Laukia savaitgalis, paženklintas melancholija

  • Teksto dydis:

XX Pažaislio muzikos festivalio šios savaitės programoje, be tradicinės Žolinės šventės ir muzikinio popuri koncerto, – jaunos atlikėjos iš Portugalijos viešnagė. Muzikos kritikai neabejoja: Marai Pedro lemta tapti ryškia fado žvaigžde.

Dvi Žolinės šventės

Jau nemažai metų Pažaislio muzikos festivalis kartu su Lietuvos Šv.Kazimiero seserų kongregacija rugpjūčio 15-osios popietę Pažaislio vienuolyne kviečia švęsti Žolinę – Švč.Mergelės Marijos Dangun ėmimo šventę.

Tai tradicinis  vienuolyno ir festivalio bendradarbiavimo pavyzdys. Kaip įprasta, Žolinės atlaidai Pažaislyje vyks giedant Kauno valstybiniam chorui, kurio meno vadovas ir vyr. dirigentas yra Petras Bingelis. Muzikinė šventės programa skirta iškilaus mūsų tautos kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 140-osioms gimimo metinėms paminėti.

Žolinė – nuo seno žinoma kaip susitikimo su draugais ir giminėmis diena, svečiavimosi metas. Tarp senųjų dzūkų dar gyvas posakis "Neataisi par Žolinį – liksi biednas", todėl rugpjūčio 15-ąją visi, mylintys išmintingą Dievo žodį ir muziką, kviečiami apsilankyti Pažaislio vienuolyne, kur po šv.Mišių skambės Kauno valstybinio choro atliekami kūriniai iš M.K.Čiurlionio sakralinės muzikos lobyno. Koncertui diriguos maestro P.Bingelis.

Kartu švęsti Žolinę šeštadienį Margininkų švč.Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje pakvies ir neįprastos sudėties ansamblis: smuikininkė Milda Kazakevičiūtė bei akordeonistai Laimonas Salijus ir Lukas Katinas. Atlikėjai pasiūlys pasiklausyti kiek kitaip skambančios muzikos – koncerto programoje klausytojai išgirs baroko genijaus Johanno Sebastiano Bacho ir klasicizmo epochos legendos Wolfgango Amadeus Mozarto sonatas smuikui ir klavyrui, tik šiuo atveju klavyrą pakeis L.Salijaus tobulai valdomas akordeonas. Visi trys atlikėjai atliks ir įvairių autorių iš Argentinos: Carloso Gardelio, Agustino Bardi, Angelo D'Agostino, Anibalo Troilo ir Astoro Piazzollos – muziką. Įėjimas į koncertą nemokamas.

Iš operos lobyno

Sekmadienį Žiežmarių kultūros centre nuostabiausius operos puslapius klausytojams atvers Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos profesorė Sabina Martinaitytė (sopranas) ir jos buvę ar esami studentai: baritonai Andrius Apšega ir Jurgis Jarašius bei sopranas Ieva Goleckytė. Solistams akompanuos nenuilstanti programų sumanytoja, išraiškinga pianistė, iškili pedagogė, VDU Muzikos akademijos docentė Audronė Eitmanavičiūtė.

S.Martinaitytė – puikiai Pažaislio muzikos festivalio klausytojams pažįstama atlikėja, Kauno valstybinio muzikinio teatro solistė, tarptautinės pedagogų asociacijos "XXI amžiaus menas" narė.

Itin įspūdinga S.Martinaitytės pedagoginė veikla: ji – daugelio žinomų dainininkų mokytoja, tarptautinių ir respublikinių dainininkų konkursų vertinimo komisijų narė, veda meistriškumo kursus Lietuvoje ir užsienio šalyse.

A.Apšega koncertuoja ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje prestižinėse koncertų salėse: Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, Kauno valstybinėje filharmonijoje, Silezijos operoje, Katovicų filharmonijoje, Maskvos didžiojoje kolonų salėje ir kt. Jaunasis atlikėjas – septyniolikos tarptautinių dainininkų konkursų laureatas, jo pasiekimai įvertinti garbingais Lietuvos Respublikos Prezidentės, ministro pirmininko ir Kauno miesto savivaldybės apdovanojimais.

I.Goleckytė – VDU Muzikos akademijos magistrantė, Kauno valstybinio muzikinio teatro solistė, aktyviai koncertuojanti tiek Lietuvoje, tiek Europos šalyse. Solistė stažavosi garsių vokalo pedagogų rengtuose meistriškumo kursuose, o jos profesinį tobulėjimą liudija įspūdingas respublikinių ir tarptautinių konkursų laimėjimų sąrašas. Jaunoji dainininkė Kauno valstybiniame muzikiniame teatre yra sukūrusi du ryškius vaidmenis, jos muzikinė veikla įvertinta Lietuvos Prezidentės padėkomis.

J.Jarašius – aktyviai koncertuojantis VDU Muzikos akademijos studentas, jau tapęs ne vieno konkurso laureatu ir sukūręs Albero Mondego vaidmenį Kauno valstybiniame muzikiniame teatre rodomame miuzikle "Grafas Montekristas".

Nemokamo koncerto programoje, pavadintoje "Iš operos lobyno...", skambės žinomiausi ir retai girdimi vokaliniai numeriai iš Giuseppe's Verdi, Jules Massenet, Piotro Čaikovskio, Gioachino Rossini, Jaqueso Offenbacho, George'o Gershwino, Pietro Mascagni, Francesco Cilea, Vytauto Klovos ir Giedriaus Kuprevičiaus operų.

Talentas iš Portugalijos

Savaitgalio kulminacija klausytojų laukia sekmadienio vakarą Babtyno-Žemaitkiemio dvare, kur įspūdingas fado kompozicijas atliks jaunoji fado žvaigždutė iš Portugalijos, dainininkė M.Pedro ir fado gitarų virtuozai Mario Henriquesas bei Bruno Brasas.

Kalbėdami apie vos penkiolikos sulaukusią dainininkę M.Pedro portugalai negali nuslėpti pasididžiavimo, o jaunoji atlikėja spindi nesuvaidintu nuoširdumu ir keri šilkiniu balsu. Dainininkė geba visu grožiu atskleisti portugališkąją muziką, nes yra įsimylėjusi fado žanrą. Jai teko garbė dainuoti kartu su garsiąja fado atlikėja Joana Amendoeira, o pačios M.Pedro populiarumo istorija kiek panaši į Lietuvos publikos numylėtinio akordeonisto Martyno Levickio kelią į muzikinio pasaulio aukštumas: abu muzikuoti pradėjo ankstyvoje vaikystėje, vieną po kito laimėjo apdovanojimus ir, dar nesulaukę pilnametystės, pasirodymų geografiją išplėtė užsienio šalyse.

M.Pedro gimė centrinėje Portugalijos dalyje, Vizėjaus mieste, kuriame nėra puoselėjamos fado muzikos tradicijos. Nors dainininkės šeimoje muzikuojančių nebuvo, dainuoti ji pradėjo vos ketverių, susižavėjusi atsitiktinai mugėje išgirstu fado legendos Amalios Rodrigues balsu.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių