„Lietuviška gaida“ sujungs muzikų kartas

  • Teksto dydis:

Žmogaus gyvenimo kelias prasideda nuo pirmojo žingsnio, muzikantų karjera – nuo pirmųjų koncertų. Fortepijono muzikos festivalis "Lietuviška gaida" suteikia galimybę išgirsti atlikėjus, kurių ne vienam lemta tapti didžiais muzikantais.

Balandžio 1, 2, 3 d. vyksiančiame XXI fortepijono muzikos festivalyje "Lietuviška gaida" pasirodys geriausi jaunieji pianistai iš Kauno muzikos mokyklų, Biržų V.Jakubėno muzikos mokyklos, VDU Muzikos akademijos fortepijono katedros studentai. Festivalio organizatoriai džiaugiasi, kad šiemet duris atvėrė dar viena koncertinė erdvė – Kauno miesto muziejaus skyrius M. ir K.Petrauskų lietuvių muzikos muziejus.

Festivalio iniciatoriai ir pradininkai – A.Kačanausko muzikos mokyklos kolektyvas – kartu su partneriais jau trečią dešimtmetį kasmet organizuoja šį renginį, plėsdami ryšius, skatindami pagyvinti domėjimąsi lietuvių fortepijono muzika ir plėtoti jos sklaidą.

Iš kuklaus mokyklinio renginio "Lietuviška gaida" išaugo iki visas Kauno muzikos mokyklas jungiančio festivalio. Pradėta bendradarbiauti ir su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Kauno fakultetu, vėliau – su VDU Muzikos akademija, kviečiant dalyvauti šios aukštosios muzikos mokyklos studentus. Festivalio koncertams atsivėrė ne tik mokyklų, muziejų, bet ir prestižinės Kauno valstybinės filharmonijos, Kauno menininkų namų salės, VDU Didžioji aula.

Ilgametė festivalio kuratorė Jūratė Šleinytė teigia, kad festivalio istorijoje būta įsimintinų įvykių – Vytauto Barkausko, Vytauto Klovos autoriniai koncertai, Valentino Bagdono, Dalios Kairaitytės ir kitų muziką vaikams rašančių kompozitorių susitikimai su moksleiviais. Pastaruosius kelerius metus baigiamuosiuose koncertuose grojo talentingi Lietuvos pianistai Rokas Zubovas, Sonata Zubovienė, Sonata Bielionytė.

Šiemečiame festivalyje skambės nemažai lietuvių kompozitorių, kurių jubiliejai minimi 2014-aisiais, muzikos. Greta klasikų Juozo Naujalio, Juozo Gruodžio, Balio Dvariono, Vlado Jakubėno, Stasio Vainiūno išgirsime žymaus Kauno kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus populiarių kūrinių. Fortepijono muzikos programą paįvairins ir pluoštas vokalinių opusų, kuriuose moksleiviai pasirodys ne solistų, bet koncertmeisterių amplua. Šių metų festivalio svečiai – kompozitorė Nijolė Sinkevičiūtė ir fortepijono mokytojas bei pjesių autorius Vladimiras Majorovas.


Kas? Fortepijono muzikos festivalis "Lietuviška gaida".
Kur? M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos muziejuje.
Kada? Balandžio 1 d. 15 val.


Šiame straipsnyje: pianistaimuzikarenginiai Kaune

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių