įvairaus amžiaus žmonės. Ir jūs galite jose kažką atrasti, ir jūsų tėveliai“, – kalbėjo J. Vilė. „Ir seneliai“, – papildė vienas mažųjų ekspertų iš auditorijos.

Nuščiuvo: antrokus suintrigavo muzikinė užduotis prancūzų kalba. / E. Cickevičiaus nuotr.

Bus gerai, bet kitaip

Susitikime su rašytoja dalyvavusių Kauno Suzuki progimnazijos antrokų mokytoja Viktorija Vainorienė.

„Man labai svarbu, kad vaikai pažintų knygų pasaulį, sužinotų, kaip kuriamos, leidžiamos knygos, kad būtų kūrybiški. Susitikimas su autore yra labai svarbus, nes teikia žmogišką ryšį, žmogiškos vertės. Patiri tiesioginį ryšį su knyga per autorių. Tai keičia požiūrį į knygas, į skaitymą“, – samprotavo V. Vainorienė.

Vienus mokinius labiausiai sudomino piešiniai, kitus pasakojimas, trečius – pati istorija.

„Kiekvienas pasiėmė savo. Ir jų darbai labai individualūs, vienodų nebūna. Prarandu viltį, kad bus taip, kaip norime mes, suaugusieji. Bus gerai, bet bus kitaip. Tereikia atskleisti vaikų stipriąsias puses“, – dėstė pedagogė, akcentavusi ir savarankiškumo ugdymą, tad ši išvyka tapo dar viena savarankiškumo treniruote.

Perspektyva: vaikai ne tik sužinojo apie knygos kūrimą, bet ir patys padirbėjo iliustratoriais. / E. Cickevičiaus nuotr.

Įkvėpimui – ir kasdienybė

J. Vilė po žaismingo knygos ir jos pagrindinio veikėjo istorijos pristatymo dar surengė edukaciją. Antrokėliams tekusi užduotis – iliustruoti vieną knygos akimirką. Ji džiaugėsi, kaip skirtingai vaikai interpretuoja tą pačią akimirką, kiekvienas pateikia kitaip.

Nesutikčiau, kad knyga yra tik vaikams. Paveikslėlių knygas skiriu ir vaikams, ir suaugusiems.

„Kiekvienas susitikimas su vaikais duoda peno apmąstymams, teikia įkvėpimo. Kiekvienam pristatymui, net ir tos pačios knygos, ruošiuosi iš naujo. Pasidomiu, kuo išsiskiria vaikai, mokykla, kokia jos aplinka ir t. t.“ – pasakojo rašytoja.

Turėdama vaizdą apie auditoriją, ji pasakoja knygos kūrimo istoriją. Kartais pasitelkia teatralizuotą formą, kartais – muzikos intarpus ar dar ką nors sugalvoja.

Anot jos, knygos kūrimo esmė – labai universali. „Kiekvieną gali įkvėpti koks nors net ir labai paprastas, kasdieniškas įvykis ar dalykas“, – sakė J. Vilė.

E. Cickevičiaus nuotr.

Knyga – įrankis

„Knyga, kaip įrankis, man padeda kalbėti apie labai daug dalykų. Šiandien aptartoji knyga yra apie šunį. Kiek daug galime pastebėti tiesiog bevaikštinėdami. Susitikimas nebūtinai įvyksta tik su žmogumi. Galima susitikti su akmenėliu ar su savo praeitimi. Norėčiau, kad vaikai pagalvotų, kad jų įprastas maršrutas gali tapti stebuklingu. Viskas priklauso nuo požiūrio, nuo žvilgsnio“, – atkreipė dėmesį rašytoja, kuriai labai patinka stebėti, kaip susirinkusieji mąsto, kaip priima jos žodžius, kaip reaguoja į kitus žmones.

Dažniausias klausimas, kurio sulaukia pristatydama „Šunį, kuris išeina naktį“ – kur jis išeina? Kas jam nutiko? „Pokalbį galima pakreipti ir į tai, kad jeigu sudega medinis namas, kas atsitinka su šunimi, gyvenusiu šalia būdoje. Kaip jis reagavo į gaisrą, koks gyvūno likimas?

Šunys, kaip ir kiti gyvūnai, turi savo pasaulį, savo reakcijas, savo charakterį. Kas suformuoja tą charakterį? Kas nulemia gyvūno istoriją?

Knygos pristatymus ji palygino su dar vienu, kitokiu, knygos gyvenimu. J. Vilės gyvenimo filosofija – kiekviena diena yra stebuklinga. Toks jai buvo ir pirmadienis. „Bibliotekos dar nespėjau apžiūrėti, bet takas iki jos, parkas, ėjimas – labai gražu. Labai geras jausmas“, – teigė rašytoja. Belieka tikėtis, kad ir antrokėliams kelionė į knygų pasaulį buvo kažkas labai įsimintino.

E. Cickevičiaus nuotr.

Pas jaunuosius skaitytojus

Šis susitikimas yra vienas iš IBBY Lietuvos skyriaus šiais metais organizuojamų 2023 m. vaikų ir paauglių literatūros apdovanojimų laureatų kelionių po Lietuvos regionus.

Vaikų literatūros senbuviai ir debiutantai, premijas laimėjusių knygų autoriai keliauja į penkis Lietuvos miestus, aplanko jaunuosius skaitytojus, pasakoja apie savo knygas, kūrybą, rengia žaismingas dirbtuvėles ir edukacijas.

Į autorių kelionių maršrutus įtrauktos Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Alytaus ir Marijampolės bibliotekos. Skaitytojai iš pirmų lūpų susipažins su Linos Itagaki, Mariaus Marcinkevičiaus, J. Vilės, Zigmo Vitkaus, Mindaugo Lukošaičio, Pavel Kulikov, Viktorijos Ežiuko ir Beno Bėranto kūryba.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų