Kūrėjų akiratyje – autonomijos ribos

  • Teksto dydis:

Festivalio žiūrovai išvys tarptautinį pripažinimą pelniusio šiuolaikinio vengrų teatro kūrėjo Arpado Schillingo režisuotą Valstybinio jaunimo teatro spektaklį "Autonomija".

Lietuvos teatrų afišose 2015-aisiais atsiradusi A.Schillingo pavardė netrukus pateko tarp ryškiausių tų metų įvykių – Lietuvos nacionaliniame dramos teatre jo režisuota Mariaus Ivaškevičiaus pjesė "Didis blogis" pelnė Auksinį scenos kryžių nacionalinės dramaturgijos pastatymo kategorijoje.

Naujojo A.Schillingo spektaklio centre – autonomijos tema, kūrėjai ieško atsakymo į klausimą: ar būdami laisvi esame autonomiški?

"Ką reiškia autonomija? Tai gali būti politinis, socialinis, asmeninis klausimas. Jo reikšmė plati, juo galima apibūdinti ir nepriklausomybę, ir vienatvę. Taip pat šis žodis gali reikšti kažką progresyvaus arba kažką regresyvaus... Bet mane labiausiai domina autonomija kiekvieno iš mūsų asmeniniame gyvenime", – apie savo darbą sakė A.Schillingas.

Spektaklis "Autonomija" kuriamas pagal scenarijų, gimusį repeticijų procese bendradarbiaujant visiems spektaklio kūrėjams.

Prieš atvykdamas į Vilnių statyti spektaklio, režisierius atsirinko aktorių komandą, studijavo įvairią medžiagą apie šiuolaikinės Lietuvos visuomeninę, kultūrinę, politinę situaciją. Repeticijos prasidėjo be iš anksto parašytos pjesės, beveik nuo nulio. Pasitelkęs diskusijas, aktorių improvizacijas ir jų asmenines istorijas, režisierius kartu su menine bendraautore Ildikó Gaspar pagal pasirinktą temą sukūrė dramaturginį tekstą.

Spektaklio centre – Valentinas, kuriam politinio režimo pasikeitimas buvo sėkmingas įvykis, dėl savo talento ir lankstaus būdo jis praturtėjo, nes atsirado tinkamoje vietoje ir tinkamu laiku. 20-metis Valentino anūkas Simas, siekdamas sukurti kino filmą apie visą šeimą, ją pamato visiškai kitokią: paaiškėja, kad šeimos praeityje ir ilgai puoselėtoje jos istorijoje esama paslapčių, apie kurias niekas nenori nei žinoti, nei kalbėti. Taip jaunuolis susiduria su klausimu: daugeliui mūsų didinga šeimos praeitis yra esminis pagrindas. Tad jei šį pagrindą pajudiname ar suardome, nejaugi tai reiškia, kad rizikuojame sukelti tiek išorinę, tiek ir vidinę griūtį? Ar gali būti taip, kad vienintelis gyventi galimas pasaulis yra pastatytas ant melo pagrindo?

Spektaklio kūrėjai – Kristina Andrejauskaitė, Andrius Bialobžeskis, Ina Kartašova, Aleksas Kazanavičius, Janina Matekonytė, Vidas Petkevičius, Lukas Petrauskas, Dovilė Šilkaitytė, Neringa Varnelytė, Dainius Gavenonis, Viktorija Kuodytė, Valentinas Masalskis, Rugilė Latvėnaitė ir Simas Lunevičius.


Kas? Valstybinio jaunimo teatro spektaklis "Autonomija".

Kada? Balandžio 13 d. 19 val.

Kur? "Girstučio" kultūros centre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių